5 saveta kako da ne izgledate kao turista na putovanju

Turisti se često drugačije ponašaju kada su na putovanju, a to ponašanje nekada može biti neprikladno za lokalno stanovništvo, nekulturno i iritantno. Najčešće se dešavaju zastajanje na sred puta, ismevanje lokalnih običaja i kulture, glasno pričanje i komentarisanje drugih ljudi na vašem maternjem jeziku, jer mislite da vas niko ne razume i sl.  

Međutim, svakako da bi, osim poštovanja tuđe kulture i mesta koje posećujete, trebalo izbegavati i neka “stereotipna” ponašanja, pre svega zbog svoje lične bezbednosti (ako ste manje primetni kao turista – manje su šanse da vas opljačkaju lopovi i džeparoši), a ujedno će lokalno stanovništvo biti ljubaznije i prijatnije prema vama – saznajte kako se možete zaštiti od najčešćih prevara na putovanjima.

Slede predlozi kako da se ne ponašate i ne izgledate kao tipičan turista u inostranstvu, a koji će poboljšati kvalitet vašeg putovanja:

 

 

Odaberite pravu odeću

Kako biste bili adekvatno odeveni bilo bi poželjno da uradite domaći kod kuće. Raspitajte se o vremenskim uslovima kako biste poneli pravu garderobu i obuću, ali isto tako iskažite poštovanje prema destinaciji/lokalitetu koji posećujete ukoliko postoje određena pravila oblačenja.

Naučite jezik

Naravno da ne morate da govorite savršeno strani jezik u svakoj destinciji koju posećujete, ali poznavanje par fraza vam može mnogo pomoći. Dovoljno je da naučite da kažete “dobar dan”, “hvala”, a lokalci će vas drugačije gledati i ceniti, pa samim tim i radije pomoći. Savet je da skinete aplikaciju za stane jezike na mobilnom (preporuka – DuoLingo).

Sklonite fotoaparat

Nije retkost da turistu prepoznate upravo zbog toga što nosi svoj fotoaparat oko vrata i škljoca na svakom koraku. U želji da zabeležite svaki momenat fotografisanjem, gubite priliku da na samom mestu zaista uživate u ambijentu i upijete jedinstvenu atmosferu destinacije koju ste posetili. Takođe, kada ne fotografišete sklonite fotoaparat u torbu, pogotovo ako se radi o skupljoj opremi, a boravite u nekoj od destinacija koje su siromašnije, kako ne biste bili meta lopovima.

Sklonite mapu

Ukoliko šetate izgubljeno, gledajući u širom otvorenu mapu, dobra ste meta pljačkašima, a isto tako propuštate samu lepotu ambijenta i atmosfere. Pre puta se pripremite i proučite malo mapu grada koji posećujete, skinite neku aplikaciju za mobilni telefon ili koristite Google Maps i napravite sebi neke beleške. Svakako, ukoliko se desi da se izgubite, bolje se sklonite sa strane, ne pravite gužvu na ulici, sedite u neki obližnji kafe, napravite predah i proučite kartu. Usput možete pitati nekoga od lokalaca u baru da vam pomogne.

Sklonite se sa puta

Turisti često imaju običaj da se nacrtaju na sred prometnih ulica, pešačkih zona ili prolaza radi fotografisanja, dogovaranja sa svojim društvom povodom daljeg plana i slično. Svakako, kako biste napravili bolju fotografiju, potražite neko mesto na kome nećete nikome smetati, a ni ostali vama.

Ovo su kratki predlozi kako da bolje provedete vreme u destinaciji, da ne budete tipičan turista koji slepo prati mapu i pravi gomilu fotografija za svoj Facebook profil. Dok ste u destinaciji uživajte u vremenu koje tamo provodite, umesto da gledate konstantno grad kroz objektiv, stvarajte uspomene koje ćete pamtiti do kraja života i koje vam niko ne može obrisati.

 

Autor: Ljiljana Jovanović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.