Alanja – više od letovanja u Turskoj

Planirate letovanje, a želite ujedno dobre plaže, čisto more i dobru zabavu? Ako ste odgovorili potvrdno letovanje u Alanji može biti pravi izbor za vas. Noćni život u Alanji svrstava je u jedno od omiljenih letovališta za mlade turiste. Ono što je čini popularnom je upravo bogat zabavni sadržaj – barovi, kafići, restorani i noćni klubovi. Pored provoda u vidu izlazaka, izleti u Alanji takođe privlače veliki broj turista. Krajem maja i početkom juna Alanja postaje veoma posećen kulturni centar jer se u tom periodu održava Internacionalni festival turizma i umetnosti, dok je kraj septembra rezervisan za džez festival na Kazil kuli.

U nastavku pročitajte kratku istoriju Alanje, koji su najpopularniji izleti i kako da ih pronađete jeftinije, šta je vredno posetiti u samom gradu, koje su cene ulaznica, šta da očekujete od noćnog života, kakve su cene hrane i pića i kako da se cenjkate u noćnim klubovima.

Gde se nalazi Alanja?

Alanja predstavlja jednu od najlepših turskih destinacija. Nalazi se u jugoistočnom delu turske obale, na obali Sredozemnog mora na jugu, a sa severne strane su planine Taurus. Od Antalije je udaljena 135km.

Alanja pre popularnog letovališta današnjice

Malo toga se zna o njenoj istoriji. Veruje se da su je osnovali Grci koji su je nazvali Kalonoros (prelepa planina). Tokom vekova potpala je pod vlast Rimljana, da bi je Marko Antonije poklonio Kleopatri, više iz praktičnih nego romantičnih razloga. Bogata šumama, Alanja je Kleopatri bila dragocena jer je od drva iz te oblasti pomognuta brodogradnja Egipatske imperije.

Grad je 1221. godine pao pod vlast sultana Alaedin Keykubada i on joj je dao ime koje i dan danas nosi i načinio je svojim letnjim boravištem. Upravo iz tog perioda potiču najznačajnije istorijske građevine ove oblasti.

Stari grad se nalazi na rtu u čijem je središtu pećina Damlataš (kamen koji kaplje). Unutar ove pećine vazduh je izuzetno vlažan i stoga je ovo mesto popularno među astmatičarima.

Grad Alanja – informacije

Put od aerodroma do Alanje traje skoro 2h i za to vreme ćete upoznati najlepši predeo turske rivijere, mesto gde Taurus planine ne dozvoljavaju losem vremenu da priđe Alanji, a zadržavaju topao vazduh koji svakako prija uz toplo Mediteransko more.

Pre nego što uđete u grad, zadiviće Vas veličanstven pogled na Krunu Alanje – zidine utvrđenja koje je bilo odbrambeno uporište od okrutnih gusara koji su harali Sredozemljem.

Bulevar Ataturk je najlepša ulica u Alanji sa palmama, eukaliptusima, fikusima i strelicijumima, a u poprečnim ulicama hladovinu prave drvoredi narandže i nara.

Alanju zapljuskuju šljunkovita i peskovita Kleopatrina plaža duga 3 km i Ataturkova tj. Alanjina plaža čiji se kraj ne vidi golim okom. Ulaz na plažu se ne plaća, a tamo možete iznajmiti suncobrane i ležaljke ukoliko su Vam potrebne. Zalazak sunca ostavlja poseban utisak i doživljaj koji će Vas uvek podsećati na jedan od najlepših ili možda čak i najlepši odmor.

U ponudi su brojne aktivnosti budući da je Alanja ipak veliko i popularno letovalište. Turistima se nudi širok spektar mogućnosti preko vožnje džipom i quad bajkom, jednodnevnih izleta do velikog amfiteatra u Aspendosu, pa do brojnih krstarenja oko Alanje.

Rafting je takođe dosta popularan, a za to ćete morati da izdvojite negde između 20e i 40e, kako gde. Tu su i nezaobilazne aktivnosti poput ronjenja. U ponudi su brojne škole ronjenja, uz instruktora, za one koji žele malo ozbiljnije da se pozabave time.

Imajte na umu da naše agencije izlete naplaćuju dosta skuplje od lokalnih, pa se podrobnije raspitajte pre nego što se odlučite kojom agencijom ćete ići.

U Alanji ima svakojakih restorana, za svačiji ukus i svačiji džep. Uličice koje se protežu između Gazipasa i Hukumet caddesis su krcate pide i kebab kioscima na kojima se možete fino najesti za oko 3e. Za restorane ćete ipak morati više da se isprsite budući da obroci koštaju od 8e pa na dalje. Od tradicionalnih jela pored već izvikanog kebaba probajte lahmacun (turska verzija pice), sulu yemek (kuvana jela) i manti (jagnjeće knedlice).

Što se pića tiče, imajte na umu da su u diskotekama cene pića vrtoglavo visoke. Primera radi, kokteli su oko 10 evra, pivo je oko 5 evra, a sokovi od 4.5 evra.

Valuta u Turskoj  je turska lira, a kurs je 1e = 3,90 turskih lira.

Šta posetiti u Alanji?

Baš kao i kada se letuje zapadnije u Turskoj, recimo u Kušadasiju, letovanje u ovoj zemlji nikada nije jednolično. Atrakcije i kulturno-istorijska poleđina turskih letovališta su nešto što odlikuje i Alanju. Ono što prvo zapada u oči u Alanji je ogromno utvrđenje čije se zidine prostiru duž 6.5km koje ograđuju 140 kula, oko 400 cisterni, brojne masivne kapije i muzej na otvorenom.

Crvena kula u Alanji

Neke od najznačajnijih građevina su:

  • Crvena kula – predstavlja jedan od simbola grada i nalazi se u blizini luke u Alanji. Do kule vode duge kamene stepenice, ulaz se plaća u iznosu od dve turske lire. Ukoliko Vam vreme dozvoli i zainteresovani ste da pogledate stara zdanja, crvena kula je mesto koje Vam svakako preporučujemo da posetite.
  • Ic Kale (unutrašnja tvrđava), ona je i dalje impresivno očuvana, unutar nje nalaze se ostaci vizantijske crkve u kojoj su se freske održale i do danas. Interesantna činjenica u vezi ove tvrđave je ta što je sa njenih zidina u smrt slan veliki broj zatvorenika osuđenih na smrt.
  • Dimcay se nalazi na 6 km od centra Alanje, ali je prizor najspektakularniji na nekih 8 km od Dimcay mosta. Tu se reka uliva u predivan bazen bistre vode. Možete se i kupati u ledenim vodama planinskog potoka.
  • Mahmut Seydi je seoce na 25 km od grada koji vredi posetiti zbog džamije iz 13. veka i još jedne građevine kojom se selo posebno ponosi – dvospratnog javnog kupatila.

Izleti – Alanja

Letovanje u Alanji nudi definitivno ogroman izbor izleta i svaki je poseban i karakterističan. Ovo su samo najpopularniji izleti koji se organizuju iz Alanje. Imajte na umu da sve izlete organizuju i lokalne agencije i da su preko njih oni daleko jeftiniji!

Izrael

Nešto što zaista ne bi trebalo propustiti je dvodnevna poseta Izraelu. Na ovaj izlet polazi se u ranim jutarnjim časovima sa antalijskog aerodroma i nakon sat i po vremena leta stiže se u Tel Aviv. Naravno da izlet nije dovoljan da se upozna ceo Izrael kao destinacija, ali ćete se svakako sjajno provesti i upoznati jedan potpuno drugačij isvet, kulturu i istoriju. Vožnja autobusom iz Tel Aviva do Jerusalima traje oko 1h. Ulaz u stari grad vodi kroz Jafa kapiju, jednim delom put vodi kroz Ulicu bola (Via dollorosa) sve do Hrama Uspenja Gospodnjeg na brdu Golgota. U samom hramu imaćete priliku da posetite najsvetije mesto u hrišćanskoj religiji – grob Isusa Hrista. Pored toga u hramu ćete videti grob carice Jelene, grob praoca Avrama, najmanju crkvu na svetu i ploču miropomazanja.

Sledeće odredište naše jerusalimske posete je Zapadni zid (Zid plača), koji se drži za najsvetije mesto kod jevrejskih vernika, a predstavlja i veliku atrakciju za ljude drugih veroispovesti, jer prema verovanju, poruka koju možete ostaviti u šupljinama ovog zida dospeva direktno do Boga.

Sa ove raskrsnice religija skrećemo ka jednom zaista jedinstvenom moru. Mrtvo more, koje je na najnižoj tački nadmorske visine, poznato je kao i najslanije more na svetu. Ovde ćete imati priliku da osetite neponovljiv osećaj kupanja, tačnije plutanja, u ovoj vodi gde život ne postoji.

Sledeća tačka našeg putovanja je istočni Jerusalim, Vitlejem gde se nalazi Crkva rodjenja Hrista. Tu ćete imati priliku da uđete u pećinu koja je mesto rodjenja Isusa Hrista, da vidite prelepu ikonu nasmejane Bogorodice, da obiđete katoličku crkvu Svete Katarine, a takođe i da vidite kako živi palestinski narod u istočnom Jerusalimu. Na kraju iscrpljujućeg, ali veoma ispunjenog dana očekuje Vas noćenje u hotelu i povratak, takođe, u ranim jutarnjim časovima. Hodočašće za koje se neki ljudi spremaju godinama Vi možete doživeti odvojivši jedan dan Vašeg odmora.

Demre-Myra – Kekova

Ovaj izlet, na koji se kreće u jutarnjim časovima, nas vodi zapadno od antalijske regije ka antičkom gradu Miri, današnjem Demreu. Ova oblast je posebno važna pravoslavnim vernicima zato što je tu rođen sveti Nikola. Ovaj svetac je u ovom delu današnje Turske ostao zapamćen po svojim dobročinstvima, a i po zvanju, jer je svojevremeno, nosio titulu likijsko-mirijskog arhiepiskopa. Ide su u posetu i crkvi svetog Nikole iz sedmog veka, sa predivnim podnim mozaicima, freskama i sarkofagom u kome je prvobitno bio sahranjen. Njegove mošti, ukradene od strane italijanskih gusara, položene su u Bariju gde se i danas nalaze.

Nakon posete crkvi ide se u obilazak likijskih grobnica uklesanih u stenama i ostataka antičkog grada Mire. Ovaj istorijski deo ekskurzije Vas uvodi u prirodne lepote koje ćete doživeti na dvočasovnom krstarenju obilazeći potopljena ostrva Kekovu i Simenu. Kristalno more uz predstavu raja na zemlji je ono što Vam ova ostrva nude. Naime, ova regija je, u starije doba, bila veoma trusno područje podložno jakim zemljotresima. U jednom od velikih udara Kekova je potonula oko sto metara u more, međutim veliki deo ostrva, kao i njegova struktura ostali su vidljivi i danas. Na ovaj izlet moguć je odlazak iz svih regija, uz napomenu da je najbliže Kemeru, a najudaljenije od Alanje.

Krstarenje drvenim brodićima iz Alanje i Kemera

Idealna ekskurzija za sve one koji vole da provedu dan na brodiću, uz kupanje, sunčanje i animaciju. Ako treba da kažemo jednom rečju, rekli bismo uživanje. Krstarenje se organizuje u svim regijama s tim što se u Alanji i Kemeru krstari drvenim brodićima, obilaze se prelepe plaže i znamenita mesta koja se nalaze u tim regijama uz česte pauze za kupanje, dok se krstarenje u Antaliji organizuje luksuznom jahtom, na koju se može ići i iz Kemera i Beleka. Detaljnije informacije o ovom izletu moći ćete dobiti od Vašeg vodiča.

Jeep safari avantura u Turskoj

Ovakva vrsta safarija se organizuje samo u Alanji. Džipovi, kapaciteta deset osoba, kreću iz grada oko deset sati ujutru ka planinama. Tokom puta će Vam biti veoma zabavno uz muziku i đuskanje u otvorenim džipovima, ratovanje vodom sa drugim džipovima iz grupe kao i uz fantastičnu atmosferu koju prave vodiči i vozači na ovom izletu.

Usput se svraća na panoramske terase odakle pogled obuhvata celu Alanju, zatim u nomadski šator gde ćete moći da osetite kako je nekada živelno lokalno stanovništvo, adrenalinsku „off-road“ vožnju, ručak na reci sa baldahinima i na kraju programa je obilazak alanjske tvrđave. Sadržajno, zabavno, nezaboravno…

Hamam

Ukoliko ste hedonista i jako volite da ugadjate sebi hamam je nešto što svakako ne bi trebalo propustiti. Kompletan tretman u hamamu izgleda ovako: prvo se odlazi u saunu, pa odmah posle saune u djakuzi. Ovu radnju bi valjalo ponoviti tri puta. Zatim se odlazi u parno kupatilo na masažu piling rukavicom. Odatle u istu takvu prostoriju, ovoga puta na masažu mirišljavom penom. Kada se dobro naparite i opustite prelazite na masažu eteričnim uljima. Ova ekskurzija je jedna od osnovnih stvari koje treba probati, odnos cene i kvaliteta je idealno izbalansiran, a osećaj koji imate nakon celog tretmana ostaje danima u Vama, pa nije retko da isto ponovite više puta za vreme Vašeg boravka. Dva sata kvalitetnog programa. Uživajte.

Rafting na reci Koprulu

Jedna od najatraktivnijih i najprodavanijih letnjih avantura svakako je rafting na reci Koprulu. Rafting se izvodi na delu reke dužine oko 14 kilometara, u nacionalnom parku prirode. Kreće se u ranim jutarnjim časovima i organizuje se iz svih regija. Po dolasku na reku od instruktora ćete dobiti uputstva i opremu koja se sastoji od vesla, kacige i prsluka.

Spust niz ovu divnu i savršeno čistu planinsku reku počinje ispod starog rimskog mosta, dela nekadašnjeg puta svile. Grupe od 6 – 12 ljudi u čamcima ili po dvoje ljudi u kanuima, savladavanje mnogobrojnih brzaka, skakanje u vodu sa visokih stena i kupanje u hladnoj planinskoj reci, ručak u prirodi, samo su neki od razloga da ne propustite priliku da uživate u dinamičnoj avanturi i čarima nacionalnog parka Koprulu. Na samoj reci istovremeno se susretne preko sto čamaca, više nacija, pregršt jezika, godište i pol nisu bitni,  ali su osmesi i radost zajednički, koji netaknutu  prirodu, kroz koju plovimo, na momente razbude. Idealan spoj aktivnog uživanja i avanture.

Aqua park – Delfinarijum

Ova regija Turske obiluje parkovima namenjenim populaciji koja voli igre u vodi. U vodenim parkovima i predstavama delfina i foka moći ćete da uživate u kojoj god oblasti antalijske regije budete odsedali. Aqua parkovi se sastoje od velikog broja tobogana, što za najmladje, što za starije, a ima tu i slajdova isključivo za one najhrabrije.

Kapadokija

Anadolija, kao kolevka najvećih i najstarijih civilizacija, čuva sva njihova čuda i tajne koje su se održale do današnjih dana. Kapadokija, srce Anadolije, je ta koja se po tome izdvaja. Na ovaj dvodnevni izlet kreće se iz Antalije u ranim jutarnjim časovima. Prva stanica je grad Konja, nekada glavni grad seldžučke, a kasnije i osmanlijske države. U Konji se nalazi muzej Mevlane Dželaludina Rumija jedne od najbitnijih ličnosti islamske religije tog doba i uopšte. Potom ćete imati priliku da vidite takozvane „vilinske odžake“, čudo prirode koje datira nekoliko desetina hiljada godina unazad.

Treba znati da je Kapadokija kolevka jedne od najstarijih civilizacija i najmoćnijeg carstva tog vremena. Naime, hetitsko carstvo egzistiralo je pre pet hiljada godina, u vreme kada su Egipat, Vavilon i Asirija bili u procvatu. Medjutim, zbog terena kakav Kapadokija pruža Hetiti su najkasnije izbili na istorijsku pozornicu, a svakodnevnim otkrivanjem strukture njihovog carstva dolazi se do zaključka da su, u to vreme, oni bili moćniji i od samog Egipta, a i od ostaih komšija. Detaljniju priču o Hetitima imaćete priliku da čujete na samom izletu.

Posle prospavane noći, nastavljamo ka centru Anadolije, tačnije ka gradu Nevšehir, pored koga se nalazi podzemni grad po imenu Kajmakli, koji je jako bitan za Hrišćane jer je to u početku bio i centar i glavno sklonište hrišćanskog stanovništva. Jedan od tih gradova, na primer, zauzima površinu od dva i po kilometra kvadratna, ide u dubinu oko sto metara i ima oko dvadeset spratova, pri tom je isprepletan tunelima koji povezuju sobe kao i ventilacionim otvorima koji su služili kao neka vrsta klima uredjaja.

Pretpostavlja se da je u gradu obitavalo oko dvadeset hiljada ljudi. Smatra se da su te gradove prvi napravili Hetiti, da bi ih kasnije ostali narodi upotrebljavali u različite svrhe. Kada se iz Kapadokije opet zaputite ka Antaliji imaćete osećaj kao da ste upravo izašli iz vremenske mašine. Susret sa nečim što je toliko staro, a opet toliko genijalno je jedinstven u svetu.

Tahtali

Ljubitelji prirode ovaj izlet ne smeju propustiti zbog veličanstvenog pogleda koji sa ovog vrha odaje utisak da je ceo svet upravo pod nogama. Sa jedne strane divlji i nesavladan Taurus pod snegom čak i u avgustu, a  sa druge najlepsa letovališta regije. Da bi osetili, u pravom smislu, glamur Tahtalija morate lično videti planinu. Do vrha Tahtali stiže se žičarom koja putuje dvadesetak minuta, a pogled na čitavu južnu Tursku oduzima dah. Strme litice, šume kedra, more i planine, netaknuta priroda na dlanu ostaće zauvek sačuvana u Vašem sećanju. Tahtali je, sa svojih 2365 metara, jedan od najviših vrhova planinskog venca Taurus. Nakon što su se pluća napunila kiseonikom, a duše mirom probuđene apetite ništa neće utoliti poput brižljivo pripljemljenog ručka u domaćinskoj atmosferi pod baldahinima ispod kojih protiče nemirna planinska reka. Morate probati!

Vatra Anadolije

Ako vas je put već naneo u Antalijsku regiju jedna od stvari koju ne smete propustiti je poseta plesnoj predstavi Vatra Anadolije. Ova umetnička trupa je sastavljena od više od stotinu igrača koji na virtuozan način donose na scenu istorijsko-svetske teme. Svaki šou je sastavljen od fantastičnog miksa baleta, folklora-orijentalnog plesa i akrobatike koji su do perfekcije uigrani, a u kombinaciji sa svetlosnim efektima, kostimima i originalnom muzikom, gde imate osećaj da dve stotine ljudi diše kao jedno, ostavljaju Vas bez daha. Ova trupa je tokom zimskih meseci na turnejama po svetskim prestonicama, a leti u areni Aspendos, nadomak Antalije.

Noćni život i klubovi u Alanji

Alanja je jedini gradić u oblasti Antalija koji ima tako dobro razvijen noćni život. Noćni život je pravo ludilo i treba ga iskoristiti.

U oazi za mlade avanturiste ništa neće moći da iznenadi. Ni vrući ples koji jedna crnkinja odigrava sa svoja dva prijatelja, ni navalentni Turci koji su spremni da vam obećaju milijarde samo ako im dozvolite da vas odvezu do hotela, a takođe ni devojke koje su po svaku cenu spremne odlično da se provedu.

Turski domaćini nisu zaboravili ni da opreme noćne klubove specijalnim efektima poput lasera, dimnih zavesa, vatrometa, pa čak i organizuju kupanje u peni. Svako veče je drugi spektakl, a kako su već u predsezoni diskoteke bile pune, možete samo da zamislite kakav je provod u jeku sezone.

Zalazak sunca na plaži u Alanji

Diskoteke Alanje, poređane uz samu obalu, svake noći rade do tri sata. Nakon toga specijalno organizovani autobusi voze do nekih od noćnih klubova u predgrađu koji rade do samog jutra. Cene koktela, koji su ovde omiljena pića, kreću se od 7 do 15 evra, u zavisnosti od broja alkoholnih pića koja su vam smućkali, ali tradicija cenkanja važi čak i na ovakvim mestima. Primera radi, neki sat pred zatvaranje koktel koji ste baš maločas platili 10e, koštaće vas 5e, a ako se potrudite i manje. Oni koji nisu ljubitelji dobre kapljice treba da znaju da sva gazirana i negazirana bezalkoholna pića koštaju oko 4e.

Alanja je definitivno idealni izbor za avanturiste i mlade ljude željne provoda. Aranžmani za Alanju mogu biti izuzetno skupi, pa je najbolji savet poslati grupni upit za putovanje svim agencijama, ne biste li odmah na email dobili ponude svih agencija. Svakako, zbog čega god da ste došli u Alanju, nećete se pokajati, baš kao što je slučaj i sa drugim turskim letovalištima, kao što je recimo Marmaris, koji ipak, jeste znatno manji. Alanja obiluje mestima za šoping, restoranima, kafićima, diskotekama i barovima, ali i kulturnim i istorijskim znamenitostima. Ako vam ni ovo nije dovoljno, onda odite na neki izlet i doživite pravu avanturu Turske. U svakom slučaju, letovanje u Alanji vas neće ostaviti ravnodušnim!

Autor: Petrović Anđela | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.