Budimpešta – šta videti i kako upoznati mađarsku prestonicu

Budimpešta je sve popularnija vikend destinacija za domaće turiste. Ovaj fascinantni grad treba posetiti iz mnogo razloga, i postavlja se pitanje da li su zapravo 2-3 dana dovoljna da se Budimpešta upozna u celosti. Prestonica Mađarskog carstva i jedan od dva najvažnija grada Austrougarske monarhije poseduje brojne znamenitosti i spomenike. Evo šta videti u Budimpešti, zašto je obići i kako organizovati obilazak glavnog grada Mađarske.

O Budimpešti

Budimpešta je prestonica Republike Mađarske i predstavlja glavni ekonomski, politički, kulturni, saobraćajni, industrijski i trgovački centar zemlje. Grad se razvio ne obe obale reke Dunav i nastao je spajanjem Budima, na desnoj i Pešte, na levoj obali najpoznatije evropske reke. Interesantan je podatak da Dunav na svom toku kroz Evropu protiče kroz četiri glavna grada, čiji nazivi na srpskom jeziku počinju slovom B. Budimpešta je treća prestonica po redu koja se razvila na obalama Dunava, nakon Beča i Bratislave, dok je nizvodno, na njegovim obalama smešten Beograd.

Kako doći u Budimpeštu

Budimpešta je od Beograda udaljena oko 380 km i do glavnog grada Mađarske moguće je doći automobilom, autobusom, vozom ili avionom. Najbrži i najudobniji, ali svakako i najskuplji je prevoz avionom, tako da bi za povratnu avio kartu od Beograda do Budimpešte trebalo izdvojiti od 350 evra pa naviše u zavisnosti od avio prevoznika. Naša nacionalna avio komapnija još uvek nije uspostavila ovu liniju, ali karte možete kupiti za let sa Pegasus Airlines, Turkish Airlines, Lufthansa ili Tarom Airlines. Autobuska povratna karta će Vas koštati oko 40 evra, a isto toliko treba da izdvojite ukoliko odlučite da putujete nekim “kombi” prevoznikom koji rade na principu prevoza „od vrata do vrata“.  Voz je svakako najjeftinija opcija, naročito za studente i omladinu, a cena povratne karte vozom je 26 evra. Naravno vinjete se primenjuju i u Mađarskoj.

Osnovne informacije o gradu

Budimpešta se nalazi u istoj vremenskoj zoni kao i Beograd, tako da nema potrebe da podešavate i menjate vreme na časovnicima. Zvanična valuta je mađarska forinta (HUF) i sva gotovinska plaćanja se moraju vršiti u forintama.

  • 100 HUF = 40 RSD = 0,30 EUR,

  • 1 EUR = 300 HUF

Pored gotovinskog, plaćanje možete izvršiti i Master, Maestro, Visa, Dina, AmericanExpres i brojnim drugim karticama za bezgotovinsko plaćanje.

Zvaničan jezik u Budimpešti je mađarski, ali usled velikog broja turista radnici u restoranima, hotelima, prodavnicama, turističkim agencijama govore engleski jezik.

Budimpešta ima razvijen sistem javnog prevoza, tako da se po gradu možete voziti jednom od četiri metro linije, tramvajima, gradskim autobusima i trolejbusima. Karta za jednu vožnju autobusom, trolom ili tramjavem košta 350 forinti, dok je za kartu koja podrazumeva pola sata vožnje metroom, potrebno izdvojiti 300 forinti. Moguće je kupiti jednodnevnu, trodnevnu ili sedmodnevnu kartu, kao i grupne karte na koje se dobijaju popusti. 

 

Budapest card

Za svakoga ko namerava da poseti Budimpeštu, veoma je bitna informacija, da je moguće kupiti takozvane “Budapest card” kartice. Ove kartice su nešto što turistima može uštedeti prilično novca. Reč je o karticama sa kojima ostvarujete veliki broj pogodnosti kao što su besplatan prevoz na svim linijama gradskog saobraćaja, popusti ili besplatne ulaznice za muzeje, popusti za ture i organozovana razgledanja, popusti u određenim restoranima, prodavnicama, spa centrima i besplatnu mobilnu aplikaciju sa 12 tematskih ruta sa audio vodičem. Ova super kartica se može kupiti za period od 24, 48 ili 72 sata. Cena za jednodnevnu karticu je 17 evra, kartica za 48 sati je 27 evra, dok je cena kartice za 72 časa 33 evra. Karticu je moguće kupiti na prodajnim mestima metro karata, u turističkim agencijama, recepcijama hotela, turističko-informacionim pultovima, kao i online, putem interenta. Više informacija o ovoj kartici kao i spisak usluga i aktivnosti na koje ostvarujete popuste možete pogledati na zvaničnom sajtu.

Šta posetiti i videti u Budimpešti

Budimpešta je grad burne istorije, prepun prelepe arhitekture i važnih istorijskih i kulturnih spomenika, grad lekovitih izvora i uređenih banja, parkova, šetališta, grad koji je u potpunosti iskoristio svoj izvanredan položaj na obe obale Dunava.

Obilazak Budimpešte bi trebalo započeti u Vaci ulici koja je glavna pešačka i shoping ulica u gradu. Iz Vaci ulice put Vas lako može dovesti do čuvenog Kossuth trga na kome je smeštena zgrada Parlamenta, jedna od najvećih u Evropi. Parlament je građen u neogotskom stilu, a prepoznatljivom izgledu doprinela je i neorenesansna kupola. Posebnu lepotu Parlamentu daje izvanredan položaj na levoj obali Dunava, odmah uz reku, pa je u pogledu na Parlament moguće uživati sa prilikom prelaska nekog od mostova ili tokom vožnje brodom po Dunavu.

Andrássy  bulevar, poznat i pod nazivom “avenija kulture” zbog velikog broja kulturnih znamenitosti koje su smeštene duž bulevara, a među kojima je najpoznatija Opera, je jedan od najvnijih bulevara Budimpešte. On vodi do Hősök tere, Trga Heroja, jednog od glavnih gradskih trgova, koji je zajedno sa bulevarom deo svetske kulturne baštine. Centralni deo trga predsatvlja Milenijumski spomenik sa statuama sedam plemenskih vođa koji su osnovala Mađarsku. Tu se takođe nalaze i statue drugih važnih ličnosti mađarske istorije, kralja Stjepana, Bele IV., Matijaša Korvina i Lajoša Košuta, a središnji deo trga zauzima  36 metara visok korintski stub, na čijem vrhu se nalazi kip arhanđela Gabrijela.  U sklopu Trga heroja, na njegovim bočnim stranama, nalaze se i dva značajna muzeja – Muzej lepih umetnosti i Muzej savremene umetnosti, a u neposrednoj blizini je i Zoološki vrt i glavni gradski park.

Veoma interesantna atrakcija je i dvorac Vajdahunjad koji predstavlja repliku rumunskih dvoraca. Ovo zdanje zapravo nije ni postajalo u prošlosti, već je izgrađen od kartona i dasaka prilikom proslave Milenijumske svečanosti početkom prošlog veka, ali je zbog svog zanimljivog izgleda, na zahtev stanovnika Budimpešte odlučeno da dvorac bude u potpunosti izgrađen. Ovo intrigantno zdanje zapravo nema nikakvu istorijsku, ali ima veoma veliku turističku vrednost.

Obale Dunava na kojima je podignuta Budimpešta povezuje veliki broj mostova, a najlepši, najpoznatiji i najvredniji je Sečinjijev lančani most. Ovaj most predstavlja prvi stalni prelaz preko Dunava u Budimpešti i bio je veoma značajan za ujedinjenje Budima i Pešte. Most krase kamene skulpture lavova, koje ga simbolično čuvaju.

Kada se iz Pešte, lančanim mostom pređe u Budim, uspinjača Vas vodi na Budimsku tvrđavu i posetiti Budimski kraljevski dvorac i Ribarski bastion. Budimska tvrđava predstavlja stari grad Budim koji je u prošlosti bio glavni strateški centar. Budimska tvrđava je tokom burne istorije osvajana i oslobađana 30 puta, a na južnom kraju uzvišenja izgrađen je kraljevski dvorac u kome se danas nalaze Istorijski muzej Budimpešte, Nacionalna galerija Mađarske i Sečenjijeva nacionalna biblioteka.

Sa Ribarskog bastiona se pruža jedan od najlepših pogleda na Peštu, Dunav, mostove, zgradu Parlamenta, a sama kula je interesantna po nesvakidašnjem izgledu i arhitekturi. Iako srednjevekvni izgled kule odaje utisak da je izgrađena u davnoj prošlosti, kompleks Ribarskog bastiona građen je tek 1905. godine. Naziv je dobio po tome što su tokom borbi u srednjevekovnim ratovima, ribari bili zaduženi za odbranu ove strane uzvišenja, a kompleks sačinjava sedam kula koje simbolizuju sedam plemena, osnivača Mađarske.

Nezaobilazna tačka u obilasku mađarske prestonice je brdo Gelert sa koga se pruža izvanredan panoramski pogled na grad. Kao na dlanu se vide i Budim i Pešta, Dunav koji se prostire između njih i mostovi koji ih spajaju. Na vrhu brda Gelert je jedan o naprepoznatljiviih statua Budimpešte, spomenik slobode, ženska figura koja drži granu palme, simbol pobede. Ovaj spomenik podignut je u znak sećanja na Sovjetske trupe koje su poginule u toku oslobađanja Mađarske 1945. godine.

Za magičan doživljaj Budimpešte neizbežno je posetiti i “magično ostrvo” Margitsziget, koje se nalazi između Budima i Pešte, na Dunavu i dugačko je 2,5 km. Ostrvo je najpoznatija rekreativna zona u Budimpešti, sa mnoštvom parkova, vrtova i turitičkih atrakcija kao što su muzička fontana i vodeni toranj, mala japanska bašta sa termalnim ribnjakom, zološki vrt, egzotični vodopadi.

Da poseta Budimpešti ne mora imati isključivo kulturni, već i rekreativno lečilišni karakter dokazuje činjenica da je Budimpešta poznata kao grad sa velikim broj lekovitih, termalnih i mineralnih izvora, sa velikim brojem uređenih banja. Jedna od najpoznatijih je termalna Sečenji banja koja predstavlja kompleks od 21 bazena i danas je moderan banjski, ali i wellness centar.

Ture kroz Budimpeštu

Ukoliko se odlučite da grad obiđete organizovano i priključite se nekoj od brojnih gradskih tura koje se organizjuju tokom cele godine, donosimo Vam okvirne cene najpopularnijih i najzanimljivijih tura kroz Budimpeštu:

  • Tura obilaska mađarskogParlamneta, u trajanju od 45 minuta – cena od 10 do 12 evra

  • Budimpešta sa Dunava, razgledanje grada sa broda u trajanju od jednog sata i 30 minuta – cena za dnevne ture od 10 evra, za noćne od 15 do 20 evra

  • Panoramsko razgledanje grada otvorenim turističkim autobusom – od 15 do 20 evra

  • Krstarenje Dunavom uz večeru i tradicionalni folklorni peformans – od 50 evra

Ovi izleti su savršen način da obiđete glavni grad Mađarske, na zabavan način i uz sve korisne informacije.

U ponudi je i veliki broj besplatnih pešačkih ili biciklističkih tura, koje se organizuju svakodnevno, nekoliko puta u toku dana. Ture obuhvataju razgledanja i obilaske najpoznatijih turističkih lokaliteta, a vode ih mladi lokalni vodiči, koji će Vam pored zanimljivih informacija i priča o lokalitetima, rado dati savet gde da probate najbolji mađarski gulaš, popijete čašu dobrog vina ili se zasladite najukusnijim Kurtoš kolačem, tortom Rigo janči ili Šamloi galuškama. Iako su ove ture besplatne, ukoliko budete zadovoljni ne zaboravite da na kraju obilaska vodiču ostavite i simboličnu napojnicu za gostoprimstvo i trud koji je uložio da Vas upozna sa svojim gradom.

Cene i hrana u Budimpešti

Budimpešta nije značajno skuplja od Beograda. Naprotiv, neke namirnice i cene su jeftinije nego kod nas. Kafa u budimpešti košta oko 2 evra, osim ako se ne uputite u popularni Starbucks gde ćete kafu verovatno platiti oko 5-6 evra. A tu je i nezaobilazni kolačić u američkom stilu. Ipak, druge cene su slične onima kada odete na letovanje u Grčku.

Veoma korisna informacija je i to da duž Vaci ulice možete naići na mnoštvo restorana koj nude komplet obrok, pa tako za svega 7 evra možete dobiti kompletan ručak u tri reda jela i salatu. Ponegde čak i piće za taj novac ili uz manju doplatu. Ipak, ne očekujte mnogo pekara, ovde se turisti više hrane u restoranima ili restoranima brze hrane kao što je Burger King. Takođe, atrakcija za sebe jeste i gradska pijaca u Budimpešti koja se nalazi u staroj, monumentalnoj građevini na južnom kraju Vaci ulice. Ovde možete kupiti sveže voće i povrće, ali i različite umetnine, nakon što ste pokupovali suverni u ulici Vaci.

Mnogi turisti i svetski putnici vole da kažu da je Budimpešta neiscrpna destinacija, jer koliko god puta da je posetite uvek možete pronaći nešto što niste videli, mesto koje niste posetili ili avanturu u koju se niste upustili. Zbog toga predlažemo da u posetu Budimpešti krenete odmah, jer će Vam trebati vremena da otkrijete sve njene lepote, a verujte nam na reč, sigurno ćete joj se vratiti opet. Dobro, možda ne baš često kao što naši ljudi odlaze u Segedin, ali svakako barem još jednom.

Autor: Nevena Čepić | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.