Poseta manastiru Lelić

Izlet u manastir Lelić – ponuda aranžmana: Manastir Lelić se nalazi u istoimenom selu nadomak Valjeva i zadužbina je ktitora Vladike Nikolaja i njegovog oca Dragomira Velimirovića. Lelić je jedan od najmlađih i svakako jedan od najzanimljivije građenih manastira u Srbiji. Crkva u sklopu manastira je oblika u kom se prožima moravski stil sa novim arhitektonskim rešenjima. On je sagrađen od kamena, sige i cigle i vrlo je specifičnog izgleda zbog čega predstavlja pravu atrakciju, kako vernicima, tako i ljubiteljima umetnosti. Postoji pregršt razloga da posetite manastir Lelić u okviru nekog od naših aranžmana i da se uživo uverite u lepote ovog zdanja.

Izgled manastira Lelić

Ispred crkve se nalazi zvonik i crkveni dom. Kompletan živopis je rađen prema želji Vladike Nikolaja. Crteži su krajnje neobični i podrazumevaju bogoslovska tumačenja vladike. Pored crkve se u porti nalazi i kapela, ali i muzej posvećen vladiki Nikolaju. On se ujedno smatra jednim od najistaknutijih ličnosti srpske pravoslavne crkve. Njegove mošti su prenete 1992. godine iz manastira Sveti Sava u Libertvilu, a vladika je proglašen i za 77. po redu srpskog sveca. Obrednu liturgiju kanonizacije vladike Nikolaja je vodio srpski Patrijarh Pavle 2004. godine.

Arhitektura manastira je vrlo specifična ako se uzme u obzir da je rađena u moravskom stilu, ali su vidni elementi savremenih tokova arhitekture. Prisutan je vizantijski stil koji se može primetiti u dekoraciji fasade koji je postignut kombinovanjem sige i opeke.

Postoji mnogo zanimljivosti vezanih za manastir, ali posebnu pažnju privlači Mutej u okviru manastira. Vrlo specifične ikone i freske Krsta i Rafaila Nikolića su još jedan razlog za putovanje u Manastir Lelić. Poseta manastiru Lelić je idealan način da se bliže upoznate sa srpskom kulturom i svime što ona nudi.

Pretraga

Destinacija

  • Manastir Lelić

Tip putovanja

Vrsta smeštaja

Zakup

Dodaci

oznake

Nema rezultata pretrage sa izabranim parametrima. Promenite parametre i pokušajte ponovo.