Auto koji čuva životnu sredinu – Opel Crossland X EKO automobil 2018

Na ovogodišnjem sajmu automobila DDOR BG Car Show 06 izvršeno je uručenje nagrada za izabrani EKO automobil godine 2018 u Srbiji, a titulu je poneo Opel Crossland X. Evo i zašto je ova nagrada bitna.

Unapređenje životne sredine u fokusu ovogodišnjeg sajma

Nagrada za EKO automobil se dodeljuje već sedam godina zaredom. Ideja sa kojom je nagrada osnovana jeste promovisanje unapređenja i zaštite životne sredine, a automobili kao veliki doprinos zagađenju imaju veliku važnost za očuvanje magičnih predela o kojima toliko pišemo na Putuj Sigurno. Da li možete da zamislite omiljene pejzaže prirode ogoljene usled kiselih kiša i velikih temperaturnih promena? Zato je postojanje ovakvih nagrada bitno, jer su to mali koraci ka velikom cilju – očuvanje planete Zemlje.

U saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za energetiku, Srpskom asocijacijom uvoznika automobila i delova, Centrom za motorna vozila – AMSS i časopisom Eko-mobilnost, kompanija Metro Market organizovala je izbor pod nazivom EKO automobil godine u Srbiji.

Na osnovu utvrđenih kriterijuma, stručni žiri je imao težak zadatak. Konkurencija za izbor automobila ove godine se sastojala od 12 modela:

 1. BMW X3
 2. Citroen C3 Aircross
 3. Dacia Duster
 4. Ford Fiesta
 5. Kia Niro
 6. Opel Crossland X
 7. Peugeot 3008
 8. SEAT Ibiza
 9. Škoda Karoq
 10. Subaru XV
 11. Suzuki Swift
 12. Volkswagen Polo

Svečano uručenje nagrade od ministra Trivana

Za pobednika je proglašen Opel Crossland X B1.6DT Ecoflex MT5, a dodela nagrada obavljena je u svečanoj sali Beogradskog sajma. 

Koliko je nagrada za EKO automobil godine važna, možda najbolje oslikava činjenica da je nagradu uručio ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije – Goran Trivan. Tom prilikom je izjavio:

„Ministarstvo životne sredine podržava nastojanje privrednih subjekata da svoje poslovanje unapređuju u odnosu na životnu sredinu, odnosno automobilsku industriju da iznalaženjem novih tehničkih rešenja smanji ekološki pritisak na životnu sredinu.”

Takođe je naveo kako Ministarstvo zaštite životne sredine želi da sarađuje sa svima u privredi koji mogu da utiču na poboljšanje životne sredine, zdravije životne uslove i čist vazduh u Srbiji.

Nagradu je primio Direktor Opela za Srbiju, Bugarsku, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju, Dragan Nenadović, koji se zahvalio svim prisutnima, a posebno ministru Goranu Trivanu na naporima koje njegovo ministrastvo ulaže u poboljšanju situacije u automobilskoj industriji.

Izjavio je kako je to velika čast za Opel, jer su prvi modeli od akvizicije PSA grupacije upravo SUV modeli, a ova nagrada je pokazatelj da su krenuli u pravom smeru. Opel ima velike planove za budućnost na polju zaštite životne sredine i želi da nastavi započeto.

Uručena i posebna priznanja

Radi promovisanja akcije o društveno odgovornom poslovanju, uručena su posebna priznanja organizaciji beogradskog JKP Parking servisa, kao i Motogrini Gruppo.

 Do sada, titulu EKO automobil godine, poneli su: Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda 2 1.5d (2015) i Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016) i Citroen C3 1.6. HDi (2017.).

Autor: Aleksandar Pesic | Objavljeno: 27.04.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.