Beograd Bukurešt autom – ruta, kilometraža, putarine i saveti

Poseta rumunskoj prestonici može biti odličan izbor za vikend putovanje, a kao takvo najbolje ga je organizovati u sopstvenoj režiji, kako biste mogli da uživate po vašoj meri. Ono što će vam biti potrebno je da na vreme pronađete smeštaj, raspitate se o znamenitostima grada, i pripremite se da pređete rutu Beograd Bukurešt autom.

Kako biste to uradili važno je da prikupite informacije o kilometraži, vremenu puta, i ruti koju bi trebalo da pređete kako biste stigli na željenu lokaciju. U ovom tekstu pripremili smo vam upravo te podatke, kako biste spremno otišli na put. 

Koliko iznosi ruta Beograd Bukurešt km? 

Zgrade u gradu Bukureštu

Bukurešt je glavni grad Rumunije, naše države komšinice, a između srpske i rumunske prestonice nalazi se oko 593 km odnosno nešto manje od 8 sati puta. Od Beograda do rumunske granice imaćete  oko 2 sata puta, a kada uđete u Rumuniju pripremite se za malo duži put do Bukurešta.

Kada je u pitanju ruta Beograd Bukurešt udaljenost varira i od puta koji izaberete, s obzirom da se možete odlučiti i za vožnju magistralnim putevima, koja svakako predstavlja neudobniju opciju.  Zato na pitanje koliko iznosi ruta Beograd Bukurešt km odgovor zavisi od puta koji odaberete. Mi ćemo se voditi rutom koju Google predlaže, kako bismo vas uputili u to kako da stignete do Bukurešta. 

Detaljan opis rute Beograd Bukurešt kolima 

Od Beograda krećete autoputem A1 ka Požarevcu, odakle nastavljate putem 34  ka Golupcu, a potom i Majdanpeku. Nastavljate da vozite i prolazite kroz mesta Dubava i Tekija, odakle nastavljate ka graničnom prelazu Vatin, gde ćete ući u Rumuniju. Odatle nastavljate putem E70 do mesta Filijaši, odakle se prebacujete na put E79.

Veća mesta kroz koja bi trebalo da prođete su Krajova i Slatina, odakle se uključujete na put E574, sve do mesta Pitešti. Od mesta Pitešti uključujete se na put E81 odakle pratite znak za Bukurešt, koji će vas odvesti na vašu ciljanu destinaciju. 

Saveti za kupovinu vinjete na ruti Beograd Bukurešt autom

Dok ćete u Srbiji plaćati putarine, u Rumuniji funkcioniše sistem naplate puta vinjetom, što je slučaj u mnogim evropskim zemljama. Kako biste platili put vinjetom, potrebno je da je kupite i dobijete potvrdu u vidu računa, ili nalepnicu koju ćete zalepiti na vozilo. 

U Rumuniji funkcioniše sistem elektronske vinjete, te nakon što uplatite novac dobijate račun kao dokaz da ste platili koriščenje puteva u ovoj zemlji. Vinjetu možete kupiti već po ulasku u državu, dakle na samoj granici, ali ono što je važno da znate jeste da je tu možete platiti samo lejima, zvaničnom valutom ove zemlje.

Ukoliko kod sebe nemate leje, dobra vest je da određeni deo puta možete voziti bez vinjete. U Rumuniji sistem funkcioniše tako što vas na putu snimi kamera, koja zabeleži vaše tablice, i od tog trenutka imate mogućnost da vinjetu uplatite do ponoći.

Dakle, kada uđete u zemlju imaćete gotovo ceo dan da pribavite vinjetu, a to možete uraditi na nekoj od pumpi gde ćete moći da platite karticom, ili jednostavno promeniti novac i platiti put. 

Gradski trg u Bukureštu

Cena vinjete u Rumuniji

U Rumuniji cena vinjete za 7 dana iznosi oko 14 leja, što je negde oko 3 evra. Obično se prodaju na pumpama, gde ćete u većini slučajeva moći da platite karticom. Važno je da pogledate podatke koje su uneti na vinjetu, jer će vam isečak biti jedini dokaz da ste je platili zbog čega podaci moraju biti tačni. 

Kupovina vinjete pre ulaska u zemlju 

Kako biste izbegli potragu za pumpom gde primaju karticu, svoju vinjetu možete kupiti i pre samog puta i to elektronski. Na zvaničnom sajtu za kupovinu vinjeta u Rumuniji, možete kupiti svoju vinjetu i elektronski je platiti, a nakon toga ištampati podatke koje ćete dobiti kao dokaz da ste platili. 

Potrebna dokumentacija na rumunskoj granici

Kako biste prešli rutu Beograd Bukurešt kolima, važna informacija će biti i šta vam je sve potrebno od dokumentacije kako biste prešli granicu, odnosno, da li su vam potrebni neki posebni papiri. Ono što treba da znate je da vam za vožnju kroz Rumuniju neće biti potrebna međunarodna vozačka dozvola, kao ni zeleni karton. 

Svakako, neophodno je da imate vozačku i saobraćajnu dozvolu, kao i pasoš koji se podrazumeva. Ukoliko vozite auto koje se ne vodi na vas potrebno je da imate i ovlašćenje za vožnju. Ne mora da znači da će vam ga i tražiti na granici, ali potrebnu dokumentaciju uvek treba imati sa sobom. 

Dodatne informacije za putovanje u Rumuniju

Trijumfalna kapija u Bukureštu

Kako biste uspešno prešli rutu Beograd Bukurešt autom, određene sitnice vam mogu biti prilično korisne na putu. Kada uđete u Rumuniju potrebno je da časovnik pomerite za sat unapred, jer se naša država komšinica nalazi u drugoj vremenskoj zoni. 

Zatim, zvanična valuta ove države je rumunski lej (1 lej iznosi oko 24 dinara), i već od same granice će biti potrebno da plaćate njima, ili karticom. Što se tiče pravila u vožnji, tokom dnevne vožnje neophodno je voziti sa oborenim dnevnim svetlima, a kazne za saobraćajne prekršaje vam neće pisati na licu mesta, već će vam stići na kućnu adresu. 

Cena goriva u Rumuniji je niža nego u Srbiji, a s obzirom da ćete na ruti Beograd Bukurešt veći deo voziti u Rumuniji, slobodno tu i natočite gorivo, samo vodite računa da pronađete pumpu koja prima karticu.

Iako nam je tako blizu, naša komšijska država ima dosta različitosti, počev od valute, vremenske zone i još mnogo drugih na koje ćete obratiti pažnju kada odete u Rumuniju. Ipak, mnogo toga će vam biti blisko, pa ćete prepoznavati neke naše navike u rumunskim običajima. 

Želimo vam da uz ove informacije organizujete sjajno vikend putovanje u Bukurešt, i da uživate sa prijateljima i porodicom. I ne zaboravite: uvek putujte sigurno!

Autor: Jelena Bulatović | Objavljeno: 21.05.2020. | Modifikovano: 15.05.2020.