Čičen Ica Meksiko – impresivno arheološko nalazište drevnih Maja

Drevne Maje ostavile su za sobom impresivnu kulturu. Naročito su bile poznate po kalendaru, matematici, astronomiji, ali i po svojoj arhitekturi, religiji, umetnosti i svojim gradovima. Veliko arheološko nalazište iz vremena drevnih Maja na Jukatanu u Meksiku jeste Čičen Ica

Jedno je od novih sedam svetskih čuda, a Unesko ga je stavio pod svoju zaštitu. Najimpresivnija građevina koja dominira ovim drevnim gradom jeste velika stepenasta piramida koja je poznata pod nazivom hram Kukulkan. Ukoliko ste ljubitelj zanimljivih građevina, onda morate da posetite ove  građevine Evrope.

Čičen Ica nalazište u Meksiku

Drevna civilizacija Maja – osnovne informacije

Zadivljujuća civilizacija Maja zbunjuje savremenog čoveka i pred njega postavlja mnogo pitanja bez odgovora. Ostaje prava enigma kako je čovek iz vremena Maja bi u stanju da pomera kamene blokove teške preko 3000 tona bez dizalica kada se zna da i savremene dizalice ne mogu da pomere više od 350 tona. 

Civilizacija Maja je jedna od najstarijih na teritoriji Južne Amerike. Čitava kultura Maja bila je izuzetna. Iako njihovo poreklo seže u vreme oko 2600. godine pre nove ere, period od 317. do 889. godine n. e. poznato je kao zlatna epoha majanske civilizacije

Tada je kultura ovog naroda dostigla vrhunac – izgrađeni su religiozni gradovi – centri Palenke, Čičen Ica, Tulum, a u njima su građeni trgovi,  hramovi – piramide, istraživački centri za matematiku i astronomiju. U ovom periodu Maje stvaraju svoj kalendar, majanski horoskop i kreiraju sistem brojeva od samo tri simbola. 

Civilizacija Maja je bila veoma napredna i posedovala je izuzetno znanje iz oblasti aritmetike i astronomije

Majanska arhitektura zadivljuje i dan danas

Osim u oblasti nauke, Maje su bile veoma napredne na polju umetnosti, a iznad svega na polju arhitekture. Njihovi gradovi građeni su u nizijama. Tipičan grad Maja sastojao se od niza stepenastih platformi na kojima su zidali građevine koje su okruživale trgove i parkove. 

U majanskoj arhitekturi posebno su se isticali hramovi, piramide, opservatorije i palate dekorisane zidnim slikarstvom.

Nalazište Čičen Ica u Meksiku

Majanska civilizacija – istorija drevnih Maja  

Kolevka Maja je poluostrvo Jukatan i upravo u njegovom severnom delu nastala je Čičen Ica. Na skoro 1000 metara kvadratnih prostirala se imperija Maja koju su zvali Kraljevstvo velike zmije. Najpoznatiji među gradovima Maja svakako je Čičen Ica, najimpresivniji grad koji predstavlja vrhunac arhitektonskog umeća Maja. 

Najlepše i najbolje očuvane građevine nalaze se upravo u Čičen Ici. Čičen Ica na jeziku Maja znači na izvoru naroda. Naziv ima logike budući da je poznato da je grad imao tri velika prirodna izvora vode, dok čitav Jukatan nema reku. 

Tako je postao centar ogromne imperije, a veruje se da je jedan od prirodnih rezervoara za vodu, poznat pod nazivom Ponor žrtvovanja, služio za prinošenje ljudskih žrtava u sušnim vremenima. 

Tokom građanskog rata Čičen Ica nalazište prestaje biti centar i pomera se u Majapan. Iako se više nisu gradile velike građevine, a broj stanovnika u Čičen Ici je opao, ovaj grad ostaje u istoriji kao najčuveniji majanski grad.

Arheološko nalazište Čičen Ica Meksiko je poznato kao grad hramova i predstavljalo je ekonomski i religijski centar Maja.

Hram ratnika u Čičen Ici

Poput civilizacije Inka koji su imali svoj poznati hram sunca i Maje su imala veliki broj hramova. U Čičen Ici se nalazi velelepni hram ratnika koji je izgrađen od kamena na stepenastoj piramidi El Kastiljo. Poznat je po tome što su stubovi unutar hrama izgrađeni tako da liče na ratnike. 

Ova kamena građevina pozicionirana je na velikoj piramidi, a na samom njenom vrhu je oltar. U davna vremena ovaj hram, kao što mu i samo ime kaže, služio je u cilju pripreme vojnika za rat. Nekoliko dana pre odlaska u rat, ratnici su bili upravo u hramu kako bi se pripremili. 

Osim fizičke pripreme, vojnici su ovde imali i psihološku i energetsku pripremu jer se verovalo da iznad hrama postoji moćno energetsko polje. 

Velika piramida El Kastiljo 

Zaštitni znak Čičen Ice, građevina koja dominira ovim arheološkim nalazištem je velika stepenasta piramida El Kastiljo. Ova piramida drugačije se zove i hram Kukulkan i posvećen je istoimenom bogu Kukulkanu, bogu vetra i uragana. 

Nalazi se u centralnom delu Čičen Ica nalazišta i visoka je 30 metara uključujući Hram ratnika na njenom vrhu. Piramida je strma sa kvadratnim terasama i stepenicama koje se pružaju od podnožja do vrha sa sve četiri strane

Naročito je specifična zbog velikih statua zmija koje su ukrašene perjem. Devet velikih terasa na piramidi imaju svoju simboliku – prema mitologiji drevnih Maja one predstavljaju devet oblasti podzemnog sveta.  

Piramida u Meksiku - arheološko nalazište Čičen Ica

Fascinantni  prirodni fenomen piramide

Veliki broj posetilaca, godišnje čak oko 25 000, poseti ovo mesto zbog poznatog fenomena piramida. Naime, svakog proleća i jeseni u zavisnosti od toga kako sunčevi zraci padaju, stiči se vizuelni utisak da se zmije kreću. S proleća se spuštaju ka zemlji, a u jesen se penju ka vrhu piramide.

Piramida ima po devedeset jedan stepenik sa sve četiri strane, dakle 364 kojima treba dodati još jedan da bi se došlo do gornje platforme. Tih 365 stepenika predstavljaju simbolično 365 dana u godini. 

Tajna žada i mistika zvuka u piramidi 

Unutar ove velike piramide nalazi je jedna druga starija, a u njoj je jedna od brojnih enigmi na tlu Čičen Ice. Naime, u prostorijama ove odaje nalazi se figura jaguara, čije su oči o žada, prekrasnog kristala različitih boja. Ostaje nerešeno pitanje kako je žad dospeo na Jukatan budući da ga na tim prostorima nema, a da se prvo nalazište žada nalazi u Kini. Ove dve kulture nisu bile u međusubnom dodiru, pa se ne zna kako je žad dospeo na Jukatan. Žad je simbol moći i velike snage.

Kvecal – drevna ptica Maja

Piramida krije još jednu zanimljivost – kada udarite dlanom o dlan, čućete eho, ali zvuk koji dopire nije klasičan, već podseća na zvuk ptice. Sveta ptica Maja je kvecal. Veruje se da je zvuk koji se može čuti upravo zvuk kvecale, ptice koja predstavlja prelaz između materijalnog i duhovnog sveta. 

Pretpostavlja se da su Čičen Ica Maje projektovale stepenice na piramidi tako da se prilikom penjanja uz njih čuje zvuk koji podseća na zvuk ove svete ptice. Prisutno je verovanje da ova ptica lebdi iznad hrama Kukulkan, a njeno perje je upotrebljavano i u religiozne svrhe. 

Ptica kvecal simbolično predstavlja duh Maja.

Majanski kalendar i svet tajni

U decembru 2012. Godine čovečanstvo je obuzela groznica zvana  poslednji dani. Ova svetska senzacionalna vest imala je veze upravo sa Majama. Majanski kalendar navodno je predviđao smak sveta 21. 12. 2012. godine, a groznica je bila planetarna, te se tada više nego ikad govorilo o drevnim Majama i njihovom kalendaru. 

Ipak, Maje jesu imale ciklični kalendar koji je obuhvatao vremenske periode od 26.000 godina, ali on nije nagoveštavao kraj sveta kakvog znamo, već kraj samo jednog kalendarskog ciklusa. I pored pogrešnog tumačenja kalendara, svet pamti euforiju koja je vladala 2012. godine u kojoj su ljudi širom planete tražili spas od apokalipse.

U decembru 2012. godine ceo svet je, tumačeći majanski kalendar, odbrojavao poslednje  minute pred „smak sveta“ .

Arheološko nalazište Čičen Ica

Astronomska opservatorija

Maje je veoma zanimala budućnost, a za izradu kalendara bila im je potrebna opservatorija. U njoj su sveštenici bili zagledani u nebo, pravili kalendar i predviđali sušne periode godine. Veruje se da četiri stuba koja se nalaze ispred ove opservatorije imaju neverovatnu energetsku moć.

Veliko igralište u Čičen Ici i savršena akustika

Osim što su poznati po astronomiji i matematici, ovaj drevni narod imao i jedan interesantan ritual – igranje loptom. Međutim, igra je bila surova, a  borba za pobedu bespoštedna, jer su učesnici morali laktovima i kukovima da se provuku kroz tešku gumenu loptu kroz kameni obruč na zidu. 

Gubitnik je bio žrtvovan, i to tako što bi od strane pobednika morao biti obezglavljen. Za ovu vrstu igre pravila su se specijalna igrališta širom Srednje Amerike, a najveće među njima može se videti upravo u Čičen Ici. Dugačko je 166, a široko 88 metara, ali osim impozantne veličine i brutalne igre koja se u davna vremena odigravala na njemu, igralište krije još jednu tajnu. 

Ono, naime, ima odličnu akustiku, toliko dobru da se čak i tiho izgovorena reč može čuti na drugom njegovom kraju.  Kako su postigli tako dobar akustični efekat, ostaje enigma, kao uostalom i mnogo drugih misterioznih stvari na tlu Čičen Ice.  

Arheološko nalazište Čičen Ica je 2007. godine izabrana za jedno od novih sedam svetskih čuda.

Većina zgrada u Čičen Ici ima odličnu akustiku. Čak se u podnožju zgrade može dobro čuti ono što se izgovori na vrhu.

Misitika će vas sačekati na svakom koraku ovog zanimljivog grada. Budite spremni da taj izazov spremno prihvatite jer će vas čudesni svet drevnih Maja očarati.

Autor: Stanojević Milena | Objavljeno: 23.09.2019. | Modifikovano: 11.10.2019.