Da li će Olimpijske igre u Brazilu biti otkazane?

Prethodnih nekoliko nedelja bilo je propraćeno vestima o širenju Zika virusa koji je pojačao oprez zdravstvenih institucija u velikom broju država. Svetska zdravstvena organizacija je klasifikovala Zika virus kao veoma rizičan, a sam Brazil je praktično epicentar njegovog razvoja. Nakon neveštih akcija vakcinisanja i prebukiranih bolničkih kapaciteta, postavlja se pitanje kog se u Brazilu mnogi pribojavaju: da li letnje Olimpijske igre moraju biti otkazane?

Početak igara je zakazan za 5. avgust ove godine, i trebalo je da to bude inicijalni korak preporoda za ekonomiju pete po veličini države na svetu. U nadi da će privući veliki broj turista i ljubitelja Olimpijskog duha, vlasti su dosta olakšale proces ulaska u zemlju neposredno pre i tokom trajanja Igara. Razvojem Zika virusa, avio-karte ka južnoameričkim destinacijama su postale jeftinije, ali u vazduhu je uvek pitanje zdravstvene bezbednosti za sve koji posećuju ne samo Brazil, već čitav kontinent.

Trošak organizovanja letnjih Olimpijskih igara je procenjen na preko 13 milijardi dolara. Vojska Brazila svakodnevno zaprašuje područja zaražena komarcima, a Olimpijska sela se svakodnevno čiste i proveravaju. Nedavna informacija da se virus može preneti i seksualnim odnosom, zahtevala je da se obezbede velike količine prezervativa za karneval u Riju, koji je u toku. Za svega nekoliko nedelja, Zika virus je prerastao od “potencijalne pretnje” u “ogromnu opasnost”. 

Iako su svi nadležni u strahu kako se virus može razvijati, nikome još uvek nije na pameti da objavi otkazivanje Olimpijskih igara.  Međunarodni olimpijski komitet je stao na stranu organizatora, i podseća da nema razloga za paniku.

Područje Južne i Centralne Amerike će osetiti veliki pad prihoda od turizma usled pojave virusa i to je činjenica. Neka predviđanja Svetske banke kažu da će ta cifra biti reda veličine 60 milijardi dolara na nivou 2016. godine. Benefit u čitavoj priči ostvaruju osiguravajuće kompanije, obzirom da se veliki broj putnika po prvi put odlučuje da uplati putno osiguranje. Međunarodne avio-kompanije su takođe postupile veoma profesionalno i ne prave nikakav problem putnicima koji odluče da zamene ili otkažu avio-kartu usled bojazni od virusa.

Autor: Krsto Arsenijević | Objavljeno: 09.02.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.