Evo kako je protekla Nedelja bez automobila širom sveta

Svakodnevni život teško možemo zamisliti bez automobila. Kao najšire korišćen vid transporta, automobili su imali veliki uticaj na svaki aspekt društva, počevši od stila života, preko okruženja, do ekonomije. Trenuci bez saobraćajne gužve i buke su prava retkost, zbog čega ih ljudi u svetu posebno obeležavaju, tokom specijalnog događaja “Nedelja bez automobila”. Pogledajte kako!

Od Bogote do Pariza, Detroita i Istanbula, gradovi širom sveta su tokom prethodnih dana uveli saobraćajne restrikcije i tako obeležili Nedelju bez automobila. Ova Nedelja zaista dolazi kao osveženje ako se zna da u današnje vreme teško možete pronaći film, tv emisiju ili knjigu, u kojima se ne prikazuje ili ne pominje ovo prevozno sredstvo, pored toga što ga već i previše upotrebljavamo.

Najromantičniji grad Evrope je zatvorio više od 600 km svojih ulica, tako obradovavši svoje stanovnike. Vidno raspoloženi Parižani, iskoristili su ovo vreme za različite rekreativne aktivnosti, od trčanja do biciklizma. Place de la Concorde i Champs-Élysées su izgledali gotovo neprepoznatljivo bez uobičajene saobraćajne gužve.

Pored Pariza akciju su podržali Madrid i Minsk, zatvorivši svoje najprometnije ulice. Zanimljiv detalj zabeležen je i na ulicama Brisela, kojim su se provozali kralj Philippe od Belgije i prinčevi Emmanuel i Gabriel.

Tradicionalno, Nedelja bez automobila je događaj koji obeležavaju i Istanbula, kako bi podržale očuvanje životne sredine. U ovo vreme, poslednje tri godine, najveći grad Turske, postaje središte okupljanja poštovalaca mode, sporta i zdravog stila života. 

Reklo bi se da nam je potrebno više ovakvih nedelja, posebno u prenaseljenim gradovima  sa mnoštvom automobila, kakvi postaju i gradovi u Srbiji.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.