Da li se laptop može napuniti bilo kojim punjačem?

Svaki model laptopa dolazi sa svojim originalnim i jedinstvenim punjačem. Ipak, u jednom momentu dođe do toga da on prestane da radi. U tom momentu se mnogi ljudi pitaju da li je moguće koristiti neki drugi punjač?

To nije poželjna opcija i najbolje bi bilo koristiti punjač specifično napravljen za vaš laptop, kako biste izbegli rizik od oštećenja uređaja. Na primer, konektori na punjačima nisu standardizovani, što sprečava povezivanje punjača sa vašim laptopom.

U daljem tekstu pročitajte više o opcijama upotrebe alternativnih punjača za laptop, bezbednosnim aspektima univerzalnih punjača i kompatibilnosti između različitih modela i punjača. 

Koliko je bezbedno koristiti univerzalne punjače?

Svaki univerzalni punjač za laptop ima širok raspon napona, dolazeći sa različitim DC adapterima koji odgovaraju raznim brendovima laptopova. Oni su poznati po praktičnosti i svestranosti. Međutim, postavlja se pitanje koliko su zapravo sigurni za korišćenje.

Univerzalni punjači su bezbedni za upotrebu pod uslovom da se koristi odgovarajući, koji odgovara potrebama uređaja. To znači da amperaža, snaga i napon punjača treba da budu pravilno podešeni.

Na šta treba obratiti pažnju kod korišćenja drugog punjača za laptop?

Kada odlučite da koristite drugi punjač za punjenje svog laptopa, važno je da uzmete u obzir nekoliko faktora, kao što su:

  • Tip i dimenzije priključka. Važno je da punjač koji ste odabrali ima priključak koji savršeno odgovara onom na vašem laptopu.
  • Napon i polaritet. Često ćete na samom punjaču pronaći naznačene vrednosti napona. Veoma je važno da te vrednosti odgovaraju potrebama vašeg laptopa. Takođe, obratite pažnju na polaritet, jer mora biti usklađen sa zahtevima laptopa.
  • Jačina struje ili amperaža određuje kolika snaga će se prenositi iz punjača u laptop tokom vremena. Da biste osigurali pravilno napajanje, amperaža navedena na punjaču trebala bi biti jednaka ili veća od zahtevane amperaže za vaš laptop.

Izbor odgovarajućeg univerzalnog punjača

Pronalazak odgovarajućeg univerzalnog punjača koji će besprekorno raditi može biti težak posao. Jer to zahteva analiziranje recenzija korisnika i proveru broja dostupnih priključaka. Na primer, prisustvo DC priključaka omogućiće vam punjenje više različitih laptopova.

Obratite posebnu pažnju na raspon napona i snage. Većina laptop računara zahteva punjače sa maksimalnom izlaznom snagom i rasponom napona od 90V do 20V.

Drugi bitni faktori su dužina kabela i prenosivost. Svaki punjač bi trebao da ima dovoljno dugačak kabal koji će stići od utičnice do stola.

Lagan i prenosiv univerzalni punjač se jednostavno nosi čak i na veće udaljenosti. Ako često putujete, razmislite o nabavci prenosivog, lakog univerzalnog punjača za laptop kako biste imali super odmor.

Kako odabrati punjač koji će biti kompatibilan sa laptopom

Svi podaci o tome da li je punjač kompatibilan za vaš laptop, mogu se lako pronaći na samom laptopu ili punjaču.

Ove informacije bi trebale biti navedene na pakovanju punjača za laptop. Kada pronađete tačan model laptopa na listi, tada možete biti sigurni da je punjač odgovarajuć za vaš uređaj. 

Takođe, proizvođači često štampaju tehničke specifikacije na različitim delovima laptopa kako bi vam olakšali pronalaženje odgovarajućih rezervnih delova. Iako može biti puno oznaka, treba da potražite pečat koji označava “AC adapter” ili nešto slično. Na njemu ćete pronaći broj modela, koji će vam pomoći da pronađete odgovarajući punjač za vaš laptop.

 

Šta se može dogoditi ako punite laptop pogrešnim punjačem?

Možda se pitate kako punjač može biti neodgovarajući ako njegovi konektori tačno odgovaraju portu za punjenje na laptopu, uz ispravan polaritet. Ipak, punjač može biti pogrešan ako ima neodgovarajući napon, struju, suprotan polaritet ili netačnu amperažu.

Netačan napon može izazvati ozbiljne komplikacije. Na primer, previsok napon može prouzrokovati oštećenja unutar laptopa, do te mere da ga potpuno onesposobi za rad. S druge strane, premali napon neće omogućiti normalno funkcionisanje laptopa.

Povezivanje laptopa sa punjačem koji isporučuje preveliku struju neće imati negativne posledice za uređaj. Međutim, upotreba punjača sa premalom strujom može prouzrokovati kvar u napajanju, dok laptop može ostati netaknut.

Kada je reč o snazi punjača, veći kapacitet od potrebnog neće izazvati probleme, jer će laptop uzeti samo onoliko koliko mu je potrebno. Suprotno tome, snaga punjača ispod potrebnog nivoa može dovesti do pregrevanja. Kao posledica toga, ne samo da bi punjač mogao stradati, već i vaš laptop.

 

Autor: avokadodev | Objavljeno: 04.09.2023. | Modifikovano: 04.09.2023.