Gradac putovanje i manastir Ćelije

Gradac putovanje: Gradac je reka ponornica koja izvire u podnožju planine Povlen u zapadnoj Srbiji. Nekoliko kilometara od izvora, reka ponire i ponovo izbija kod Bogatića, tačnije kod manastira Ćelije. Reka teče sve do Valjeva, gde se uliva u reku Kolubaru, a poznata je kao jedna od najčistijih i najlepših u Srbiji, pa predstavlja odličan povod za izlete na njenim obalama.

Ukoliko ste ljubitelj prirode i lepih pejzaža, proverite koji aranžmani za Gradac su u ponudi, odnosno na koje sve načine možete obići ovu reku i sve znamenitosti na njenim obalama.

Gradac šta videti i obići?

Veliki broj turista i domaćih posetilaca se odlučuje za obilazak reke Gradac, kako zbog njenih prirodnih lepota, tako i zbog znamenitosti na njenim obalama. Polazna tačka za obilazak reke je manastir Ćelije, u blizini Valjeva. Najbolji način da stignete do manastira iz Valjeva je vožnja automobilom, s obzirom na to da je ukupna razdaljina između Valjeva i manastira oko 6 km, a put je dobro označen i asfaltiran, pa nećete imati problema sa snalaženjem. Možete da se poslužite i autobuskom linijom koja redovno saobraća na ovoj relaciji, ukoliko ste u većoj grupi ljudi.

Reka Gradac i njena obala u okolini manastira Ćelije nude mogućnost za kampovanje, kupanje ili istraživanje reke, što često možete činiti i gazeći kroz vodu. Ovo je odlična prilika da saznate i nešto više o manastiru Ćelije. U pitanju je ženski manastir koji pripada Eparhiji valjevskoj Srpske pravoslavne crkve. Njegov nastanak se vezuje za srednjovekovni period, mada preciznih podataka o izgradnji nema.

U okviru manastira se nalazi i grob Ilije Birčanina, kneza Valjevske nahije. Kada je u pitanju Gradac putovanje predstavlja obilazak prirodnih lepota Srbije i starih spomenika i manastira, pa su aranžmani koji uključuju ovakve izlete traženi uglavnom od strane onih kojima je potreban aktivan odmor u prirodi, daleko od gradske gužve i buke. Gradac na proleće i leto predstavlja odličan način za opuštanje i rashlađivanje tokom velikih vrućina, jer je voda hladna taman toliko da prija kupačima u vrelim letnjim mesecima.

Gradac smeštaj

Aranžmani za Gradac nisu poput onih klasičnih na koje možete naići kada ste u potrazi za odgovarajućom destinacijom, s obzirom na to da je reč o izletištu i prostoru za kampovanje. Smeštaj možete pronaći u Valjevu, gde postoji bogata ponuda apartmana, hotela i ugostiteljskih objekata, dok će vam za spavanje na reci Gradac biti dovoljna oprema za kamp.

Pretraga

Destinacija

  • Gradac

Tip putovanja

Vrsta smeštaja

Zakup

Dodaci

oznake

Nema rezultata pretrage sa izabranim parametrima. Promenite parametre i pokušajte ponovo.