Bajkovito putovanje: najlepši dvorci u Evropi

Obilasci dvoraca su poput putovanja kroz istoriju. Palate oduvek fasciniraju posetioce, kako zbog raskoši tako i zbog različitih životnih i ljubavnih priča kraljeva, kraljca, prinčeva i princeza.  Takođe, one su važan element evropske tradicije. Unutrašnjosti dvoraca kriju različite priče: neke palate izgrađene su zbog ljubavi, neke su prelazile iz ruke u ruku različitih vladara, neke su izgrađene kao letnje rezidencije, neke kao skloništa i tajna utočišta, ali većini im je zajednička jedna stvar:  u dvorcima širom Evrope donosile su se bitne odluke koje su odredile pravac istorije. Zato pročitajte kako su nastali i po čemu su karakteristični neki od najleših evropskih dvoraca.

#1 Palata Pena, Sintra, Portugal

Palata Pena se nalazi na tridesetak kilometara od Lisabona u gradiću Sintra. Ova palata je nacionalni spomenik, spada u 7 čuda Potugala, a nalazi se i na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Ono što ovaj dvorac smešta na prvo mesto jeste njegova čarobna lokacija- Pena palata je izgrađena na litici, na vrhu brda Sintra.

Istorija palate Pena

Istorija ovog zamka počinje u srednjem veku kada je na na brdu Sintra izgrađena prva kapela. Zatim su portugalski kraljevi Džon II i Manuel I na ovom mestu sagradili manastir. Vekovima je manastir Pena bilo malo, tiho, zavučeno mesto, gde su se okuplali monasi. U 18. veku veći munja i zemljotres uništili su veći deo manastira, ali je prvobitna kapela sačuvana bez većih oštećenja. Konačno, kralj Ferdinand je odlučio da ostatke manastira transformiše u palatu koja bi služila kao letnja rezidencija portugalske kraljevske porodice. Obnova je trajala od 1842. do 1854, a kralj Ferdinand je želeo da se palata sadrži srednjevekovne i islamske elemente.  Od 1889. Dvorac je u posedu države Portugal, a 1910. godine proglašen je za nacionalni spomenik i pretvoren u muzej.

Izgled palate

Palata je brzo privukla posetioce i postala jedan od najposećenijih spomenika Portugala. Ulaskom u palatu, ulazi se u istoriju Portugala i možete nauičiti celo porodično stablo portuglakse monarhije, obići sobe, odaje, salone, plesne dvorane i videti raskošan nameštaj, skulpture i porcelan. Spoljaštnost ove palate takođe ostavlja bez daha- živopisno obojene terase, ukrasni studbovi i  mitološke statue u potpunom su kontrastu sa bujnom zelenom šumom koja okružuje dvorac Pena. Uživaćete u pravoj eksploziji boja.

Karta za celokupan obilazak ove palate košta 14 evra (za decu 12,5 evra), ali postoji i jeftinija karta koja vam omogućava obilazak spoljašnosti palate- parkova i terasa i ona košta 7,5 evra (za decu 6,5 evra).

#2 Dvorac Alkazar, Segovia, Španija

Dvorac Alkazar (Alcazar de Segovia) je bajkoviti  srednjovekovni dvorac koji se nalazi u španskom gradiću Segovia.

Istorija dvorca Alkazar

Kao i većina dvoraca u Španiji Alkazar je na početku bio rimsko utvrđenje, ali od prvobitne strukture malo toga je preživelo do danas. Nakon rimskog, dvorac je postao i arapsko utvrđenje, a kasnije su kralj Alfonso XIII i njegova supruga Eleanora iz Engleske rekonstruisali veći deo utvrđenja kako bi napravili svoju rezidenciju.  U srednjem veku dvorac Alkazar postaje jedna od omiljenih rezidencija i ključna tvrđava u odbrani kraljevstva.  

Ovaj dvorac odigrao je bitnu ulogu u usponu kraljice Izabele I od Kastilje, koja se nakon smrti svog prethnodnika Henrija V sklonila u ovaj dvorac gde je dobila potrebnu podršku i ustoličila se kao kraljica.  Kada je kraljevska porodica odlučila da se preseli u Madrid, dvorac je transformisan u zatvor, zatim 1762. godine na ovom mestu osniva se Kraljevska artiljerijska škola, a 1896. postaje Vojni koledž.

Izgled dvorca Alkazar

Veči deo originalne unutrašnjosti zamka je uništen u požaru 1862. Godine, ali je od tada delimično obnovljen i danas predstavlja jedno od najpopularnijih istorijskih znamenitosti u Španiji.

O bajkovitosti Alkazara svedoči i činjenica da je izgled zamka iz crtanog filma Snežana ispirisan upravo ovom palatom. Zamak je otvoren za turističke posede, a cena karte je svega 5,5 evra.

#3 Nojšvanštajn, Bavarska, Nemačka

Dvorac nalazi se na jugozapadu Bavarske i predstavlja jedno od najposećenih turističkih mesta u Nemačkoj koje godišnje poseti oko 1,3 miliona turista. Nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske kulturne baštine.

Istorija dvorca Nojšvanštajn

Ovaj zamak je sagradio bavarski kralj Ludvig II 1869. godine u stile nemačke romanike iz XII veka. Prethodno je Ludvigov otac, Maksimilijan II , na ovom mestu sagradio svoju letnju rezidenciju- zamak Hoenšvangau, tako da je mladi Ludvig veliki deo svog detinjstva proveo baš na ovom mestu. Kralj Ludvig II bio je veliki ljubitelj Riharda Vagnera sa kojim se upoznao baš u ovom zamku.  Kralj Ludvig je pred kraj svog života proglašen ludim, pa je zbog toga skinut sa trona, a dvorcu Nojšvanštajn je proveo svoje poslednje dane.

Izgled dvorca Nojšvanštajn

Ludvig je ovaj dvorac zamislio i gradio sa ciljem da bude njegovo utočište od realnosti.

Izgradnja zamka obustavljena je kraljevom smrću, pa je zbog toga unutrašnjojst ostala nedovršena, ali rakošna. Kralj ludvig je zamišljao da u palati bude izgrađeno više od 100 sob i odaja, ali je samo 14 u potpunosti opremljeno. Ambijent u kojem je zamak izgrađen doprinosi njegovom bajkovitom izgledu- ušušakam između Alpa, na nadmorskoj visini od 956 m, deluje nepristupačno, ali fascinantno.

I ovaj zamak, kao i prethodni, pronašao je svoje mesto među crtanim filmovima Volt Diznija. Nojšvanštajn je mesto u kojem živi Uspavana lepotica.  Cena karte za ulazak u ovaj dvorac je 13 evra, za decu mlađu od 18 godina ulaz je besplatan.

#4 Dvorac Šambor, Šambor, Francusk

Dvorac Šambor se nalazi u dolini reke Loare, u jugozapadnoj Francuskoj i jedan je od najčuvenijih dvoraca na svetu. Izgrađen je u specifičnom stilu: francuska varijanta renesansne arhitekture u kombinaciji sa srednjevekovnom tradicijom i klasičnim italijanskim elemntima.

Istorija dvorca Šambor

Izgradnja dvorca započeta je 1519. godine, a jedan deo je projektovao čuveni Leonardo Da Vinči. Izgradnja dvorca trajala je 20 godina i u njoj su učestovali mnogi francuski kraljevi. Na početku je sagrađen je kao lovački dom za Frasoa I, dok su kraljeve kraljeve zvanične rezidencije bili dvorac Bloa i dvorac Amboaz. Njegov sin, Anri II je nastavio izgradnju dvorca.

Izgled dvorca Šambor

Dvorac je poznat po svojoj grandioznoj spoljašnosti koju čine šest velikih kula, ali i unutrašnjosti, u kojoj se nalazi čak 440 soba. Po uzoru na ovaj dvorac, nastao je zamak iz crtanog filma Lepotica i Zver.

Dvorac Šambor je poznat po karakterističnom stepeništu u obliku dvorstruk spirale, gde ljudi istovremeno mogu da se penju i da silaze, a da se ne sretnu.

Ovaj velelepni zakam je otvoren otvoren za turističke posete, a cena ulaznice je 13 evra.

#5 Alnvik dvorac, Nortamberlend, Engleska

Dvorac Alnvik je srednjevekovna tvrđava, koja je nalazi u grofoviji Nortemberland u severnoj Engleskoj.

Istorija dvrca Alnvik

Izgradnja dvorca je počela 1096. Godine kada je plemić Ivo de Vesci izgradio prve delove dvorca kako bi zaštitio granicu od Škota. On je ipak poznat kao rezidencije moćne porodice Parsi, kasnije poznatih kao Vojvode od Nortemberlanda. Vojvoda je učestvovao u nekoliko pobuna protiv tadašnjih kraljeva Engleske, tako da je dvorac više puta menjao vlasnike i padao u ruke neprijatelja. U 16. veku on je vraćen u posed porodice Parsi u čijem se vlasništvu i danas nalazi.

Vojvoda od Nortemberlanda i njegova porodice žive u jednom delu dvorca, dok je drugi deo otvoren za javnost. Cena ulaznice je 26 evra, a obilazak bašte plaća se 12 evra.

Da li ste znali?

Alnvik dvorac je poznata Hogvorts škola za veštice i čarobnjake iz još poznatijih filmova o Hariju Poteru. Alnvik dvorac ima veliko filmsko iskustvo. Korišćen je kao osnova kao osnova Hogvortsa, iako je veći deo izgleda kompjuterski promenjen. Zatim, u njemu su se snimali ,,Crni Guja“ i ,,Robin Hud: kralj lopova“, kao i mnogi drugi poznati filmovi i serije.

 

Zaintrigirala vas je priča o najlepšim dvorcima Evrope? Želeli biste jednu turu do nekih od dvoraca i budete deo njihove čudnovate istorije i osetite tu draž kojom odišu? Brz klik na specijalne ponude i koliko danas osiurajte sebi na javi bajkovit san. A, kako nam ide jesen, a za vas je idealno mesto park gde ćete se opustiti i uživati sami ili sa najdražima, spremili smo za vas i najlepše parkove u Evropi koje morate da posetite i to baš u jesen. Ukoliko ste avanturista i neophodna vam je dnevna doza adrenalina, onda pogledajte 7 zabavnih parkova u Evropi koji čekuju na vas! Uživajte!

Autor: Isidora Ilic | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.