Estetski turizam – gde su najbolji silikoni?

Medicinski turizam poslednjih nekoliko godina beleži značajan porast. Trend koji se pojavio u vidu odlazaka na određene destinacije zarad estetskih hirurških intervencija sve više uzima maha. Glavni razlog za sve to krije se u promovisanju određenih država i gradova kao centara gde se obavljaju najbolje estetske operacije, čemu značajno doprinosi internet i popularizacija zgodnih, izvajanih devojaka, savršenih crta lica, koje najčešće posećuju istog hirurga.

Pre nego što vam predstavimo destinacije koje su postale globalno poznate po plastičnoj i estetskoj hirurgiji uopšte, kratko ćemo se osvrnuti i na razloge zbog kojih su određene zemlje postale meka silikonskih lepotica. Glavni razlog je svakako novac i dostupnost vrhunskih usluga po pristupačnim cenama.

Naime, odlazak zdravstvenih radnika na obrazovanje, usavršavanje i specijalizacije u druge zemlje rezultirao je time da lekari, u zemljama sa niskim životnim standardom, pružaju jednako kvalitetne usluge kao i lekari u razvijenim zemljama, ali po znatno pristupačnijim cenama. 

Tako su na primer u prvi plan, kada su plastična hirurgija i estetske operacije u pitanju, izbile zemlje Južne i Latinske Amerike, kao i zemlje u Aziji, ali i brojne destinacije na evropskom kontinentu. U nastavku vam predstavljamo neke od najpopulanijih destinacija za koje turisti, zainteresovani za estetske korekcije i ulepšavanje hirurškim putem, rezervišu avio karte.

Zemlje Latinske Amerike – gde estetska hirurgija drži primat

Latinska Amerika je postala izuzetno popularno mesto za estetski turizam. Prema izveštajima Udruženja medicinskog turizma, pacijenti koji se odluče na korekcije mogu uštedeti između 20 i 80% ukupnih troškova plastične operacije, ukoliko ih izvode u zemljama Latinske Amerike. 

Brazil

Najnovije istraživanje Međunarodnog udruženja za estetsku i plastičnu hirurgiju svrstava zemlju sambe i karnevala kao broj jedan po broju kozmetičkih hirurških procedura na celom svetu. Među najpopularnijim procedurama estetskog turizma u Brazilu su povećanje grudi, kao i smanjenje dojki, zatezanje trbušnih mišića, rinoplastika (operacija nosa) i ugrađivanje implantata u zadnjicu.

Kolumbija

Nedavno je Kolumbija prijavila veliki porast broja plastičnih operacija koje su izvođene na strancima. Neki od najčešćih estetskih zahvata koji su obavljani na pacijentima su povećanje i smanjenje dojki, lokalizovano smanjenje masnoća, kao i liposukcija. Ove operacije obavljaju se u Medelinu, drugom gradu po veličini u Kolumbiji. Posle Medelina, po broju kozmetičkih operacija, nalaze se prestonica Bogota i Kartagena.

Meksiko

Kankun i Puerto Valjarta su postali svojevrsno utočište za sve one kojima su potrebni implantati za stomak ili zadnjicu, koji su sve popularniji vid estetskih korekcija u svetu. Osim toga, Tihuana i Meksiko Siti su takođe popularne estetske turističke destinacije. Druge estetske procedure koje Meksiko svrstavaju među prvih pet zemalja za hirurške i ne-hirurške kozmetičke procedure, su: facelift, zubarska nega, barijatrijska hirurgija i rinoplastika.

Argentina

Zemlja tanga, svake godine, prema procenama Argentinskog medicinskog turizma, ugosti oko 14 hiljada inostranih pacijenata koji se podvrgavaju nekoj estetskoj operaciji. Implantati za dojke, liposukcija i lipoabdominoplastika su tri najpoželjnije procedure, kao i injekcije botulinum toksina, popunjavanje bora sa hijaluronskom kiselinom ili lasersko uklanjanje dlaka (epilacija).

Dominikanska Republika

Ovo karipsko ostrvo svake godine obavi oko 20 hiljada estetskih korekcija na internacionalnim pacijentima. Oni koji posećuju ovu državu u Karipskom moru, najčešće dolaze u stomatološke ordinacije, jer je naročito popularna i povoljna ugradnja zubnih  implantata. Prema sprovedenom istraživanju u Dominikanskoj Republici, drugi postupci koji su u velikoj potražnji uključuju barijatrijsku hirurgiju, korekciju kapaka i tamnih krugova.

Zemlje istočne Evrope kao područje evropske silikonske doline

Brojne destinacija širom sveta poznate su kao odličan izbor kada je reč o estetskom turizmu. To je zato što ova mesta nude visokokvalitetnu medicinsku negu uz niske troškove. Mnoga od ovih mesta takođe privlače turiste zahvaljujući svojoj bogatoj kulturi, ali i uređenim i modernim medicinskim ustanovama

Ako planirate da odete na destinaciju koja vam može pružiti najbolji tretman u ugodnom i opuštajućem okruženju, onda svakako treba razmisliti o zemljama u Evropi. Proverite koje su to evropske destinacije na vrhu kada je reč o estetskom turizmu.

Poljska

Mnogi turisti iz zapadne i severne Evrope koji se odluče da putuju radi estetskih operacija, često odlaze do Poljske, na jeftine tretmane. Na ovoj destinaciji postoji veliki broj klinika i stručnjaka koji su specijalizovani za pružanje estetske hirurgije i stomatoloških tretmana po veoma povoljnim cenama. 

Postoje visoki standardi kada je u pitanju medicinska briga o pacijentima u Poljskoj. Ova destinacija je takođe popularno mesto za redovne turiste jer ima različite znamenitosti koje vredi posetiti. Ali, ako ste na medicinskom turizmu u Poljskoj, trebalo bi da posetite glavni grad Varšavu, s obzirom na to da se tamo mogu pronaći odlične bolnice i nove klinike čiji je cilj pružanje specijalnih usluga medicinskim turistima.

Turska

Turska je takođe popularna destinacija za medicinske turiste širom sveta. Mnogi pacijenti iz Velike Britanije, Holandije, Nemačke, Francuske i zemalja Bliskog istoka dolaze u Tursku radi lečenja, ali i radi estetskog ulepšavanja. Pacijenti dobijaju visokokvalitetnu zdravstvenu zaštitu i sve vrste sigurnosti u ovoj zemlji. 

Turska je specijalizovana za hirurgiju mršavljenja, plastičnu hirurgiju, ali i lečenje plodnosti. Ova zemlja medicinsku negu po veoma pristupačnim cenama i u specijalnim klinikama i bolnicama koje zadovoljavaju međunarodne zdravstvene standarde. 

Gradovi kao što su Istanbul, Marmaris i Bodrum imaju prekrasna odmarališta i plaže na kojima se ljudi mogu opustiti nakon tretmana i ponosno pokazati rezultate svojih estetskih korekcija.

Mađarska

Mađarska je veoma popularna evropska destinacija kada je u pitanju medicinski i stomatološki turizam. Mađarska neprestano investira u svoje vrhunske medicinske ustanove i nudi različite operacije i tretmane pacijentima po prilično povoljnim cenama. Ono što je još jedna povoljnost jeste činjenica da se ne čeka na red u zdravstvenim ustanovama u Mađarskoj, a Budimpešta, njen glavni grad je središte medicinskih ustanova. 

Mađarska je specijalizovala za pružanje brojnih usluga estetske hirurgije i stomatoloških tretmana. Postoje visokokvalifikovani doktori koji rade sa najsavremenijom medicinskom opremom i tehnologijom. Svi medicinski turisti se takođe mogu uključiti i u razne aktivnosti opuštanja, kao što su razgledanje grada, njegovih znamenitosti, arhitekture, ali i krstarenje rekama. 

Doktori na operaciji

Statistički podaci – gde se obavlja najviše estetskih zahvata

Međunarodna studija posvećena estetskim zahvatima pokazala je da iz godine u godinu raste broj estetskih operacija, pa je tako na primer u 2016. godini obavljeno 10,3 miliona estetskih hirurških intervencija, a u 2017. taj broj uvećan je za 4% – 10,8 miliona.

Kada su u pitanju estetska hirurgija najveći broj intervencija (1,6 miliona) podrazumevao je liposukciju, a odmah za tim (1,5 miliona) bilo je ugrađivanje silikona u grudi. 

Najveći broj plastičnih operacija obavi se u SAD – 1,4 miliona, odmah za njima je Brazil sa 1,2 miliona, a na trećem broju je Meksiko sa 460 hiljada. Kada je u pitanju ugrađivanje silikona iste zemlje drže primat, a na četvrtom mestu nalazi se Nemačka.

Kada je u pitanju ugrađivanje silikona u zadnjicu, zemlje Latinske Amerike apsolutni su lideri po tom pitanju, pa tako se u Brazilu godišnje obavi oko 8.100 ovakvih operacija, u Meksiku 3.000, a u Kolumbiji 2.400. 

Razloga za obavljanje estetskih korekcija ima mnogo – popravljanje prirodnih nedostataka, prikrivanje oštećenja od opekotina ili operacija. Medicinski turizam cveta, a potraga za povoljnim uslugama je sve veća. Ipak ono što je sigurno jeste da svaka od ovih estetskih operacija mora da se izvodi u strogo profesionalnim uslovima, pod nadzorom vrhunskih stručnjaka kako bi dala očekivane rezultate. 

Autor: Tijana Vanić | Objavljeno: 23.06.2019. | Modifikovano: 27.06.2019.