Drevni kineski čaj košta 30 puta više od zlata!

Ako ikada budete imali priliku da odete na putovanje u Kinu, koja se svrstava u atraktivne i bezbedne turističke destinacije za budućnost, „bićete u prilici da probate“ najskuplje piće na svetu! Ljudi bi obično pomislili da je u pitanju neki prefinjeni viski ili pak prastara flaša vina. Ipak, u pitanju je kineski čaj Da Hong Pao koji praktično vredi 30 puta više od zlata!

Naime, Wuyishan regija u Kini je poznata kao mesto na kom se uzgajaju najdrevnije vrste čaja na svetu, poznate i proučavane hiljadama godina. U zavisnosti od vrste čaja, starosti čaja, procesa kroz koji je prošao (sušenje i čuvanje), i najbitnije od svega u zavisnosti od starosti stabla sa kog je ubrano lišće tj. materijal za pripremu čaja – zavisi i cena samog čaja. Upravo ta najstarija, originalna stabla, od kojih su se potom sadila nova, daju malu količinu specijalno pripremljenog i vrednog čaja.

Tako se neke varijante iste vrste čaja mogu platiti prilično jeftino, za oko 100 dolara po kilogramu, dok su neke vrste i verzije Da Hong Pao čaja dostigle vrednost čak 30 puta višu od vrednosti zlata! E ovo je priča o toj, jednoj, unikatnoj i najvrednijoj vrsti čaja od koje se pravi najskuplje piće na svetu, barem prema ceni koju je kupac izdvojio sad već podaleke 2002. godine.

Za ovaj čaj meštani i uzgajivači kažu da: „Izgledom odgovara proscu, da je vredan jednog Imperatora, a da ima dušu Bude.

Jedan kupac je, sad već davne 2002. godine, platio 20 grama čuvenog Da Hong Pao kineskog čaja čak 28,000 dolara. Veoma visoka cena čaja je donekle očekivana kada se zna način na koji se proizvode kineski čajevi, njihova kompleksnost i različitost. Ipak, niko ne bi očekivao da je cena kineskog čaja čak 30 puta skuplja od cene zlata. Da bi se malo slikovitije videlo koliko je zapravo pomenuti kupac platio Da Hong Pao kineski čaj, dovoljno je reći da je 1g čaja vredeo 1,400 dolara, što će reći da jedna šolja čaja (10g) koštala 14,000 dolara, a ako bi se to posmatralo u vidu standardnih kutijica čaja, koje se kupuju na policama u domaćim prodavnicama, jedna kutija od 20 kesica Da Hong Pao čaja bi zapravo koštala više nego 4 stana od 60m2 u Beogradu – frapantnih 280.000 $.

Pa eto, ako ste u prolazu

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.05.2016. | Modifikovano: 26.11.2018.