Dvorac Dunđerski - Fantast

Dvorac Dunđerski putovanje: Dvorac Dunđerski, poznat je po prezimenu porodice i osnivača, ali ga mnogi nazivaju Fantast. Smešten na 15 km od Bečeja, u Vojvodini, njega je sagradio Bogdan Dunđerski 1925. godine, po ugledu na francuske dvorce tog vremena.

Romantični, barokni i neoklasični stil prepliću se i zajedno čine arhitekturu ovog unikatnog dvorca koga danas možete obići, u njemu boraviti ili proslaviti venčanje ili krštenje. Dvorac Dunđerski, ili Fantast, pripadao je jednoj od najimućnijih porodica tog vremena, a sve zanimljivosti u njemu možete saznati ukoliko odlučite da ga obiđete.

Na našem sajtu pronaći ćete ponude agencija za obilazak Fantasta, te uživati u raskoši i velikom istorijskom značaju ovog zamka nadomak Bečeja.
Dvorac Dunđerski istorija

dvorac Fantast je potpuno sagrađen i spreman da se u njega useli Bogdan Dunđerski, intrigantni član porodice Dunđerski i najimućniji Vojvođanin tog vremena. Raskoš – kako spolja, tako i unutra, glavni je atribut ovog velelpnog zamka.  Nažalost, 1945. godine nestaje sva raskoš iz unutrašnjosti zamka, pa su danas u njegovom enterijeru autentični i originalni samo vrata i prozori.

Bazen, kapela u kojoj je Bogdan Dunđerski sahranjen, kao i ergela bili su deo ovog zamka od samog početka, a Bogdan za koga se pričalo da je veliki ljubitelj vina, konja i žena u ovom dvorcu je zadovoljavao svoju hedonističku prirodu.

U dvorcu Fantast je i Laza Kostić napisao jednu od najlepših srpskih pesama “Santa Maria della Salute”, a posvetio ju je Lenki Dunđerski, sestričini Bogdana Dunđerskog.

Uroš Predić ne samo da je, kao Bogdanov prijatelj, često posećivao zamak, već je i učestvovao u njegovom osmišljavanju oslikavši kapelu salaša i ispunivši želju Dunđerskog da Bogorodica ima lik Mare – njegove velike ljubavi.
Zamak Fantast ergela
U skopu salaša kojem zamak Fantast pripada, i danas se nalazi jedna od najboljih srpskih ergela, a sam Bogdan Dunđerski bio je veliki ljubitelj konja. Njegov miljenik, konj Fantast pobeđivao je i osvajao prestižne trke, a sahranjen je na imanju, pa i sam zamak nosi njegovo ime.

Sportski konji engleske punokrvne rase za galopske trke danas se nalaze i treniraju u ergeli Fantast, a ova ergela često bude među najtrofejnijim u Srbiji. Tako se, prilikom Dvorac Dunđerski putovanje možete se oprobati i u jahanju!  

Pretraga

Destinacija

  • Dvorac Dunđerski

Tip putovanja

Vrsta smeštaja

Zakup

Dodaci

oznake

Nema rezultata pretrage sa izabranim parametrima. Promenite parametre i pokušajte ponovo.