Meteori putovanje

Meteori manastiri i putovanje – ponuda aranžmana: U blizini grčkog grada Kalambake, u zapadnoj Tesaliji, nalaze se spektakularni Meteori manastiri. Ono zbog čega su manastiri toliko jedinstveni u svetu i zašto turisti iz svih krajeva sveta hrle da se upoznaju sa ovom pravoslavnom znamenitošću je njihov položaj. Naime, ona se nalaze na stenama-stubovima za koje se veruje da im je starost duža od 60 miliona godina. Ovo lebdeće kamenje, kako se slobodno prevodi sa grčkog, drži 6 manastira (kojih je u prošlosti bilo čak 20) i svi su pod UNESCO zaštitom.

Od 1995. godine manastiri Meteori su proglašeni – Svetim mestom, nepromenljivim i neprikosnovenim, posredstvom Grčke i Sinoda grčke pravoslavne crkve. Ukoliko još uvek niste posetili ovu skupinu značajnih manastira, vreme je da se uputite na Meteori putovanje uz jedan od naših aranžmana.

Manastir Meteori

Manastir Meteori, odnosno Veliki Meteori je najpoznatiji i najposećeniji manastir u odnosu na ostalih 5 i njega je moguće posetiti svakog dana osim utorkom. Ovaj manastir je posvećen Preobraženju Gospodnjem i zidan je u XIV veku, a freske iz tog doba su još uvek očuvane. Ovaj manastir se nalazi na 613 metara iznad nivoa mora i 400 metara iznad Kalambake.

Prvi se ovde naselio sveti Atanasije Meteoritski koji je ovoj steni (ranije Platis Litos) dao ime Meteoron zato što je bila viša od svih ostalih. Saborna crkva manastira je izgrađena u atonitskom stilu u obliku krsta.

Koji još manastiri postoje?

Svi Meteori manastiri su jednake važnosti i budete li se uputili na Meterori putovanje, ne propustite priliku da ih sve vidite. Manastir Varlaam je poznat po lepoti dveju slika koje ukrašavaju unutrašnjost crkve, dok je u manastiru Svetog Nikole Anapauskog poznata freska Adama koji u raju životinjama daje imena. Manstir Sveti Stefan je najbogatiji i najpristupačniji ženski manastir. Još jedan ženski manastir je Rusanu, koji je podeljen na tri nivoa i ima izuzetno uređenu okolinu.

Meteori smeštaj

Kalamabaka, selo na par kilometra od Meteora, najčešće je mesto gde turisti uzimaju smeštaj. Druga opcija je Kastraki koji se nalazi u samom podnožju Meteora. Cene smeštaja su prihvatljive, naročito ukoliko planirate svoj odmor na vreme. Upoznajte se sa manastirima Meteori i uvidite veliku povezanost srpskog i grčkog naroda.

Pretraga

Destinacija

  • Meteori

Tip putovanja

Vrsta smeštaja

Zakup

Dodaci

oznake

Nema rezultata pretrage sa izabranim parametrima. Promenite parametre i pokušajte ponovo.