Braga – portugalski Rim i grad arhiepiskopa

“Čudno buđenje, svježinom i zelenilom liči na jutra iz detinjstva (…) Portugal otvara zelenu kapiju kao za praznično jutro.” – Ivo Andrć

Braga, Grad arhiepiskopa, jedan od najstarijih u Portugaliji, ali ne živi u senci prošlosti. Sa očima uperenim ka budućnosti očuvao je istorijski centar gde su smeštene katedrale, istorijski kafići, tradicionalne prodavnice i kosmopolitski barovi. Grad gde se prošlost, religija i prirodne lepote kombinuju savršeno, Braga je jedinstveno mesto u Portugalu koje vredi posetiti uz druge destinacije koje su uvrštene i na top 2016 liste. Hajde, otkrijte grad pun tradicije i modernosti, osetite njegovu lepotu i toplinu njegovih ljudi.

Braga je verski centar i grad istorije

Braga je treći po veličini grad u zemlji i jedan od glavnih verskih centara, sa više od 30 katedrala, otuda i nadimak portugalski Rim. Poreklo grada datira još iz rimskog doba kada se zvao Bracara Augusta i bio glavni grad tadašnje pokrajine Galicije (danas Galicija/Španija). Njegovo istorijsko nasleđe je dobro očuvano, možemo se diviti ogromnom broju zgrada iz različitih epoha. U Bragi se nalazi najstarija katedrala u zemlji – Sé. Godina njene izgradnje je 1070., a odlikuje je prisustvo mnogih stilova (prevalencija je romanička) i čini je arhitektonski bogatom. Tu su sahranjeni Dom Henrique i Dona Teresa, roditelji Dom Afonso Henrique-a, prvog kralja. Starost ove katedrale dovela je do stvaranja izraza koji se u Portugalu široko koristi, kada kažemo da je nešto veoma staro, “starije je od katedrale u Bragi”.

Glavna atrakcija grada je Santuário do Bom Jesus do Monte, na vrhu brda. Svakog dana turisti se penju stepenicama (oko 600 koraka) kako bi došli do drugog najposećenijeg verskog uporišta u Portugalu, odmah posle Fátime. Stepenište je podeljeno na nivoe, a na svakom od njih postoje različiti izvori vode, kao što su one koje se odnose na pet čula i tri vrline (vera, nada, dobrotvorne…). Pogled na grad, naročito u kasno popodne je nezaboravan doživljaj! Kako biste se ponovo spustili na mesto na kome počinju stepenice možete koristiti uspinjače, ili lagano prošetati, izbor je na vama.

Kako sprovesti obilazak Brage i šta videti u okolini?

Kada se nađete u Bragi sasvim je očigledno da grad nudi mnogo toga, ne samo mesta koja možete posetiti, fotografisati ih, već i mesta kojih ćete se uvek sa osmehom sećati. Najznačajnija mesta u Bragi možete obići za veoma kratko vreme i to peške, počev od istorijskog centra pa sve do Santuário do Bom Jesus do Monte-a. Pod pretpostavkom da ćete u grad doći vozom, sugestija je da svoju rutu započnete baš sa stanice Braga. Pratite ulicu Andrade Corvo i skrenite levo u ulicu Biscaínhos kako biste posetili Museu dos Biscaínhos (drevna palata) – koja je otvorena od utorka do nedelje, a ulaznice koštaju 2 evra. Povratak na Andrade Corvo i malo napred vas čeka Arco da Porta Nova 1512, luka koja je povezala srednjovekovni grad na spoljnoj strani. Tada ste zvanično u starom delu grada gde se prostiru pešačke ulice sa svojim tipičnim kućama i prodavnicama. Nema potrebe za puno pešačenja, skrenite desno u uličicu Cabildo, tu se nalazi katedrala Sé de Braga.

Vratite se u pešačku ulicu i potom se uputite u ulicu Doutro Justino Cruz dok ne pronađete Jardim de Santa Bárbara, baštu koja predstavlja deo srednjovekovne palate Paço Episcopal Bracarens. Osmotrite izvor usred vrta, on je iz XVII veka  i na svom vrhu nosi sliku Svete Barbare po kojoj je i dobio naziv.

Braga je poznata kao grad sa neuporedivo lepim spomenicima. Sameiro je svetilište (XIX-XX vek) sa prekrasnim pogledom na okean, Douro i Lima reku i planinu. ‘Porta Nova’ je jedna od starih gradskih kapija. Potiče iz XVIII veka i ikona je grada.

Nešto dalje od Brage prostire se Gerês, prvi Nacionalni park Portugala. Mesto koje zaustavlja disanje, mesto gde se priroda i tradicija prepliću u nezaboravnom pejzažu. U parku ćete videti brojne lokalne životinje poput garano konja, koza i krava. Smeštena na granici između severnog Portugala i Španije, ova oblast strmih vodopada i okomitih stenovitih klisura  nastanjena je iberijskim divokozama. Mešavina divljine i civilizacije, doline reka obrasle mahovinom i epifitama, bujne hrastove šume, mozaik prirodnih staništa, od stenovitih vrhova do zelenih dolina čine krhku ravnotežu Peneda-Gerêsa. Sa tačke Pedra Bela dobija se širok pogled na veličanstvenu Gerês dolinu i Caniçada Dam pejzaž. 

Peneda svetilište je smešteno između planina i šuma, divljenje izaziva mističnom lepotom. São Bento da Porta Aberta je još jedno svetilište u parku. Datira iz XVII veka. Lindoso je selo u parku sa zamkom iz XIII veka. Soajo je izolovano selo čija su glavna atrakcija ‘espigueiros’, zanimljive konstrukcije u kojima se čuva kukuruz. U okviru parka se nalazi i Geira put/romanski put, jedan od najvažnijih na iberijskom poluostrvu koji je povezivao gradove Bragu i Astorgu.

Guimarães

Guimarães se smatra rodnim mestom Portugala, jer je ovde rođen Afonso Henrique, prvi kralj Portugala. Istorijski centar unutar gradskih zidina povezano je sa formiranjem identiteta Portugala i deo je Svetske baštine na osnovu autentičnosti. Guimarães, nedaleko od Brage, harmoničan, grad sa dobro očuvanim nasleđem koje se ogleda u terasama, granitnim balkonima, vilama, lukovima koji povezuju uske ulice, kulama. Na trenutak možete pomisliti da ste u srednjovekovnom okruženju, gde je plemstvo gradilo svoje kuće tokom vremena, kao što su Mota Prego kuća, Vila Flor i Toural palata, kao i mnogi drugi daju Guimarãesu jedinstvenu atmosferu.

Dona Julia restoran za hedoniste

Dona Júlia je restoran na planini Falperra, osim modernog enterijera sve ostalo je u njemu tradicionalno. Hrana do stola dolazi u saksijama i glinenim tacnama. Petarde za želudac, pasulj, kobasice, fileti hobotnice sa pirinčem, teleće pečenje sa krompirom…Presuda: sve je ukusno! Kako bi otkriće lokalne Minho gastronomije bilo potpuno morate probati tipične kolače grada. Preporučujemo pecivo Ferreira Capa, u istorijskom centru. Probajte i sameirinho, a tíbia e a nata kako u Bragi zovu Pastel de Nata. Ako želite sladoled, o Spirito Cupcakes & Coffee je pravo mesto na kome možete probati najbolji. U ovom malom, udobnom prostoru služe sladolede svih ukusa, koji se menjaju od sezone do sezone. Zimi, probajte toplu čokoladu pripremljenu na lokalni način.

Theatro Circo se nalazi u glavnoj aveniji (Avenida da Liberdade), ograničava ono što je nekada bio srednjovekovni grad. Njegova 100 godina stara istorija se reflektuje u unutrašnjosti. U ovom teatru možete prisustvovati koncertima, predstavama ili filmskim projekcijama.

Kada prolazite gradom ne možete propustiti mesto na kome možete popiti muskat i pojesti bananu. Čini vam se čudno? Ova stara tradicija je počela kada je vlasnik skladišta banana počeo da prodaje muskat (vrsta vina) kako bi privukao kupce. Kad god bi ga neko pitao šta mogu pojesti uz vino, vlasnik skladišta bi im ponudio jedinu stvar koju je u tom trenutku imao…banane!

Mercado da Saudade je pijaca i café sa 100% domaćim proizvodima. Na pijaci se prodaju kobasice, sirevi, zanatsko pivo, a mi vam preporučujemo a minhota Letra (vino na čašu).

U istorijskom centru grada katedrale i barovi idu ruku pod ruku. Dobar primer je Convento do Carmo, bar čije ime sugeriše da je nakada bio kuća verskog reda. Ima ih još takvih: Gin Lovers, Lattino Caffé, Air Rooftop Terrace, Insólito, Bahaus, Encantos da Minha Terra  Estúdio 22…

GNRation – zgrada nakon velike transformacije, trenutno je kulturni centar grada. Njegov kulturni program zasnovan je na tri postulata. Savremena muzika i digitalna umetnost na raskrsnici između umetnika i zajednice. Zgrada i unutrašnjost su delo izuzetnog arhitekte.

Braga je grad protkan drevnim uskim trakama zatvorenim za vozila, prepun baroknih katedrala. Stalna zvonjava zvona je podsetnik na vekovnu posvećenost duhovnom svetu. Verski festivali-bogato izvođeni naročito tokom Svete nedelje (Semana Santa) poznati su širom Portugala. Duhovni grad Portugala, sa oko 35 katedrala podignutih širom grada. Iz ovoga, i zahvaljujući svojoj verskoj istoriji takođe se naziva “grad arhiepiskopa”, usled  brojnih fontana nosi nadimak “grad fontana”. Međutim, nemojte očekivati samo pobožnost! Stari centar grada ispunjen je kafićima, buticima, restoranima, barovima u kojima se obično sastaju studenti sa Univerziteta Minho. Živ, sofisticiran i senzualan grad, Braga je 2012. godine proglašena za evropsku prestonicu mladih.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.