BIZARNO: U Meksiku turisti plaćaju da dožive muke emigranata

Bizarna turistička tura u Meksiku predstavlja autentičnu simulaciju ilegalnog prelaska granice ka Sjedinjenim Američkim Državama. Pogledajte o čemu se radi i zašto turisti plaćaju veliku svotu da dožive blizak susret i iskustvo sa meksičkim kartelima.

Tura u Meksiku - ilegalan prelazak granice sa SAD

Meksiko zaista jeste nesvakidašnja destinacija. Dovoljno je zanimljivo što sve češće biva označena kao najbrže rastuća religijska destinacija. Ipak, turističke ture se u svakoj zemlji organizuju s namerom da se živopisno predstavi kultura i način života lokalnog stanovništva, ali ovaj program u Meksiku postavio je nove granice.

Turisti u okviru ture ..Noćna šetnja” (ili ,,Caminata Nocturna”) idu po neravnom, nepristupačnom terenu, prelaze preko potoka, provlače se kroz žbunje i beže od ,,granične patrole” koja puca na njih (na svu sreću- lažnim mecima). Na putu od 12 kilometara turisti se sreću i sa lažnim kriminalnim grupama i pripadnicima narko kartela, a tenziju dodatno diže i zavijanje sirena.

Sve ovo odvija se noću, u vrlo stresnim i opasnim uslovima. 

Tura se organizuje u rekreativnom parku Ekoalberto, koji se prostire na povrišini od 12 kvadratnih kilometara. Park se nalazi u posedu Otomi Indijanaca (Hñahñu), naroda čija se populacija neprestano smanjuje usled emigracije u SAD. Čak 70 odsto Otomi Indijanaca otišlo je na sever u potrazi za boljim životom.  

Uprava parka ističe da je reč o patriotskom činu i nameri da se obeshrabre migranti, iako je ova kontroverzna turistička tura u prošlosti bila predmet brojnih rasprava.

,,Koncept ‘Noćne šetnje’ rođen je sa ciljem da se podigne svest kod mladih ljudi u zajednici i stavi im se do znanja da ilegalni prelazak granice nije vredan rizikovanja života zarad ‘bolje budućnosti u drugoj zemlji’. Želimo da ih motivišemo da se umesto toga posvete nekim produktivnijim projektima“, navodi se na sajtu parka.

Šta vi mislite o ovoj bizarnoj turi u Meksiku? Ako je ikada doživite, slobodno nam pišite i rado ćemo objaviti Vaša iskustva, baš kao i druga iskustva putnika sa turističkim agencijama.

Autor: Anja Milovanović | Objavljeno: 03.10.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.