Ambasade Republike Srbije u svetu

U okviru Ministarstva inostranih poslova svake države postoji služba koja se bavi konzularnim poslovima. Diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u inostranstvu postoje kao ambasade i konzulati. Ambasade su zadužene za političko, ekonomsko i kulturno predstavljanje zemlje. Konzulati (bilo samostalno ili u okviru ambasada) se prvenstveno bave poslovima od bližeg interesa za građane – takozvanim konzularnim poslovima. U obavljanju poslova iz svog delokruga, konzularno predstavništvo postupa u skladu sa Ustavom, zakonima i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

Koja je uloga konzulata?

Konzulati su „država u malom“. Aktivnosti koje inače obavljaju opštine, matičar, policija i vojni odsek, konzulati realizuju na jednoj jedinstvenoj lokaciji. U konzularnim predstavništvima možete završiti mnoge poslove za koje biste, da ste u svojoj zemlji, išli u ove službe pojedinačno. Tamo možete izvaditi nova dokumenta, zameniti stara, venčati se, prijaviti dete i slično.

Konzulati su prva i najbitnija adresa u inostranstvu ako se nešto nepredviđeno desi. Putnik koji van zemlje ostane bez dokumenata, ili iz drugih razloga zapadne u nevolju, prvo će se javiti nekom od  diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije. U njima, u svako doba, pa čak i van radnog vremena, vikendom i praznicima, postoji neko kome ćete se obratiti ako to situacija zahteva.

Kako pronaći diplomatsko predstavništvo Srbije u inostranstvu?

U zemljama u kojima živi dosta naših državljana postoji i ambasada Srbije i veći broj konzularnih predstavništava raspoređenih po čitavoj zemlji. U drugima pak, postoji samo ambasada sa odeljenjem za konzularne poslove, a u nekim, kao npr. Malta postoji samo počasni konzul Srbije.

Ima i zemalja koje nemaju predstavništvo Srbije, pa se tada za pomoć treba obartiti predstavništvu Srbije  u nekoj od susednih zemalja, koje je zaduženo i za zemlju u kojoj se trenutno nalazite.

U kojim sve državama postoje diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije, gde se ona tačno nalaze, kontakt telefone, sajtove i e-mail adrese  možete pogledati na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova putem sledećih linkova:

Spisak ambasada Republike Srbije u inostranstvu

Spisak konzulata Republike Srbije u inostranstvu

Takođe, na istom mestu možete naći i podatke o tome kom predstavništvu se treba obratiti ako se nalazite u nekoj od zemalja  u kojoj nema naše misije. Tom spisku možete pristupiti na sledećem linku:

Države pokrivene na nerezidencijalnoj osnovi

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 08.03.2019.