Beipanijang – novi najviši most na svetu opet u Kini

Velike stvari su nas uvek impresionirale. Bile one velike građevine, dela ili događaji. E pa dobili smo novu stvar kojom ćemo biti sigurno fascinirani i koja će privući turiste. Postavljena je osnovna konstrukcija za novi most u Kini, Beipanijang, koji će ponosno nositi titulu: najviši most na svetu. Evo kako izgleda i koliko je visok ovaj najviši most na svetu koji će biti otvoren krajem godine.

Verovali ili ne, novi najviši most na svetu koji se nalazi u Kini je visok 565 m. Iako most još uvek nije zvanično otvoren, pa ćemo sačekati još malo, do kraja godine, kako bismo ga proglasili najvišim, to će zaista biti ubedljivo najviši most na svetu. Visinom od 565 metara će prevazići trenutni rekord za više od 60 m, koji takođe drži kineski most – Most na reci Si Du. Nećemo ulaziti u to da li je u pitanju najlepši most na svetu, jer je to stvar ukusa, a i namera nije bila da se obori rekord u lepoti. Most takođe neće biti ni kulturno atraktivan kao recimo Karlov most u Pragu ili drugi poznati evropski mostovi, jer mu je namena strogo transportna i korisna. Baš kako to Kinezi najbolje rade.

Kina je oduvek prednjačila kada su pitanju revolucionarne konstrukcije, arhitekturna zdanja i građevine. Takođe, uvek su išle u korist građana i bile su praktičnog karaktera. I ovog puta je to slučaj, jer osim što je Beipanijang najviši most na svetu, biće i višestruko koristan. Ovaj most će skratiti putovanje između gradova za čak 3 sata, sa trenutnih 5 na samo 2 h putovanja.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.