Eko odmori: sjajne eko destinacije za sve koji “misle zeleno“

Proleće samo što nije stiglo, a izgleda da već ovih dana svi „razmišljaju zeleno“ i da je upravo taj novi način razmišljanja stvorio novu industriju – ekološka putovanja i eko turizam. U svrhu očuvanja tradicionalnih vrednosti lokalnog stanovništva koji nastanjuju turistički eksploatisana područja i očuvanja prirode, zaključuje se da je potrebno napustiti ideju daljeg razvoja masovnog turizma. Zato predstavljamo idealne ekološke destinacije širom sveta, ali i u regionu.

Ekološka održivost i svetske eko destinacije

Ekološke destinacije u svetu i regionu - eko turizam i eko odmori

Održivost i ekološka odgovornost važni su principi o kojima sve veći broj turističkih agencija vodi računa kada kreira ponude.

Ako želite da budete na korak bliže prirodi i osetite sva zadovoljstva koja sa sobom nosi eko turizam, onda treba da razmotrite neke od ovih svetskih, ali i destinacija iz okruženja za koje sigurno niste znali, a predstavljaju pravi mali raj za oči i noge željne avanture.

Južna Afrika

Kada pomislite na Afriku sigurno su prve asocijacije pustinje, daleki i nepristupačni predeli, vožnja teretnim vozilima, opasne životinje koje vrebaju iza nepreglednog rastinja. Sve to jeste Afrika, ali i mnogo više od toga.

Ekološki odmori u Južnoj Africi

Samo u Južnoj Africi ćete imati priliku da upoznate plemena koja će vam srušiti sve predrasude. Kada zakoračite u svet ovih, samo na prvi pogled nomadskih plemena, shvatićete šta je sloboda i smejati se onim definicijama iz knjiga za koje ste bili uvereni da su tačne.

„Fotografski“ safari je poseban užitak u okviru eko-turističkih aktivnosti, a nema boljeg mesta da se počne avantura nego u Južnoj Africi, koja je treća po redu zemlja na svetu sa najviše biodiverziteta.

Čekaju vas neverovatni vidici, a možete da napravite snimaka životinja koje ste imali priliku da vidite samo u ZOO vrtovima, cenićete prirodu na nov način nakon posete ovde.

Bali, Indonezija

Bali je jedno od najlepših ostrva na planeti i smešteno je između ostrva Java na zapadu i Lamboka na istoku. Bali definitivno spada u najlepše daleke destinacije, a baš za ovo ostrvo koje predstavlja jedno od trideset i tri provincije Indonezije, kaže se da je ostrvo mira i užitka.

Eko destinacija Bali

Da se ovi epiteti ne dobijaju tek tako govore i prijatna iskustva turista koji za stanovnike Balija imaju samo reči hvale. Tokom razgovora sa turistima ne skidaju osmeh sa lica što će svakome ostati u lepom sećanju. Monumentalne građevine koje svedoče o bogatoj istoriji i kulturnoj zaostavštini ovih prostora.

Lokalci će vam na svakom koraku nuditi masažu, što ne treba da propustite pogotovo ako ste iscrpljeni posle pešačkih tura koje su ovde jedan od načina da upoznate ostrvo. Pirinčana polja su posebna priča, ima ih svuda i predstavljaju posebnu priču. Neka su smeštena u ravnicama, druga na obroncima brda i oko svakoga ko ceni dobru fotografiju neće ostaviti ravnodušnim. Ovde vreme prolazi neverovatno sporo i zato će svaki trenutak proveden na peščanim plažama, pored tropskog mora biti dragocen.

Novi Zeland

„100% čisti Novi Zeland“ je moto eko-turističkog trenda ovde, a videćete da ta zemlja nudi širok, otvoren prostor i snažne, upečatljive pejzaže, predivne plaže i neverovatno raznolik životinjski i biljni svet.

Novi Zeland sjajna ekološka destinacija za eko odmor

To je prirodno okruženje koje čini savršenim eko turizam. Na maorskom jeziku ime Novog Zelanda je Aotearoa, što u slobodnom prevodu znači ‘zemlja dugog belog oblaka‘. U Nacionalnom parku Tongariro su tri vulkana, dva skijališta i jedno od najpopularnijih šetališta u zemlji.

U Novom Zelandu se nalazi i mesto s jednim od najdužih imena na svijetu, brdo visoko 305 m koje se zove – Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu.

Kostarika

Ovo je zemlja koja je jedna od začetnica eko-turizma. Bilo da želite da istražite kišne šume pomoću zip lajna, nekoliko hiljada metara iznad zemlje, sretnete ogromne kornjače koje izgledaju praistorijski ili se jednostavno opustite na tihim, netaknutim plažama, Kostarika sve nudi.

Idealne ekološke destinacije - Kostarika

Životinjski svet Kostarike toliko je bogat da se u zemlji mogu pronaći 52 različite vrste kolibrija. Ne zaboravite i druženje sa lenjivcima. Kostarika je najsrećnija zemlja sveta sudeći prema rezultatima nedavnih istraživanja kojima se meri međunarodni indeks sreće najbolje mesto za život je upravo ova zemlja.

Jeste li znali da Kostarikanke prilikom sklapanja braka ne uzimaju prezimena svojih supruga? Ovo su samo neke od zanimljivosti koje možete pronaći i u njih se uveriti ako posetite jednu od zemalja čije su plantaže kafe svetski poznate.

Ekološki turizam u regionu

Pre nego što se otisnete na putovanje do ovih egzotičnih destinacija, pravi izbor bi mogla da budu i neka mesta u regionu. Eko-turisti su ekološki svesni pojedinci i grupe koji svojim delovanjem pokušavaju smanjiti negativne efekte masovnog turizma.

Ako se pronalazite u ovim rečima i ako vam se čini primamljivim da upoznate ljude koji dele slične poglede na svet, počnite da pakujete kofer. Možda bi prvo putovanje moglo da bude do Istre koja u poslednje vreme značajno ulaže u ovu vrstu turizma.

Nekoliko smeštajnih jedinica nosi oznaku ECOmode u okviru jedinstvenog programa sa ciljem podsticanja i pružanja podrške održivom razvoju. Smeštajnih objekata ima već sada i lako ih možete pronaći.

Ecolodge & Green hotels

Ova vrsta smeštaja pojavila se tokom poslednjih nekoliko godina. Ecolodge predstavlja vrstu turističkog smeštaja koji zadovoljava sledeće kriterijume:

  • Štiti prirodne i kulturne komponente svog okruženja,
  • Tokom izgradnje vrši minimalan uticaj na životnu sredinu,
  • Uklapa se u specifični kontekst okruženja,
  • Koristi alternativna, održiva sredstva u potrošnji vode,
  • Obezbeđuje pažljivo postupanje sa smećem i otpadnim vodama,
  • Odlično sarađuje sa lokalnim stanovništvom,
  • Primenjuje programe ekološkog obrazovanja i vaspitanja i zaposlenih i turista,
  • Daje doprinos održivom razvoju lokalne zajednice kroz istraživačke programe.

Brojne su mogućnosti za rekreaciju koje nude ecologevi: posmatranje ptica, vožnja kanuom, jahanje konja, vožnja biciklom, izleti na plaže, edukative posete lokalnim muzejima, zoološkim vrtovima, farmama leptira. Neke su i malo ekstremne, kao staze od konopaca za šetnje po džungli.

Green Hotels su hoteli koji u svom poslovanju primenjuju i poštuju principe održivog razvoja.

Savremeni pritisci ekologa, klijenata, zaposlenih i finansijski momenti, stvorili su primamljiv teren za hotele da posluju na savremen način, uz preuzimanje odgovornosti za očuvanje životne sredine.

Zašto proleće ne dočekate na nekoj od prelepih plaža na obalama tropskog mora ili ispijajući kafu na balkonu sa pogledom na Jadransko more?

Autor: Marija Božić | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.