Barselona možda uvodi taksu na jednodnevne posete gradu

Kako navode mediji iz ovog grada, Barselona bi mogla da uvede takse na jednodnevne posete ovom gradu. Razlog za ovo je naravno zarada i veći profit od turista koji ne borave u ovom gradu. Brojni turisti dolaze u lokalna primorska mesta na katalonskoj obali i Costa Brava-i, te u Barselonu odlaze na kraći izlet i panoramsko razgledanje grada.

Pored toga što je očigledna ekonomska prednost i dobit koju bi ova taksa mogla da donese Barseloni, a koja je i inače veoma popularna turistička destinacija, još jedan razlog bi mogao da utiče na pritisak vlasti u Barseloni o usvajanju ove takse. Volja građana Baraselone. Naime, sve veći broj građana Barselone počinje da se žali na ogromne gužve i prenatrpanost grada koju prouzrokuju horde turista svakog dana. Ulice bivaju zakrčene, glavni trgovi prepuni, te neki čak „problem turista“ porede se siromaštvom, govoreći da su turisti još veći problem od siromaštva u ovom gradu. Čak 5,3 % ispitanika je smatralo da je turizam najveći problem grada, poto održavanje čistoće i urednosti grada košta, a sve veći broj jednodnevnih turista ne plaća ništa kako bi se te „rupe“ zakrpile.

Svake godine Barselonu poseti oko 8 miliona turista, koji u ovom gradu troše oko 18 miliona evra dnevno, što otprilike čini 14 % ukupne zarade grada. Dakle sav novac koji putnici troše na putovanju, kada su u pitanju jednodnevni izleti u Barselonu, svodi se na ekspresnu hranu, piće i kafiće. Broj turista u Barseloni se utrostručio za proteklih 25 godina, od trenutka održavanja Olimpijskih igara, pa je Barselona proglašena za treći najposećeniji grad u Evropi i definitivno spada u grupu evropskih gradova koji su lideri u turizmu.

Bilo kako bilo, taksa bi se odnosila isključivo na turiste koji ne noće u Barseloni, pošto svi turisti koji ostvare barem jedno noćenje u ovom gradu, automatski kroz cenu smeštaja plaćaju i taksu boravka u Barseloni. Predložena ideja je da se taksa uvede za turiste koji u ovaj grad dolaze na izlete iz ostalih španskih gradova, na svega nekoliko sati, ili one turiste koji se sa svojih kruzera iskrcavaju na obali grada. Predlog plaćanja bi bio da se taksa plaća pri uplovljavanja u luku grada, odnosno na naplatnim rampama grada, ukoliko turisti stižu autobusom ili svojim automobilom.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 04.05.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.