5 predloga za gurmanska putovanja po Evropi

Kroasani u Parizu, testenina u Italiji ili čokolada u Briselu i generalno carstva čokolade širom sveta? Primamljivo zvuči. Međutim, biti gurman ne znači obilaziti svaki restoran brze hrane koji vam se nađe na putu. Gurmanska putovanja i biti gurman podrazumevaju da imate pravu strast za hranom i pićem, da cenite kulinarsko umeće i da za vas nije zadovoljstvo samo da utolite glad, već i degustirate različite lokalne ukuse različitih svetskih kultura i destinacija.

Svaka zemlja ili region imaju svoj specifičan kulinarski stil koji se zasniva na geografskoj lokaciji, lokalnim sastojcima, tradiciji i dugoj praksi. Hrana je važan deo lokalne kulture i uvek je išla ruku pod ruku sa putovanjima.

Ovo su neki od gradova u Evropi u koje svaki ljubitelj dobrog zalogaja treba da otputuje. Ako volite da istražujete kulinarske tajne sa raznih krajeva sveta, možda je jedan od ovih gradova prava destinacija za vas.   

Bolonja

Bolonja restorani i ulice grada

Bologna je poznata po mnogo čemu, ali je verovatno najpoznatija po svojim pijacama. Nedaleko od glavnog trga Piazza Maggiore nalazi se stara pijaca hrane Quadrilatero. Ovde ćete naći skoro sve što vam srce zaželi, uključujući ribu, testeninu, konzervirano meso, pečene proizvode. Kupite šta želite za klopu, a onda svratite u Osteria del Sole bar koji radi još od 1465. godine. Naručite čašu fantastičnog lokalnog vina i prezalogajite to što ste kupili na pijaci – dozvoliće vam da donesete vašu hranu.

Nijedno putovanje u Bolonju se ne može završiti bez bar jedne porcije taljatele al ragu, testenine sa bolonjeze sosom od mesa, sa izdašnim nadevom od parmezana iz obližnje Parme. Još jedno autentično bolonjsko jelo iz bogate ponude hrane su  tortelini u brodo-u – testenina punjena mesom koja se servira uz toplu supu ili uz lazanje bolonjeze.

Bordo

Bordo panorama grada i kuhinja

Iako je najpoznatiji kao destinacija sa najkvalitetnijim francuskim vinom, Bordo nudi mnošto autentičnih fransuckih jela koja privlače ljubitelje dobrog zalogaja iz svih krajeva sveta. Sve liste najpopularnijih vinskih puteva na svetu, obavezno pominju i Bordo među ostalim destinacijama, i to sa razlogom. Ako nekada svratite u ovaj grad, obavezno probajte dinstanu patku, kao i guščiju ili pačiju jetru. Lociran pokraj mora, Bordo je takođe poznat po vrhunskim morskim specijalitetima.

Probajte ostrige jastoge, školjke, škampe, a uz sve to naručite crveno vino. Uživanje će biti vrhunsko.

San Sebastijan

Nijedna lista najbolje hrane u Evropi nije kompletna bez San Sebastijana.  Mnogi smatraju da je to evropska prestonica hrane, a ovaj baskijski grad je, odmah nakon japanskog Kjota, drugi na svetu po broju Michelin zvezdica, najvećeg svetskog kulinarskog priznanja.

Putnici dolaze iz različitih krajeva sveta kako bi uživali u svojevrsnoj hedonističkoj avanturi koju nude restorani San Sebastijana. Ovaj grad je poznat po svojim pintxos restoranima malih zalogaja, baskijskom ekvivalentu madridskog tapasa. Nemojte zaboraviti da u restoranu bacite vašu salvetu na pod kada završite, zato što je to tradicija. Prema njoj, što je pod restorana neuredniji to je bolje.

Neki restorani u San Sebastijanu, kao što su Arzak i Mugaritz služe jela sa neverovatnim dekoracijama. Svaki gost dobija jedno pravo umetničko delo koje se jede.

Pariz

Čak i u slučaju da ste bili u Parizu više puta, uvek možete pronaći još jedan „brasserie“ restoran u francuskom duhu, neku novu poslastičarnicu ili pekaru za istraživanje. Zapravo, detaljno smo pisali koji su to najbolji restorani u Parizu, ako volite da priuštite sebi pravi gastronomski užitak zemlje ili grada u koji putujete.

Ako želite da posetite pravu parisku ugostiteljsku instituciju, Benoit je odličan izbor. U ovom restoranu koji postoji još od 1912. Godine probajte klasična jela kao što su pašteta, puževi ili govedina u sosu od crvenog vina i crnog luka.

Ukoliko pak želite da se upoznate sa savremenom pariskom gastronomijom možda će vam se svideti kuhinja u Yam`Tcha-u.

A onda kada vas preplavi mnoštvo kulinarskih opcija, možete jednostavno da odete na piknik u parku. Zaustavite se u Claus-u, ljupkom pariskom malom restoranu u ulici Jean-Jackues Rousseau-a, zatim se uputite do vrtova u kraljevskoj palati na kasni doručak na otvorenom..

Rim

Među svim tim velikim i drevnim delima rimske arhitekture, nalaze se restorani koji u jelima kombinuju  jednostavne sveže sastojke koji se koriste u velikoj količini. Nigde to nije očiglednije nego kod tradicionalnog rimskog jela „Cacio e pepe“, koje se pravi isključivo sa crnim biberom, Pecorino Romano sirom  i testeninom (obično špagetama). Kada se ovi sastojci iskombinuju, dolazi do izražaja čista gastronomska alhemija kojom se stvara specijalitet koji se u Rimu priprema još od davnina.

Naravno, treba naglasiti da je veliki broj recepeta koji se globalno nazivaju italijanskom kuhinjom, potpuno različit uzevši različite delove Italije. Na primer, poznata je kuhinja južne Italije, koja je iznedrila neke od najpopularnijih svetskih jela, iako su često nastajali iz nemaštine i sastojaka dostupnih siromašnom delu stanovništva. S druge strane, centralna Italija, Toskana i potom sever Italije odišu drugačijim sastojcima, primesama i ukusima.

Još jedan prepoznatljiv kvalitet rimske hrane je njihova veština da koriste sastojke „siromašnog čoveka“ poznate kao „quinto quarto“. To su delovi i iznutrice životinja koji se često u drugim kuhinjama ne pripremaju, uključujući jezik, škembe, mozak i džigericu. Ako ste istraživačkog duha i volite da probate nešto novo, onda će ovo biti raj za vas, a ukoliko ste izbirljivi, zašto ne bi ste jednostavno rekli „pa kad sam već u Rimu!“  i proširili svoja gastronomska iskustva sa „quinto quarto“. Ovde saznajte više o restoranima u Rimu.

Autor: dragan antic | Objavljeno: 04.02.2018. | Modifikovano: 26.12.2019.