7 razloga zašto putujemo

Mnogima je period odmora i relaksacije nezamisliv bez odlaska na neko “drugo” mesto. Daleko od svakodnevnih obaveza, ustaljenog ritma i kolotečine na koju se svodi radni deo godine. I pored toga što će se mnogi složiti da za putovanja i nije potreban neki poseban razlog, očigledno je da ipak postoje određeni motivi koji nas podstiču da putujemo češće ili ređe. Izuzmemo li poslovna putovanja, neki putuju iz navike, neki radi razbijanja monotonije, a neki  iz iskrene potrebe da saznaju nešto novo. Čini se da spisak razloga može biti poprilično dug i raznovrsan, ali svaki od njih ima sličnu srž.

Zašto su putovanja važna? Šta nas to tera da istražujemo nova mesta, pakujemo kofere i trpimo zamorne vožnje?

Odmor

Ključni razlog za odlazak na putovanje je odmor. Vreme kada ćemo usporiti sebe i tempo svakodnevnog života. Promena sredine će omogućiti opuštanje i rasterećenje od obaveza i briga koje nije u potpunosti moguće kada smo kod kuće. To je period tokom koga ćemo “ozdraviti”, stres svesti na minimum i ponovo dobiti snagu i volju za životom.

Uživanje u lepim stvarima

Možda ne zvuči kao neka velika mudrost, ali i to ima svoju vrednost. Putovanje kao hrana za dušu. Ljudi, prosto, vole da vide i uživaju u lepim stvarima i mestima. Mnogima je dovoljno da odu i do mesta koje su već posetili ili da naprave kratak odmor negde u okolini. To omogućava predah od tekućih preokupacija i daje snagu za nastavak dalje.

Sticanje novih znanja

Odlazak na bilo koje mesto nam donosi pregršt novih informacija, nova znanja, upoznavanje novih ljudi, običaja, kultura, jezika. U mogućnosti ste da vidite mesta za koja ste mislili da ne postoje, saznate nešto o njihovoj istoriji, možda naučiti neku reč stranog jezika, probati novo jelo i slično. Svako novo mesto i iskustvo obogaćuje vaše živote. Danas je mnogo toga dostupno preko interneta, ali saznati od lokalnog stanovništva istoriju, kako se živi, kakvi su običaji, kultura i druge specifičnosti nekog mesta može vam omogućiti da steknete nove poglede na svet i proširiti vaša znanja.

Aktivnost

Malo je onih koji će kada su kod kuće, deo svoga vremena utrošiti tako što će između nekih obaveza prošetati po obližnjem parku. Međutim, kada smo na putovanju, mnogo smo aktivniji i mnogo bolje koristimo vreme, jer ne dozvoljavamo da nam ni jedan minut prođe uzalud i neiskorišćeno. Uvek želimo da vidimo što više znamenitosti, odemo do značajnih mesta ili na neki drugi način organizujemo svoje vreme tamo.

Izazov

Putovanje može da se posmatra i kao izazov iz više razloga, počev od toga da ne znate jezik, jedete nepoznatu hranu i izgubite svakodnevnu udobnost na koju su svi navikli. Svako putovanje je novo iskustvo kojim razbijamo ustaljene navike i suočavamo se sa različitim nepoznanicama. Prevazilažem istih postajemo jači, snalažljiviji i zadovoljniji sobom.

Zdravlje

Putovanja poboljšavaju mentalno ali i fizičko zdravlje. Vreme za odmor, opuštanje i sama činjenica da ćemo videti i probati nešto novo jača našu volju, daje nam snagu i čini nas poletnim. Tako promena sredine, posebno ako se živi u velikim gradovima, i odlazak na selo ili more, gde je vazduh čistiji i manje je buke pozitivno utičje na zdravlje čoveka.

Upoznavanje sebe

Jedna od velikih dobrobiti putovanja je slobodno vremena za razmišljanje – o sebi, svojim ciljevima, ambicijama i slično. Česta je pojava da tokom ustaljenog ritma obaveza ne stižemo da mislimo o veoma bitnim stvarima vezanim za naše živote. Tokom putovanja ćemo otkriti možda i neke svoje osobine kojih do tada nismo bili svesni, a možda nam se i javi neka nova ideja.

U današnje vreme brojne su otežavajuće okolnosti koje mnogima diktiraju tempo putovanja, dužinu boravka kao i izbor destinacija.  Ali nije uvek neohodno potrošiti čitavu ušteđevinu ili otići na kraj sveta kako bismo dali sebi malo oduška od obaveza koje nas svakodnevno pritiskaju. Ako niste u mogućnosti da spakujete kofere i odete negde daleko na pet ili više dana, predlažemo da se dobro raspitate šta se sve nalazi u vašoj bližoj ili daljoj okolini. Sigurno postoji neka oaza gde ćete se malo opustiti, možda probati neki novi specijalitet ili prosto uživati u lepom krajoliku koji vas okružuje.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.12.2019.