10 saveta za ekonomičnije korišćenje prenosa mobilnih podataka dok ste na putovanju

Jedan od paradoksa današnjeg, modernog sveta, predstavlja činjenica da postajemo sve više zavisni od pametnih telefona. Pa čak i onda kada želimo da se odmorimo od svakodnevice i kada putujemo na našu omiljenu destinaciju, mi ne možemo bez telefona, a u isto vreme njegovo korišćenje može puno i da nas košta.

Proveravanje mapa, preuzimanje planova za putovanje, pronalaženje kontakt informacija o hotelima, taksi službama i rent a car agencijama, kao i desetine drugih korisnih aplikacija za lakše snalaženje i bezbednost na putovanju za koje je potrebna konekcija, mogu vas skupo koštati ukoliko niste povezani sa odgovarajućim operaterom, jer podaci u romingu mogu da budu veoma skupi.

Čak i kada koristite lokalnu SIM karticu, pripejd paketi koji su vam dostupni na odredištu koje ste odabrali za odmor, mogu biti prilično ograničeni u poređenju sa količinom podataka koji su vam dostupni kada se nalazite kod kuće.

Ipak, nije sve baš tako gadno, jer postoji mnoštvo načina da trošite manje podataka na vašem telefonu, a da ga pri tome i dalje normalno koristite.

Da vam se ne bi dogodilo da kada se vratite kući dobijete astronomski račun, koji nećete moći da platite čak ni ako svoj pametni telefon date na otkup, pročitajte 10 saveta kako da ekonomičnije koristite mobilne podatke dok uživate u odmoru.  

#1 Koristite Google Chrome

Google Chrome je najpopularniji internet pretraživač dostupan i na iOS-u i na Android-u i verovatno ga već koristite. Međutim, možda ne znate sve o njemu. Jedna od njegovih najkorisnijih specifičnih karakteristika vezanih za mobilne uređaje je Data Saver (ušteda podataka) koji kada se jednom pokrene može smanjiti količinu prenosa podataka i do 50%.

To je moguće zahvaljujući kompresiji (sabijanju) fotografija i tekstova na Google serveru za optimizaciju podataka, pre nego što oni budu poslati na vaš telefon, što znači brži transfer a manje plaćanje kada ste u romingu. Postoji čak i korisna kontrolna tabla preko koje imate uvid u to koliko podatak ste sačuvali u prethodnom periodu.

#2 Koristite Opera Mini

Opera Mini je alternativni pretraživač za vaš Android, iOS ili osnovni operativni sistem vašeg telefona. Kao i Google Chrome, i Opera Mini šalje podatke preko svojih sopstvenih servera koji takođe imaju funkciju kompresovanja pre preuzimanja. Osim toga, Opera Mini takođe poseduje kontrolnu tablu kako biste videli koliko je sve to efikasno.

Verovali ili ne, ušteda može da bude i do 90% podataka kada se uporedi sa drugim pretraživačima. Najzad, Opera Mini ima ugrađen blokator reklama koji pomaže da se prenos podataka ubrza još više.

#3 Preuzmite aplikacije koje rade Offline

Potražite offline verzije aplikacija koje obično koristite i bićete iznenađeni koliko puno ih ima.

Sve od aplikacija za upravljanje putovanjem preko konverzije valuta, gradskih vodiča, do alata za prevođenje i još mnogo toga je dostupno oflajn. Ove aplikacije funkcionišu bez internet konekcije, delimično ili u potpunosti, i sinhronizuju najnovije informacije (obično automatski) kad god budete na lokaciji na kojoj je dostupan WiFi.

#4 Koristite Offline alate za mape

Aplikacije za navigaciju nesumnjivo se mogu uvrstiti u najkorisnije stvari koje se nalaze na vašem telefonu i mogu vam značajno olakšati putovanje. Ali one troše veliku količinu podatak i može vam se lako desiti da očas posla ostanete bez interneta.

Dobra stvar je što postoji mogućnost korišćenja offline mapa, na aplikacijama kao što su, kao što su na primer, Citymaps2go ili Here WeGo.

Google mape imaju slične osobine, ali uz izvesna ograničenja. Možete preuzeti samo mapu jednog grada ili male regije, umesto sve mape za celu zemlju u kojoj provodite odmor.

#5 Onemogućite Data Hogs

Pored korišćenja prethodno pomenutih aplikacija za kompresiju podataka, postoji puno podešavanja koje možete uraditi kako biste dodatno smanjili količinu korišćenih mobilnih podataka.

Automatski „backup“ i aplikacije za ažuriranje podataka su neki od najvećih potrošača podataka na vašem pametnom telefonu. Oni mogu da budu veoma korisni i bezbedni, ali zaista vam nisu toliko nepohodni i ne morate da ih pokrećete na vašem mobilnom telefonu dok ste u romingu.

Uverite se da ste isključili automatsko ažuriranje za vaš Play Store (za Android) ili App Store (za iOS), ili makar podesite automatsko ažuriranje koje će se pokrenuti samo kada imate WiFi.

Isto važi i za Backup alate kao što su iCloud, Google Photos i Dropbox. Pažljivo proverite podešavanja unutar svake aplikacije kako biste se uverili da se fotografije, video zapisi i drugi veliki fajlovi automatski ažuriraju jedino kada je dostupna WiFi konekcija.

Na kraju, korisno će biti da ponovo proverite i sve ostale aplikacije koje ste instalirali na vašem telefonu i da isključite sve što se automatski ažurira ili osvežava, osim ako se to ne čini kada imate WiFi konekciju.

Nećete verovati koliko puno aplikacija u stvari traži ažuriranje podataka i koliko puno podataka će ažurirati, bez obzira na to koju konekciju koriste. A to vam može stvoriti nepotrebne troškove.

#6 Ograničite pristup podacima na vašem iPhone-u uz pomoć iOS-a

iOS ima mogućnost da ograniči koje aplikacije mogu pristupiti podacima na vašem telefonu. Ako koristite iPhone ili iPad, neposredno pre nego što otputujete u inostranstvo možete uraditi sledeće: Idite na Settings – Cellular – Use Cellular Data i onemogućite pristup svim aplikacijama za koje smatrate da vam neće biti neophodne dok ste na putovanju.

Netflix, aplikacije za vremensku prognozu, Spotify i mnoge druge aplikacije možete slobodno isključiti sve dok se ne vratite kući. Ako vam je stvarno potrebno da saznate kakve vremenske uslove možete očekivati, ili da čujete vašu omiljenu pesmu dok ste u pokretu, možete na kratko ponovo odobriti pristup, ali ćete tako barem znati da te aplikacije troše podatke.

Doduše, pokazalo se da na putovanjima vremenska prognoza može da bude od velike koristi, kao što je na primer ove sezone prognoza vremena za Grčku, ali potrudite se da takva potrošnja uvek bude kontrolisana.

#7 Zaustavite aplikacije koje se nalaze u pozadini

Ponovo na iOS-u, vredi isključiti Background App Refresh. Pronađite opciju „Settings – General“, gde možete sprečiti određenu aplikaciju da šalje i prima podatke u pozadini. Da li je u stvari toliko važno ako, na primer, Twiter nije nekoliko sati ažuriran? Gotovo sam siguran da baš i nije, a ovo ograničenje vam itekako može uštedeti novac.

#8 Automatska reprodukcija video zapisa nije prijatelj vašeg budžeta

Automatska reprodukcija video zapisa uvek kada vaš uređaj ima konekciju će bez razloga koristiti veliku količinu podataka, tako da obavezno onemogućite ili ograničite ovu opciju kod što većeg broja aplikacija.

Pristup se razlikuje u zavisnosti od toga koju aplikaciju koriste, ali to je moguće uraditi na aplikacijama kao što su Facebook, Twiter i Instagram, kao i kod Youtube-a.

#9 Koristite Lite verzije aplikacija

Kako se većina IT kompanija širi na tržišta koja su u razvoju, eksperit iz tih kompanija su shvatili da su stariji telefoni i sporija internet konekcija uobičajeni, i za ta tržišta izdaju lite verzije svojih aplikacija, kako bi pomogle da se problem starijih telefona i sporije konekcije prevaziđe.

To su dobre vesti za međunarodne putnike, jer ove lite aplikacije gotovo bez izuzetka koriste manje podataka od svojih originalnih verzija. Ima ih više dostupnih za Android nego za iOS, sa poznatim primerima Facebook Lite, Twiter Lite i nekoliko Google proizvoda (uključujući Maps) koje se nalaze pod brendom „Go“.

#10 Jednostavno isključite prenos podatka

Najjednostavnija rešenja su u mnogim slučajevima i najbolja. Ako odlazite na neku destinaciju da biste se zaista odmorili od naporne, užurbane svakodnevice možda vam opšte ne trebaju podaci na mobilnom telefonu. U takvom slučaju – isključite ih.

Uključite avionski režim ako uopšte ne želite da  imate konekciju, ili jednostavno isključite prenos podataka na mobilnom telefonu ako želite pristup samo pozivima i tekstualnim porukama.

U svakom slučaju, to će vam garantovati da nećete potrošiti veliki količinu podataka a da toga niste bili ni svesni, i da se vratite kući i dobijete neočekivano veliki račun. Sa druge strane, to će vas bar na nekoliko dana odvojiti od moderne tehnologije i omogućiti vam da se odmorite u pravom smislu te reči.

Na kraju krajeva, ako izuzmemo poslovna putovanja, svako letovanje, zimovanje, obilazak nekog znamenitog grada ili bilo koji drugi vid turizma, ima za svrhu da se dobro provedete i da uživajući u miru „napunite baterije“, a to možda neće biti moguće ako je vaš mobilni telefon sve vreme uz vas.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 31.07.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.