Studenica putovanje

Manastir Studenica putovanje: Manastiri su, kao što znamo, najveće kulturno-istorijsko bogatstvo naše zemlje. Ako ih već niste obišli, savetujemo da počnete, te upoznate istoriju Srbije na najbolji mogući način. Manastir Studenica osnovao je Stefan Nemanja 1190. godine, a UNESKO ga je 1986. godine uvrstio u listu Svetske baštine.

Izlet u Studenicu sigurno ćete dugo prepričavati, a mir i spokojstvo koje pružaju sveta mesta kao što je ovo nezaboravno je, kao i čitav ambijent, ali i zanimljiva, za ovo područje i period, tipična arhitektura. Manastir Studenica nalazi se u Raškoj i predstavlja jedan od najvećih i najbogatijih manastira Srpske pravoslavne crkve.

Studenica smeštaj

Studenica se nalazi u blizini Kraljeva (39 km), pa možete pronaći smeštaj u ovom gradu, ali i u sklopu manastirskog kompleksa pošto u njemu postoje dva konaka za goste, odnosno za posetioce manastira.

Konak manastira Studenice

Jedan konak, koga zovu i prvim, je smešten sa istočne strane, vrlo blizu samog manastira. Terase soba u konaku su  okrenute ka manastiru, a karakteriše ga bela fasada sa drvenim detaljima. Ako se odlučite da boravite u konaku doživećete celokupno manastirsko iskustvo, pa preporučujemo da ovo i uradite.

Konak ima kapacitet od oko 90 gostiju koje može da primi, a odlikuje se urednim, vrlo jednostavnim sobama i celokupnim dizajnom. Tradicionalna hrana ili posni meni (u vreme posta) ono su u čemu ćete uživati dok se budete upoznavali sa lepotama Studenice.

Drugi konak je stariji i nalazi se na zapadnoj strani manastira, a njegove terase okrenute su ka reci Studenici koja protiče u neposrednoj blizini samog manastira. Други је нешто старији и налази се на западној страни са терасом окренутом ка реци Студеници.

Manastir Studenica – arhitektura i značaj

Manastir je, kao što smo naveli, podigao Stefan Nemanja krajem XII veka, a posvećen je Uspenju presvete Bogorodice.  Nemanja je u ovom manastiru primio monaški postrig i ime Simeon, a mošti Svetog Simeona i danas se nalaze upravo u ovom manastiru.

Zanimjivo je da je prvi “ustav” Srpske pravoslavne crkve pisao Sveti Sava, još 1208. godine, upravo za manastir Studenicu, a zvao se “Studenički tipik”, u njemu se nalazilo i žitije Svetog Simeona.

Arhitektonski stil Studenice predstavlja mešavinu romantičnog i vizantijskog stila, što je tipičan, autentični stil, kasnije poznat kao Raška škola, a nema sumnje da će vas manastir Studenica fascinirati svojom impozantnošću i grandioznošću.

Pretraga

Destinacija

  • Studenica

Tip putovanja

Vrsta smeštaja

Zakup

Dodaci

oznake

Nema rezultata pretrage sa izabranim parametrima. Promenite parametre i pokušajte ponovo.