Budvanska Rivijera – Mesto za prave hedoniste

Sigurno ste bar jednom posetili prelepu Crnu Goru i još lepše primorske gradove koje poseduje. Pored svih tih prelepih gradova, jedan grad se posebno ističe, što ste već po naslovu i zaključili – Budva. Jedna od najatraktivnijih lokacija na celom Jadranu sa prelepim plažama, apartmanima visoke klase i obiljem mesta koje možete obići.

Svake godine sve više turista otkriva lepote i pristiže u Budvansku Rivijeru, pa leti možete videti da je Budva puna ljudi, ali i prelepih luksuznih jahti. Poseduje savršenu letnju klimu, hotele sa pet zvezdica, luksuzne restorane i više od 20 ogromnih plaža, kao i 40 naselja koji pored svega nude i atraktivan noćni život. Sve što je potrebno za uživanje.

Budvanska Rivijera – Najbolje plaže

Budvanska Rivijera se prostire u dužini od oko 25km i odlikuje tipičnom mediteranskom klimom. Plaže koje čine Budvansku Rivijeru su ujedno i jedne od najlepših plaža u celoj Crnoj Gori. O tome svedoči i to da je čak 10 plaža proglašeno za Spomenik Prirode III kategorije, a to su:

Bečićka Plaža

Plaža Buljarica

Plaža Drobni pijesak

Plaža Jaz

Plaža Miločer

Plaža Mogren

Plaža Pržno

Petrovačka plaža

Plaža Sveti Stefan

Slovenska plaža

Bečićka plaža

Ova plaža je duga svega 1950m i proteže se od Zavala do Djevistenja. Mnogi je smatraju jednom od najlepših plaža na južnom delu Jadrana. Naročito je poznata po raznobojnom pesku, nastalom od donosa kamenja iz četiri potoka koji se ovde ulivaju u more.

O njenoj lepoti govori i podatak da je dobila nagradu “Grand Pri” u Parizu kao najlepša evropska plaža 1935. godine, a 30 godina kasnije i Zlatnu palmu za najlepšu plažu Mediterana.

Plaža Buljarica

Svake godine sve više turista uviđa potencijal ove predivne plaže. Buljarica ima ogroman potencijal da postane jedna od najboljih plaža na Jadranu. Položaj na kojem se nalazi je idealno za razvoj svih vidova turizma. O tome najviše svedoči to da se od 2018. održava Sea Dance festival koji je 2019. posetilo 65000 ljudi u 3 dana.

Plaža Jaz

Ova plaža se nalazi na 2.5km zapadno od Budve i sastoji se iz dva dela koji ukupno čine 1200m dužine. Smatra se za jednom od najlepših plaža u Crnoj Gori. 2015. godine je bila domaćin Sea Dance festivala kada su oborili sve rekorde sa posetom od 110.000 ljudi. Ono što je čini neverovatno lepom jeste što je okružena netaknutom prirodom.

Kraljičina plaža

Kraljičina plaža se nalazi pored plaže Miločer, na oko 500m od Svetog Stefana. Ovo je mala plaža, duga oko 200m, sa čempresima i maslinicima i smatra se jednom od najlepših plaža na mediteranu. Između dva svetska rata u Miločeru je bila letnja rezidencija Karađorđevića, a ova plaža je bila omiljena srpskoj kraljici Mariji Karađorđević. Tu se nalazi i letnja rezidencija kralja Nikole. U to vreme, stenovita litica nedaleko od plaže, okružena šumom čempresa, dobila je naziv “Kraljičina Stolica”. Naziv je potekao od toga što se na vrhu nalazila stolica na kojoj je kraljica uživala i odmarala. Ovo je jedna od najlepših znamenitosti na Budvanskoj rivijeri koju vredi posetiti.

Šta sve posetiti u Budvi?

Tokom vašeg boravka pored prelepih plaža možete još dosta toga posetiti u Budvi.

Sveti Stefan

Sveti Stefan se nalazi nekoliko kilometara južno od Budve. Ovaj zapanjujuće lep grad smešten je na poluostrvu. Celi grad je pretvoren u luksuzno odmaralište, iako ga još uvek možete videti sa kopnene plaže.

Jedan od najboljih jednodnevnih izleta iz Budve je u ovaj živopisni grad. Ne treba vam čak ni auto da biste došli jer postoji šetalište uz more koja prolazi pored prekrasnih plaža. Mnogo fantastičnih mesta za kupanje i sunčanje može se naći usput. Tu su i odlični restorani sa pogledom na more i druge lokacije na kojima možete gledati zalazak sunca.

Ostrvo Sveti Nikola

Ostrvo Sveti Nikola udaljeno je samo kilometar od budvanske obale. Oštra litica uzdiže se oko 121 metar iznad jadranskih talasa na ovom stenovitom ostrvu. Istovremeno, u drugim delovima ostrva postoje divne peščane plaže, uključujući tri velike i brojne manje.

Jedini stalni stanovnici ovog divnog ostrva su jeleni, ali postoji nekoliko objekata koje su izgradili ljudi. Tu je i restoran, kao i betonska plaža i toaleti. To je odličan jednodnevni izlet iz Budve i poznat je kao „ostrvo Havaji“.

Muzej

Volite istoriju i želite da saznate sve o Budvi? To možete učiniti u Arheološkom Muzeju Budva gde koji se prostire na 3 sprata. Ovo je jedno od najboljih mesta za posetu ukoliko ste ljubitelj istorije i kulture. Muzej prikazuje celokupnu istoriju Budve u raznim eksponatima.

Zaključak

Budvanska Rivijera je prelepo mesto za odmor, uživanje i sunčanje na prelepim plažama. Očekuje vas mnoštvo lepih stvari da vidite, iskusite i budete deo najluđih zabava. Ukoliko volite lepe plaže i još lepše more, posetite Budvansku Rivijeru.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 09.05.2022. | Modifikovano: 09.05.2022.