Argentinski tango – najbolji doživljaj Argentine

Kada kažemo Argentina mislimo na tango. To je najpoznatiji muzički žanr i plesni stil Argentine. Strastveni ritmovi i pravi izraz stvorili su tango, svima nama tako dobro poznat elegantan i intiman kreativan stil. Nastao je na periferiji Buenos Ajresa, počeo se razvijati među članovima nižih socijalnih klasa, u bordelima i barovima gde su jedine prisutne žene bile prostitutke. Možda je baš fizičko oslobađanje između prostitutki i gostiju bordela bilo pokretačka snaga razvoja tanga u Argentini. U 1880-im samo formalno su bili prihvaćeni muško-ženski odnosi, a ideja bliskih zagrljaja nečuvena, posebno u javnosti.

Tango je razbio norme prisilnog, konzervativnog grupnog plesa i konačno stvorio prostor u kome će muškarci i žene kroz ples izraziti sebe. Potpomognut melanholičnim notama harmonike nastali su prilično sirovi i sugestivni tekstovi. Aristokratski posmatrano, tango je dugo vremena ostajao popularan samo među nižim klasama i na kraju prihvaćen od strane velike imigrantske populacije uglavnom sastavljene od Španaca i Italijana.

Tokom ranog XX veka Argentina se bogatila, a uticajni umetnici, poput Ričarda Guilardesa, počeli su sa učestalim putovanjima ka Evropi, naročito Parizu. Tango je tada prošao kroz težak proces pročišćenja, kako bi postao pogodan za Evropljane. Tango priča se dovodi u vezu sa skupim odelima i elegantnim haljinama. Ovo je najveći dokaz o tome koliko je argentinska aristokratija pažnju obraćala na evropski uticaj i mišljenje. Čim je tango postao popularan u Evropi – argentinska aristokratija ga je raširenih ruku prihvatila.

U toku prošlog veka tango se intenzivno razvijao. Danas, to je raznolik i eklektičan spoj savremenih trendova. Postoje brojni stilovi u zavisnosti od toga u kojim su se oblastima tokom godina razvili. Tango rok, bogat zvuk žičanih instrumenata, violine i kontrabasa uz dubinu tanga, postao je izuzetno popularan.

Ljubav je tango i Tango je ljubav! Da, tango je ples, ali i mnogo više od samog plesa. To je razgovor između dve duše, dva srca i dva tela…

Tango je ples u kome lako postanete opsednuti savršenstvom. Ukus neba koji se nalazi u okviru tanga može mnoge podstaći da tragaju za savršenstvom. Ali ne bi trebalo pomešati nebo i savršenstvo. Oni su veoma različiti. Put perfekcionizma često vodi dalje od neba.

Argentinski tango je izuzetno raznovrstan ples, ponos i radost Argentinaca. Za njih, to je način života, izraz njihove kulture. Tango je čist prikaz njihovog nasleđa i simbol kreativnosti nacije, sa stotinama nastavnika, vodiča i festivala širom zemlje. Tango ima složenu istoriju i dosta nejasne korene, mnogo različitih stilova. Svi ti stilovi potiču iz 1900-ih i danas su popularni. Tango Canyengue je ritmički stil tanga koji sadrži sve osnovne elemente tradicionalnog argentinskog tanga. Tango Orillero se odnosi na stil plesa koji se razvio u gradskim centrima u kojima je bilo više raspoloživog prostora i stoga više slobode. Salon Tango je ples aristokratskih salona u Buenos Ajresu. Navedeni stilovi praktikovali su se tokom zlatnog doba argentinskog tanga (1935-1952), kada su održavane milonge (tango događaj) u velikim plesnim dvoranama. Nakon zatišja, tango se ponovo pojavio na samom kraju argentinskih vojnih diktatura 1983. godine. Od tada se razvijaju novi stilovi kao što su Tango de Fantasia, Tango Nuevo i Estilo Milonguero. Argentina nije jedina plesna zemlja Južne Amerike. Sve zemlje južne amerike su strastvene i raspoložene za ples na svoj način, pa su tao Brazil i njegova Samba sasvatni deo života Brazilaca, što se najbolje vidi kroz Karneval u Riju. Ipak, to je neka druga tema. Vratimo se Argentini!

Plaza Dorrego

Smeštena u San Telmu, Plaza Dorrego je jedno od najstarijih javnih prostora u gradu, datira iz XVIII veka. Slikovito Nedeljno tržište, nastalo 1970. godine, popularna atrakcija i mesto gde meštani vežbaju tango. Na kraju dana, kada se Tržište zatvara, u Plazi se održavaju besplatni časovi tanga.

La Viruta

Ova plesna škola se nalazi na Palermo Soho-u, osnovana je 1994. godine i u njoj je održana argentinska milonga. La Viruta nudi privatne i grupne časove sa iskusnim dvojezičnim nastavnicima. Ova milonga je najveća u Argentini.

Mente Argentina škola tanga

Poznata škola kombinuje različite nastavne metode iskusnih i sertifikovanih profesora. Nastava je koncipirana i prilagođena početnicima, srednjem i naprednom nivou, a sve to u funkciji razvitka tanga kao vrste umetnosti, škola pokriva sve od osnovnih do najsloženijih tehnika. Nastava obuhvata milongu, izlete ili seminare po tango klubovima širom grada gde se vežba ples i može doživeti scena Buenos Ajresa u svom pravom svetlu. Škola je smeštena u Palermu, kursevi se održavaju u trajanju od najmanje dve nedelje.

Lucia y Gerry tango

Lucia i Gerry tango je klasa irsko-argentinskog plesnog para. Njihova nastava se zasniva na milonga stilu, sa fokusom na to kako iskoristiti plesni prostor i jednostavno teći sa muzikom. Oni veruju da je preduslov za uspeh, dobra konekcija sa partnerom a ključ svega je opušten prirodni pokret.

Tango Piola

Tango Piola  je plesni studio u Buenos Ajresu i nudi privatne časove tanga na engleskom i španskom jeziku, učeći nekoliko stilova, uključujući Milongu, tradicionalni tango, neotango i mnoge druge. Studio se nalazi u Palermo Holivudu, popularnom području sa brojnim kafićima i restoranima. Instruktori idu na turneje širom Evrope.

Alejandro Gee

Alehandro je lokalni tango instruktor čiji stil je tradicionalni Miloguero. On bira da se usredsredi na tradicionalni stil  Milonguera jer ono predstavlja osnovu svih drugih tango stilova i odraz njegove kulture i karaktera. Gee je takođe psihoterapeut sa diplomom kliničke psihologije. Napisao je tezu sa temom „Tango terapija“, u kojoj je istražio iskustvo tango plesača i efekat koji tango ostavlja na raspoloženje ljudi.

Tangocherie

Ovaj plesni studio nalazi se u rustičnom kraju Boedo. Njegovi instruktori Ruben i Čeri su bili finalisti na Tango prvenstvu u Buenos Ajresu. Fokusiraju se na nastavu osnovnih principa plesa i nepisanih kodova (šifre) Milonge. Ne uče plesače osnovama plesa (osnovne korake), njihovi časovi su zasnovani na osećaju muzike, prihvatanju, vezi, improvizaciji, senzualnosti i eleganciji tanga. Kulturno šaroliki, nude argentinsko znanje i višedecenijsko iskustvo sa američke tačke gledišta.

Tango ture

Jedinstvena tango turneja koju je osnovala Cyrena Drusine, profesionalna tango plesačica iz Njujorka. Ona prikazuje autentični tango zasnovan na povezivanju istorijskog do klasičnog tanga, sa elementima milonge. Tehnički i kulturni aspekti plesa su neke od stvari koje su obuhvaćene turnejom, kao i uvid u prirodu i istoriju tango muzike.

Tango festival u Buenos Ajresu

Ovaj festival je posvećen istorijskom nasleđu, rastu i projekcijama tanga u svim svojim načinima izražavanja. Tango Buenos Ajres takođe uključuje svetski poznati festival i Svetski kup u kojoj hiljade plesača i publika iz celog sveta dolaze u grad i učestvuju u raznim aktivnostima koje se održavaju u mesecu avgustu.

Svetski tango muzej

Muzej je smešten iznad Tortoni kafea. Ovaj muzej je posvećen tangu, svemu što ima veze sa tangom, pokrivajući različite generacije od De Cara, Gardela i Contursija, do Discepola, Pugliesa, Moresa, Piacole, avangarde i savremenog tango plesa.

Po Feithu Greenu ples je neizgovorena komunikacija i može biti dublji od jezika. Jednostavan čin koji ukazuje na ono što moramo dati, čime definišemo naše prisustvo. Tango zagrljajem reprezentujemo ko smo i kako komuniciramo. Nemoguć. Zahtevan. Složen. I apsolutno neodoljiv. Tango je put, ne odredište. Tango je suština Argentine, esencija argentinskog života. Put u Argentinu i Buenos Ajres prati muzika tanga. Oslušnite ga. Tango vas čeka!

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.