Prelepe destinacije egipatske obale Crvenog mora

Obale Crvenog mora u Egiptu odlikuje pre svega topla voda Sueckog zaliva, koja vodi ka Sueckom kanalu. More je popularno kako stranim turistima, tako i Egipćanima, i svi mu se uvek rado vraćaju. Ukoliko ste tip turiste koji ne voli statično letovanje i odmor, bez brige, jer na obalama Crvenog mora postoji mnoštvo opcija za istraživanje istorije i kulture, razni sportski centri, mesta za šoping – za svakoga ponešto.

Za ljude koji vole ronjenje, ove obale su već dugi niz godina glavna destinacija. Postoje ronilački centri i škole ronjenja, u kojima tvrde da ako nikada niste probali da ronite, nikako ne smete propustiti da to naučite u Egiptu, na obalama Crvenog mora, zbog bistre vode, korala i bogatog podvodnog sveta čiji spektar boja ostavlja bez daha. Vodeni život je u toj meri bogat, da nije isključeno ni to da ćete svakoga dana roniti okruženi delfinima, kornjačama, tunama i mnogim drugim predivnim vrstama. Oblast je jedinstvena zbog blizine Istočne pustinje, dobre povezanosti sa Luksorom i Kairom u Egiptu, a o atraktivnostima u nekoliko turističkih mesta govorimo u nastavku.

Hurgada

Jedno od najpoznatijih destinacija u Egiptu, a svakako i na Crvenom moru, nekada malo ribarsko selo, a danas centar turizma sa velikim brojem odmarališta i hotela, jeste Hurgada. Preko dana jedrenje, ronjenje, plivanje, a uveče restorani, diskoteke, i zabave u hotelima su glavne aktivnosti. Preporuka za one koji nisu ljubitelji ili imaju strah od ronjenja svakako jeste razgledanje podvodnog sveta podmornicom Sindbada, koja pravi svakodnevne ture.

El Guna

El Guna letovalište Egipat

Ovo je moderno odmaralište nedaleko od Hurgade. Kanali i lagune čine kompleks plaža međusobno povezanih, zbog čega je ovo odmaralište poznato kao  „Egipatska Venecija“ ili  „Venecija na Crvenom moru“. El Guna je u vrhu turističkih destinacija koje su odgovorne prema životnoj sredini. Najraznovrsniji sadržaji poput golf kluba, akvarijuma, velikog broja klubova, barova, restorana, garantuje da vam ni u jednom trenutku neće postati monotono.

Port Galib

Luksuzna marina i turističko odmaralište, poslastica za hedoniste – to bi bio najkraći opis ovog mesta. Port Galib je kao stvoren za one koji vole ronjenje, sunčanje, spa centre, ali i restorane, kafeterije i šoping. Ovde se mogu naći ekskluzivni butici poznatih marki, ali isto tako i tradicionalni bazar Kan, gde se ne sme propustiti kupovina keramike i dragog kamenja po izuzetno povoljnim cenama, naravno ukoliko umete da se cenjkate. Veoma je blizu Luksora, te postoji i mnoštvo opcija za izlete. Ekskurzije do pustinje su svakodnevne, ako volite da razgledate pejzaže, posetite beduinsko selo, i odaljite se od mora. Za najmlađe postoji dečiji kamp, u kojem su deca pod stalnim nadzorom i sa širokim spektrom aktivnosti, te bez brige možete ostaviti svoje dete tu na par sati dok ste na nekom izletu. Port Galib nudi za svakoga ponešto i većina turista mu se često rado vraća.

Postoji još atraktivnih mesta na obalama Crvenog mora, o kojima će biti reči u nekom narednom tekstu. Činjenica jeste da za koje god mesto da se odlučite, nećete pogrešiti. Užvaćete u ljubaznosti, klimi, prirodi, moru i vratiti se kući puni utisaka!

Autor: Jelena Cvetkovic | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.