Da li rezervisati rent a car u Srbiji ili u inostranstvu?

Iako je to nekada bila privilegija imućnijih, rent a car usluge danas koristi veliki broj ljudi. Bilo da je reč o poslovnom ili privatnom putovanju, opcija iznajmljivanja automobila na nekoliko dana može biti veoma korisna.

Kada je u pitanju rent a car Beograd ima u ponudi veliki broj agencija koje se bave ovim biznisom. Međutim, postavlja se pitanje da li je bolje auto iznajmiti ovde ili na željenoj destinaciji? Saznajte šta je za vas bolja opcija i odlučite gde ćete iznajmti automobil za predstojeće letovanje.

Kako stići do destinacije?

Pre nego što odučite gde ćete iznajmiti automobil potreban za letovanje, razmislite kako vam je najisplativije da stignete do tamo. Naravno bitan, tačnije presudan faktor je udaljenost željene destinacije.

Iako je Grčka najčešći izbor za letovanje naših turista, postoje neka mesta kao što je na primer Rodos, gde je jedina opcija avionski prevoz. Avion naravno podrazumeva veći komfor, ali i višu cenu. Druge najčešće opcije su automobil i autobus. Obe naravno imaju svoje prednosti i mane.

Mana putovanja autobusom je to što zavisite od drugh, i to što taj vid putovanja zbog graničnih prelaza često duže traje. Prednost je mogućnost upoznavanja novih ljudi, kao i činjenica da ne morate da brinete o samoj vožnji jer to čine profesionalni vozači.

kamper na plaži

Automobil sa druge strane nudi komfornije putovanje, sa mogućnošću zaustavljanja po želji, a možda i usputnih obilaženja nekih zanimljivosti. Putovanje kolima je posebno pogodno ukoliko putujete sa malom decom.

Ovaj vid putovanja, logično, nosi i veće troškove. Osim cene goriva, potrebno je imati zeleni karton za ulazak u Makedoniju, a njihova cena iznosi oko 2000 dinara. Putarine u Srbiji iznose oko 20 evra, u Makedoniji oko 5 evra, a putarina u Grčkoj iznosi oko 10 evra.

U cenu iznajmljivanja automobila obično ulazi pun rezervoar, ali moraćete da doplatite  gorivo preko toga, kao i ove putne troškove. Razmislite da li vam je bolje opcija to, ili da do destinacije stignete autobusom i tamo iznajmite automobil.

Iznajmljivanje automobila u Srbiji

Rent a car agencije u Beogradu raspolažu velikim brojem komfornih vozila, raznih modela i klasa automobila. Ukoliko je plan da iznajmite ovde vozilo i onda se zaputite na more, većina agencija nudi opciju vožnje automobila van granica naše zemlje. Ipak, to se obavezno mora najaviti.

Prilikom rezervacije vozila naznačite da biste putovali u inostranstvo. Za najam automobila u ovom slučaju važe specijalni uslovi, koji su uglavnom slični u svim agencijama. Negde ćete za to platiti neku novčanu nadoknadu, a najam u nekim agencijama nije dozovoljen za baš sve destinacije, tako da bi i to trebalo ispitati.

kluč od kola

Takođe, pojedine agencije vam za putovanje u inostranstvo neće dati na raspolaganje sva vozila iz svog voznog parka. Neki u ponudi imaju vozila niže kategorije koja nisu predviđane za duže relacije, već prvenstveno za gradsku vožnju.

Ovo su dokumenta koja su vam potrebna ukoliko idete kolima u Grčku:

  • Važeća vozačka dozvola na novom obrascu (plastična kartica)
  • Saobraćajna dozvola
  • Polisa osiguranja od autoodgovornosti
  • Zeleni karton ako putujete kroz Makedoniju
  • Dozvola za upravljanje tuđim vozilom ukoliko vozilo nije vaše

U Ugovoru o iznajmljivanju koji ćete potpisati u rent a car agenciji svakako ćete biti ovlašćeni za vožnju automobila, ali to ne važi za vaše saputnike već samo za lice navedeno u ugovoru. Možete tražiti ovlašćenje još jednog lica osim vas, jer ukoliko je put dugačak bilo bi praktično da vas u nekom momentu neko odmeni.

Iznajmljivanje vozila u inostranstvu

Ukoliko vam je jednostavnija opcija da do destinacije stignete autobusom ili avionskim prevozom, a da tamo iznajmite vozilo koje ćete koristiti na letovanju, to je svakako opcija.

Cene i uslovi variraju od države i mesta u kojem letujete. Na mestima kao što su Rodos, Mikonos i Santorini su cene nešto više i kreću se od 30 do 50 evra po započetom danu, dok su na primer u letovalištima na Halkidikiju nešto pristupačnije.

U Crnoj Gori možete naći automobil i za cenu od 20 evra po danu, dok se u Hrvatskoj cene kreću oko 25 – 30 evra. U španskom mestu Ljoret de Mar moraćete da izdvojite minimum 50 evra po danu vožnje.

Moguće je da će u odnosu na rent a car u Beogradu, dnevno iznajmljivanje automobila na letovalištima biti skuplje, ali prednost može biti i činjenica da ukoliko nešto nije u redu sa vozilom to možete rešiti na licu mesta.

Obe opcije imaju svoje prednosti i mane, i uglavnom prilikom donošenja odluke presudi kalkulacija u ceni. Razmislite šta vam najviše odgovara, i u pogledu komfora i u pogledu cene, i otisnite se na letovanje bez brige.

Autor: Milica Šurbatović | Objavljeno: 14.05.2018. | Modifikovano: 08.03.2019.