Dubrovnik – jadranska bajka skrivena iza gradskih zidina

Predivan, zanosan, zaista rajski – Dubrovnik je najlepši grad u Hrvatskoj. Okružen azurnim vodama Jadrana, svoju slavu duguje ne samo bajkovitim pejzažima, već i kulturnim i istorijskim spomenicima. U poslednje vreme, Dubrovnik postaje sve popularnija turistička destinacija zahvaljujući poznatoj HBO TV seriji Igra prestola („Game of Thrones“). Ova serija se snima u Dubrovniku i to nije slučajnost. Istorijski lokaliteti, zidine i utvrđenja u Dubrovniku izgledaju gotovo isto kao pre par hiljada godina, tako da uopšte nije čudno što je odabran baš Dubrovnik. Upoznajte najlepši hrvatski grad, i definitivno jedan od najlepših gradova na Jadranu.

Koje atrakcije u Dubrovniku posetiti? Odakle obilazak početi i šta je to što ovaj grad na Jadranskom moru čini potpuno drugačijim od drugih. Počnimo obilazak!

Kada je Dubrovnik nastao?

Prvi stanovnici Dubrovnika bili su izbeglice iz rimskog Epidaura (današnji Cavtat). Deo njih odlučio je da se nastani na ostrvu koje se tada zvalo Laus, a ostali su odabrali mesto koje su nazvali Dubrovnik (naziv potiče od obližnjih hrastovnih-dubovih šuma). Ova dva sela razdvajao je kanal, koji je uklonjen tek pet stotina godina nakon što su se oni tu doselili. Ono što je nekada bio kanal, danas je Placa, glavna ulica u Starom gradu. Kada su se, u XII veku, ova dva naselja spojila u jedno, odlučila su da se zaštite od eventualnih spoljnih napada i podigli su odbrambene zidine, koje postoje od X veka.

Dubrovnik zidine istorija i utvrđenje

One odvajaju grad kako od kopna, tako i od mora koje zapljuskuje Dubrovnik sa tri strane. Čvrsti materijal od kojeg su sagrađene (kamen) izdržao je brojne najezde, pa čak i zemljotres 1667. godine. Strane okrenute ka moru široke su 3 m. Onu, okenutu ka kopnu, štite zidine široke 4-6 m, sa deset polukružnih bastiona. Ukupna dužina zidina iznosi skoro 2 km.

Kako stići do Dubrovnika?

Dubrovnik je od Beograda udaljen 474 km za šta je potrebno oko 7 sati i 30 minuta putovanja automobilom. Moguć je i put avionom do Tivta (Crna Gora) pa dalje automobilom, ili rent-a-car opcijom, dok je putovanje autobusom moguće sa presedanjem u Mostaru, ili preko Sarajeva; Beograd-Sarajevo pa Sarajevo-Dubrovnik.

Na relaciji Beograd-Dubrovnik saobraća samo jedna autobuska linija i to sa presedajem u Mostaru.

Putovanje autobusom traje 16-17 sati, u zavisnosti od čekanja autobusa koji iz Mostara nastavlja put ka Dubrovniku. Moguće je i putovanje vozom, Beograd-Split (saobraća dva puta nedeljno), potom automobilom ili autobusom od Splita do Dubrovnika.

Kameni zidovi Dubrovnika i tajna između njih

Razgledanje Starog grada najbolje je započeti šetnjom po zidinama. Kada nas sustigne umor, možemo da se osvežimo izvorskom vodom iz Velike Onofrijeve fontane. Naziv je dobila po imenu svog idejnog tvorca, napuljskog arhitekte, Onofrija dela Kava. Ona se nalazi u neposrednoj blizini Zapadne kapije (Vrata od Pila), koja vodi u grad. Nekada se ova masivna fontana sastojala iz dva nivoa, ali onaj viši je srušen prilikom zemljotresa 1667. godine. Danas ovu fontanu štite čudovišta, iz čijih usta teku potoci hladne vode. Prema predanju, svako ko tu opere ruke, ima pravo da poželi jednu želju, koja se, kažu, uvek ispuni.

Onofrijeva fontana Dubrovnik

U istočnom delu grada nalazi se tvrđava Sv. Ivana, u kojoj je trenutno smešten Pomorski muzej. U zbirkama ovog muzeja čuvaju se suveniri iz pomorske istorije Dubrovnika. Jedna od atrakcija ove tvrđave jeste i Akvarij, u kojem izbliza možete posmatrati stanovnike Sredozemnog mora.

Gradska svetilišta i atrakcije u Dubrovniku koje morate obići

Dubrovnik je grad koji odiše specifičnom duhovnom klimom. Hrišćanske crkve stoje rame uz rame sa sinagogama. Pažnju treba obratiti na romaničko-gotički franjevački samostan (manastir). Iako je njegova izgradnja započeta početkom XIV veka, svoj konačni oblik dobio je nakon zemljotresa 1667. godine. Tako je ovaj manastir postao uspešan arhitektonski mozaik različitih stilova. Južna porta je relikt gotičkog stila. Galerije na stubovima, koje su se nekim čudom sačuvale, imaju osobine i jednog i drugog stila: romaničkog i gotičkog. U ovaj manastir treba ući barem zbog pogleda koji se pruža na njegovo prelepo unutrašnje dvorište. Tu, u senci pomorandžinog drveta, uz miris ruža i molitve monaha, vreme protiče lagano, bez žurbe.

Dubrovnik ulica romantičko gotički samostan

U samom manastiru i dalje radi jedna od najstarijih apoteka na svetu, Stara ljekarna. Monasi su je osnovali 1317. godine.

Obilazeći dubrovačke crkve, ne smemo da propustimo dominikanski samostan. Do njega vodi dugo, kameno stepenište, sa čijeg se podnožja može videti portal, na kojem se nalazi slika sv. Dominika – delo Bonina iz Milana. Suptilna jednobrodna unutrašnjost ukrašena je petnaestovekovnom pozlaćenom slikom Raspeće i simboli jevanđelista, Paola Venecijana. Muzej dominikanskog samostana može da se pohvali neprocenjivim platnima starih majstora. Tamo ćete, između ostalog, pronaći: Ticijanovog Sv. Blažeja sa sv. Marijom Magdalenom, Tobijasom i donatarom ili Blagovest Nikola Ragusina.

Kupola Dubrovačka katedrala

Šetajući ulicama Starog grada, moraćete da primetite ogromnu kupolu Dubrovačke katedrale. Ovo barokno svetilište projektovali su italijanski arhitekti: Andrea Bufalini i Paolo Andreoti. Verovatno se zbog toga, u bočnim oltarima crkve, nalaze platna umetnika sa Tibra. Glavni oltar ukrašen je Ticijanovim poliptihom iz 1552. godine, Uspenje Bogorodice, Međutim, većina blaga ove svetinje čuva se u njenoj riznici. To su neprocenjivi suveniri i svete relikvije crkve. U izvanrednoj kolekciji od gotovo dvesta relikvijara, nalazi se relikvijar Svetoga krsta sa delom drveta na kojem je umirao Isus Hrist.

Dalmatinska hrana i vino – poklon Dubrovnika

Dubrovačke konobe i restorani nude tradicionalne kulinarske specijalitete Dalmacije. O nekima smo već pričali kada smo pominjali hrvatski primorski grad Zadar, a neke i kada smo predstavljali najdalje hrvatsko ostrvo Vis. Tokom boravka u Dubrovniku obavezno probajte riblje specijalitete napravljene na domaćem maslinovom ulju, dubrovačku tortu od pomorandže, marmeladu od ljutih pomorandži, raznorazne likere. Šporki makaruli je specijalitet od mesnog umaka i domaćih makarula, pripremao se za festival sv. Vlaha. Običaj se održao do današnjih dana, a uz ovaj specijalitet uživajte u gutljajima domaćeg vina sa poluostrva Pelješac.

Zelena menestra je specijalitet od sušene ovčetine (kaštradine) i kobasica upotpunjenih kupusom iili keljom. Rozata će oduševiti sve ljubitelje slatkiša, priprema se u vodenoj kupelji (tradicionalno zvana Banja Marija) začinjena je karamelom i likerom od ruže. Arancini i limuncini su slatke grickalice koje se pripremaju od domaćih pomorandži i limuna i služe se uz aperitiv. Broštulani mjenduli su takođe slatke grickalice, ali spravljene od karamelizovanih badema, odlično pristaju uz domaća vina i likere. Torta od skorupa ili torta od badema, slatkiš je karakterističan za dubrovačko područje. Sljubljeni ukusi preprženih badema i npr. likera od ruže zasigurno pružaju poseban gastronomski užitak.

Svake godine Dubrovnik postaje kulturna prestonica države. Tu se organizuje i najveći nacionalni festival kulture, tzv. Letnji festival.

Na njemu se okupljaju umetnici i ljubitelji umetnosti iz čitave Evrope. Dok uživate u istorijskim građevinama Starog grada i svežem vazduhu, možete da učestvujete u predstavama, plesnim priredbama, muzičkim zabavama i susretima sa svetskim zvezdama. Značaj ovog festivala je sve veći.

Noćni život i dobar provod su u Dubrovniku zagarantovani.Najposećenije su konobe, vinski barovi, restorani: Malvasija Wine Bar, Cave Bar, D’Vino Wine Bar, Cafe Buza, Culture Club Revelin, NoneNina Bar, Spice Lounge, Troubadour Jazz Cafe i mnogi drugi.

Ulice Dubrovnik, koje dubrovačke konobe posetiti

Dubrovnik je jedna od najlepših svetskih destinacija. “Biser Jadrana” se od 1979. godine nalazi na UNESCO-voj listi Svetske baštine i idealan je grad-destinacija za odmor. Odlikuju ga bogatstvo spomenika i kulturne baštine, kulinarski specijaliteti, mnogobrojni festivali i događaji, bogat noćni život, a okružuju ga prirodne lepote. Sve ono što iskustva sa putovanja čini fenomenalniim!

Prema američkom časopisu “Šermans Travel Li”, grad je proglašen za treće najromantičnije mesto na planeti, odmah posle Buenos Ajresa i ostrva Bora Bora.

Dubrovnik je utkan u linije kista i umetnost. Magija, harizma i sveukupni utisak Dubrovnika se ne mogu opisati. Dubrovnik se mora doživeti.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.