Atraktivna Kalitea – plaže i sadržaji u popularnom letovalištu

Svi ste bar jednom bili u prilici da tokom putovanja u Grčku, prođete kroz neka mesta, a da ih realno i ne primetite. 

Pogleda na more sa peščane plaže u Grčkoj

Jedno takvo mesto, koje je dugo godina bilo najčešće raskrnica puteva za sve one koji su se preko Soluna i Nea Mudanje kretali ka popularnim letovalištima na Kasandri, poslednjih godina preraslo je u pravi turistički centar. 

U samom centru ovog mesta put se razdvaja za južno orijentisane i Polihrono, Hanioti, Pefkohori i skretanje na zapad ka Kasandriji, glavom gradu istoimenog prsta i zapadnoj obali sa letovalištima Siviri, Skala Fourka… Pogađate, u pitanju je Kalitea.

Ukoliko ste i vi jedan od uspavanih turista koji nije letovao u Kalitei, preporučujemo vam da nastavite čitanje ovog teksta. Nećete se pokajati. 

Opšte informacije o letovalištu Kalitea

Godine 1922. izbeglice  grčkog porekla krećući se iz Male Azije, zaustavili su se na  prostoru koje je dominiralo nad obalom, tirkiznim  morem i predstavljao prelep vidikovac. Dalje nisu putovali, nastanili su se ovde i napravili mesto  lepog pogleda ili na grčkom Kalitea.

Danas Kalitea ima oko 450 stalnih stanovnika, koje leti oživi i predstavlja jedno od najpopularnijih letovališta na Kasandri sa svim uslovima za odmor i letnju zabavu.

Kalitea plaže – atraktivno letovalište koje mami turiste

Specifičnost i prednost Kalitee kao letovališta ogleda se u mogućnostima za kvalitetan i sadržajan godišnji odmor za većinu turista različitih interesovanja. 

Kalitea gradska plaža

Sama dugačka peščana plaža prekrivena belim peskom, sa koje se pruža pogled na tirkizno plavo, čisto, toplo more sa borovom šumom u zaleđu, podeljena je na tri dela. 

Centralni deo kod hotela Amon Zeus omogućuje uživanje na ležaljkama, kao i zabavu u vodi bez neke preterane buke. Ovde obično obitavaju turisti koji žele nešto mirniji, ali aktivan odmor. 

Ruralniji deo Kalitea plaže, gde možete da se osamite i stopite sa prirodom, namenjen je turistima željnim odmora.  Treći deo plaže orijentisan južnije prema Kriopigiju, pravi je raj za mlađu populaciju. Ove možete pronaći poznate beach barove koji nude zabavu tokom čitavog dana i do kasno u noć. 

Palini plaža 

Postavljen doručak na stolu, sa pogledom na more

Pored gradske Kalitea plaže, na 2km južno od Kalitee nalazi se Palini plaža ispred istoimenog hotela. Peščana plaža dužine 1-og kilometra, čistog i toplog mora idealna je za porodice sa mlađom decom. Ukoliko niste gosti hotela, ležaljke možete koristi uz plaćeno piće. 

Kako se sama Kalitea nalazi na uzvišici, da biste se spustili na plažu morate doći peške preko 105 stepenika. Tačno je da je ovo veliki izazov, ali brzo ćete se uveriti da vredi. Pored toga što ćete se kući vratiti preplanuli, bićete i prilično zategnuti.  

Sa druge strane nakon povratka sa plaže možete napraviti malu pauzu na vrhu stepenika u gradskom parku, gde su smešteni  neki  od  kafića.  Pogled govori hiljadu reči. Međutim, ako vam stepenice nisu izbor, a imate auto, na samoj plaži nalazi se prostrani parking.

Atraktivni sadržaji u Kalitei – lokacija pogodna za sve generacije

Pored sunčanja, kupanja i zabave, Kalitea  poseduje pekare, poštu, dom zdravlja, apoteku, banke, supermarkete Masutis, Lidl (na izlasku iz mesta), turističke agencije, rent a car agencije, veliko šetalište sa tavernama, restoranima, kafićima, zlatarama, kao i prodavnicama kože i obuće. Reklo bi se da Kalitea sa pravom nosi status kosmopolitskog letovališta.

Ljubitelji kulturnih atrakcija, Kalitea ima rešenje i za vas. U samom centru mesta nalazi se ruska pravoslavna crkva Svetog Pantelejmona rađena po uzoru na ruski manastir na Svetoj Gori, kao i grčka pravoslavna crkva Svetog Nikole. 

U blizini hotela Amon Zeus, po kome je hotel i dobio naziv, nalazi se arheološko nalazište sa ostacima hrama posvećenog Dionisu i Amon Zeus-u. 

Smeštajni kapaciteti na Kalitei

Kalitea je letovalište koja ima veliki broj apartmaskog smeštaja koji možete obezbediti preko turističkih agencija.  Vile su smeštene u gornjem delu mesta, mada možete pronaći i smeštaj na samoj obali. 

Ukoliko je vaš izbor hotelski smeštaj, u Kalitei se nalaze hoteli visokog kvaliteta Ammon Zeus 4* na samoj plaži, kompleks hotela Theofano Imperial Palace 5*, Athos Palace 4* i Hotel Palini Beach 4*  na 2km od samog mesta Kalitea….

Kalitea noćni život – stecište ljubitelja dobrog provoda

Zeleno plavo svetlo u noćnom klubu

Budući da se nalazi na svega 90km od Soluna, u Kaliteu se vikendom spušta veliki broj Solunjana. Za razliku od Nea Potidee, gde Solunjani dolaze radi odmora, Kalitea je meka zabave i noćnog života. 

Pored beach barova, na izlasku iz Kalitee nalaze se najpoznatiji klubovi na Halkidikiju, koji mogu da prime 2500 do 3000 ljudi. Dj-evi, živa svirka, buzuki  i mnogi druge atrakcije privalače mlade iz svih okolnih turističkih mesta. Do klubova postoje redovne autobuske linije i taxi prevoz.

Restorani, barovi i klubovi 

  • Restoran Evgeston poznat po najboljoj i najvećoj  pici u mestu. Pored italijanske kuhinje na meniju je i mediteranska kuhinja. Uz klasične restoranske usluge, postoji i mogućnost dostave i hrane za poneti. 
  • Taverna Elena – prijatna atmosfera, uslužno osoblje i raznovrsna jela mediteranske, grčke i međunarodne kuhinje. 
  • Lemoni pekara – uvek sveža i povrh svega ukusna peciva. 
  • Barovi na plaži Papua beach bar jedan od najposećenijih barova. Drveni stolovi i suncobrani, prelepo more čine ovaj bar pravim mestom za zabavu. Takođe veoma poznati su i Agora beach, Almyra beach, Lotos bar.
  • Noćni klubovi – Ahoy club, Pearl, Angels club, Circo club. 

Kalitea izleti – šta sve može videti iz ovog grada

Ukoliko neki dan želite da posvetite upoznavanju okoline, lokalne turističe agencije organizuju izlete. Pa tako iz Kalitee možete otići u  Obilazak Soluna, posetu Waterland-u, Krstarenje zalivom Toroneo, odlazak do Svete Gore, posetu pećine Petralona, kao i obilazak vinskog podruma Akritas u blizini Pefkohorija. 

Akritas je vidikovac sa najvećim vinskim podrumom u kome se čuva 700 vrsta vina u 10.000 boca. 

Cene u Kalitei – koliko izdvojiti za troškove?

U odnosu na druga turistička mesta na Kasandri, cene u Kalitei su nešto više. Evo nekih cena koje najviše interesuju turiste.

  • Ležaljke  – standardno  naručite piće i dobijete ležaljku ili dve ležaljke 5eur + suncobran, a piće nije obavezno;
  • Giros – početna cena 2,7 evra sa lukom i senfom, svi ostali dodaci koje uzmete se doplaćuju;
  • Kafa na plaži – od 3- 3,5 evra pa naviše, pivo od 4 evra pa naviše, kokteli od 7 evra;
  • Večernji izlasci – piće od 5 evra pa naviše;
  • Noćni kluboviulaz 10 evra sa konzumacijom za piće, ostala pića od 10 evra pa naviše.

Šta god za vas značilo letovanje, nadam se da ćete iz navedenih informacija moći da zaključite da li je Kalitea pravo mesto za vas ili ne. Ukoliko ste letovali ovde, onda sigurno znate koliko je Kalitea posebna, a verujemo da će napisano pomoći svim zainteresovanim turistima da donesu odluku da li će u mestu “lepog pogleda” provesti svoj godišnji odmor.

Autor: Melita | Objavljeno: 09.06.2020. | Modifikovano: 09.06.2020.