Briž grad u Belgiji – vodič kroz srednjevekovni grad romantike

Moj predlog za Vašu sledeću destinaciju jeste putovanje u Briž – grad istorije, velelpnih kanala i piva. Ukoliko Vas zanima srednjovekovna arhitektura, volite uske kaldrmisane ulice, cvetne trgove, pravo je vreme da posetite ovaj belgijski grad. Briž je jedan od najslikovitijih i najživopisnijih gradova Belgije, a mnogi kažu za njega i da je savršeni grad. Pogledajte zašto je to tako, koje znamenitosti u Brižu morate obići, kako okusiti Belgiju na pravi način i sve druge korisne informacije, savete i iskustva za putovanje u Briž.

Opšte informacije o Brižu i kratka istorija grada

Briž kamene kuće, kanali - izgled Briža

Briž je opština u Belgiji, u regionu Flandrija. Nalazi se na severozapadu zemlje. Broj stanovnika prema podacima iz 2007. godine iznosi 116.982, od kojih 20.000 živi u istorijskom centru. Istorijski centar grada je na listi svetske baštine UNESKO. Jajastog je oblika i njegova površina iznosi oko 430 hektara.

U ovom gradu proleće kasno stiže, a zima je prilično hladna. Čak i leti zna da sija „zubato sunce“. Ime Briž potiče iz staro – norveške reči Brugja, što u prevodu znači kej. Istorija Briža datira još od vremena Gaja Julija Cezara. Prva građevina u ovom gradu bio je most iz rimskog doba.

Briž ima dugu istoriju i kao međunarodna trgovačka luka. Najviše se trgovalo engleskom vunom, vinom iz Gaskonje, kao i tkaninama iz Flandrije. Grad je privukao veliki broj trgovaca, tako da vremenom postaje trgovački i finansijski centar Evrope. Status grada je dobio 1128. godine, kada je i počeo da se razvija.

Od XV veka u Brižu vladaju burgundske vojvode, koji su grad doveli do visokog nivoa u kulturi, privredi i arhitekturi. Krajem srednjeg veka Briž postaje najbogatiji grad severa Evrope.

Vremenom Briž pada pod vlast španaca. Ratovi protiv protestanata doprineli su tome da grad padne u period vekovne stagnacije. Godine 1830. Briž i Flandrija postaju deo novoosnovane Kraljevine Belgije. Od kraja 19. veka Briž počinje da postaje grad kulture, a danas zahvaljujući svojoj očuvanoj arhitekturi koja je osnov za turizam, grad Briž i profitira na ovaj način.

U centru grada se poštuje strogo pravilo u vezi uređenja lokala i stanova. Aluminijum, neonske lampe ili bilo kakvi drugi detalji koji bi narušili izgled građevina su strogo zabranjeni.

Korisne informcije za putovanje u Briž

Udaljenost od Beograda do Briža iznosi oko 1800 km, odnosno oko 17 časova vožnje automobilom.

Podaci govore da svake godine oko tri i po miliona turista iz celog sveta uživa u čarima ovog bajkovitog grada. Mnogi ga još nazivaju i “Venecija severa”, zbog kanala na kojima leži. Ukoliko ne volite gužve, ovaj grad treba da izbegavate leti kada je najezda turista. Iako Belgijski gradovi važe za najbezbednije u Evropi, treba se čuvati džeparoša pogotovo kada su velike gužve prisutne.

Još jedna bitna informacija jeste da većina muzeja uglavnom ponedeljkom ne radi.

Atrakcije u Brižu koje morate obići

Trg Markt

Ako se nađete u ovom gradu najverovatnije jeste da ćete obilazak početi od glavnog trga – Markt. Naziv je dobio zato što se nekada, a i dan – danas svake subote postavljaju tezge, te se trg pretvara u pijacu. Ovaj trg datira još iz 13. veka. Tu se takođe nalazi i mnogo barova, kafića, restorana, što ga čini komercijalnim, a može se i videti i zgrada vlade i Provinciaal Hof.

Trg Burg

Još nešto što će vas zasigurno šarmirati svojom lepotom jeste trg Burg, na kome se nalazi gradska većnica koja je građena od 1376. pa do 1420. godine. Upravo ona sa gotskim i renesansnim zdanjima čini taj istorijski deo grada koji se nalazi pod UNESKO-m. Ovaj divni srednjovekovni centar grada 2000. godine postao je deo Uneskove kulturne baštine.

Tu možete videti još i crkvu Device Marije, Gotičku salu, Arhivu grada

U Bazilici svete krvi nalazi se relikvija iz Prvog krstaškog rata, a legenda kaže da sadrži nekoliko kapi Hristove krvi. Napravljena je kao romantična građevina, koja datira iz 12. veka, kasnije je preuređena u gotičkom stilu.

Kapela sv.Vasilija nalazi se ispod bazilike i zadržala je romanički stil.

Toranj Belfort

Belfort toranj u Brižu - na trgu Burg

Nesumnjivo je da će vam pažnju privući svojim fizičkim izgledom kao i zvukom koji proizvodi toranj Belfort. Ovaj toranj je glavni simbol grada i predstavnik srednjoevropske arhitekture. Sa ovog osmougaonog tornja zvona zvone na svakih pola sata, kojih ima čak 47 i smeštena su na samom vrhu tornja. Toranj je star skoro 7 vekova i nagnut je jedan metar u pravcu istoka. Naravno ukoliko poželite da se popnete skroz do vrha tornja, i to je mogće i ulaz iznosi 3 evra.

Sa druge strane nalazi se stara zgrada Okružnog suda koja pleni svojom lepotom i šarmom.

Bogorodična crkva

Bogorodična crkva je jedna od najviših građevina napravljena od žute cigle, a njen zvonik je drugi najviši toranj na svetu. Tu možete videti mermernu sklupturu Madone. To je jedino Mikelaneđelovo delo koje je „izašlo“ iz Italije za vreme njegovog života.

Muzeji u Brižu

Grad Briž je 1999. godine dobio muzej dijamanata, koji vas vodi kroz istoriju pravljena i pruža pogled na kolekciju obrađenih i neobrađenih dijamanata. U muzeju možete kupiti i suvenir za uspomenu u obliku brilijanta koji košta 2 evra.

Groeninge muzej – je jedan od najboljih u Evropi. Tu možete pogledati dela: Hansa Memlinga, Emila Klausa, Jana van Ajka, Pola Delvoa

Gruuthuse muzej se nalazi u palati iz 15. veka i posuduje predmete iz tog doba.

Još jedna zanimljivost jeste da je čipka simbol ovog grada, primetićete je na svakom koraku počev od restorana pa do kafića, i radnjama gde je možete kupiti.

Predlažemo vam da grad obiđete brodićima i razgledate prelepu okolinu i uživate u romantičnoj vožnji kanalima. Iako su uličice uglavnom jednosmerne, za bicikliste je dozvoljeno kretanje u oba smera. Napravite sebi ugođaj, iznajmite bicikli i krenite u obilazak ovog predivnog grada.

Takođe, možete se odlučiti i za nešto skuplju varijantu razgledanja grada kao što je vožnja kočijama. Cena polučasovne vožnje je 30 evra i polazi se sa glavnom trga Markt. Koji god način da odaberete za razgledanje grada, zasigurno ćete uživati.

Ukusi Briža – Belgijska kuhinja na pravi način!

Belgijska čokolada u Brižu

Belgija je poznata po slatkišima, pogotovo po pralinama, a Briž važi za pravi slatki čokoladni grad, te smo ga s razlogom svrstali u čokoladna carstva širom sveta. Postoji mnogo radnji gde možete kupiti čokoladu, ili po želji da vam naprave razne predmete od čokolade, kao što su: lopte, igračke, životinjice…

Ako ste ljubitelji čokolade, nešto što nikako ne bi smeli da propustite jeste i oblizak muzeja čokolade – „Čoko stori“, koji je posvećen čuvenoj belgijskoj tradiciji.

Ukoliko ste pivopija, takođe ste na pravom ste mestu, Belgija je naširoko poznata po dobrom pivu, a u Brižu porodica De Halve Man pravi pivo od 1856. godine, poseduju jedino očuvano pivaru u starom gradu i tu možete da probate njihovo čuveno pivo.

Još jedna preporuka za sve ljubitelje pića od hmelja jeste da posete i „Gulden Vils“ kao i „Brug Bertje“, koji služe preko 300 vrsta piva.

Ukoliko nikada niste probali belgijsku kuhinju, pravo je vreme za to. Belgija nudi mnogo dobre hrane, a samo ima preko 300 vrsta sireva. Za koji god se restoran odlučili, zasigurno je da ćete uživati u ukusnom trapist siru.

Romantični restorani u Brižu sa pogledom na reku

Romantični restorani u Brižu sa pogledom na reku

Neki od najboljih restorana sa pogledom na romantične kanale su: „De Karmelit“, „De Stove“, „Gouden Mermin“

U Belgiji važi pravilo da se napojnice ne daju, već da su uz račun već uračunate.

  • De Karmelit restoran u Brižu je jedan od 3 najbolja restorana u Belgiji i malo je za one sa „dubljim džepom“, najjeftiniji obrok ovde koji možete jesti košta 60 evra.
  • De Stove je mali restoran u Brižu, koji služi ukusne morske plodove.
  • Gouden Mermin je savršeno mesto za jelo, piće i posmatranje ljudi koji prolaze. Cene su pristupačnije i obroci se kreću od 14 evra.

Samo jedan dan je dovoljan da vas ovaj prelepi gradić očara svojom lepotom i da poželite ponovo da se vratite u njega. Nadam se da sam uspela bar malo da Vam dočaram lepotu koju pruža grad Briž i da ste poželili da ga posetite, jer ovaj neverovatni grad ostaviće na vas utisak od neprocenjive vrednosti. Ako razmišljate o putovanju u Briž, magičan grad u Belgiji, važno je znati da ga brojne turističke agencije uvrštavaju u svoje specijalne ponude za gradove Evrope.

Autor: Nataša Božić | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.