Evo kako se rešiti bola u zubu kada ste u inostranstvu

Problemi sa zubima umeju da budu strašan uzročnik bola. Zub može da pokaže osetljivost i na temperaturne promene, ali neki od najčećih problema koji nas mogu nenadano zadesiti jesu pucanje zuba i ispadanje plombe čime koren ostaje izložen strujanju vazduha.

Devojka na pregledu kod zubara

Ukoliko želite da naučite kako najbrže ublažiti bol u zubima kada nemate mogućnost odlaska kod svog zubara – ostanite sa nama jer nikada se ne zna kada će vam ova znanja biti korisna.

Zubarske i zdravstvene usluge u svetu su veoma skupe

Ukoliko razmišljate da posetite zubara dok ste na odmoru u nekoj tsranoj zemlji, imajte na umu da su usluge zubara ili zubnog hirurg u svetu veoma skupe.

Dok se, na primer, za vađenje svih umnjaka Beograd kotira kao vrlo povoljna destinacija, sa brojnim beneficijama vezanih za zdravstveno osiguranje i relativno niskim cenama za medicinske usluge – druge države za istu uslugu mogu naplatiti i do 5 puta veću cenu.

Zato su čak i stranci voljni da osećuju našu prstonicu i zbog zubarskih usluga, koje iako su povoljne – poznate su po jednako visokm kvalitetu izrade i obrade zuba.

Ukoliko odlazak kod zubara u inostranstvu ne može da sačeka, dobro bi bilo da imate uplaćeno putno zdravstveno osiguranje koje će pokriti veći deo troškova. 

Stoga, koliko možete da izdržite neprijatnost do povratka sa odmora, prelažemo vam da bol ublažite sa nekoliko korisnih tehnika i namirnica koje imate ili u kuhinji ili u svakoj prodavnici.

Pokušajte da ne pričate bez preke potrebe

Direktan ulazak vazduha u usta može dodatno da nadraži ionako osetljiva i otkrivena područja na zubu. Potrudite se da što manje pričate, otvarate usta i omogućavate vazduhu da struji preko šupljina i dodatno iritira ionako izložen živac.

Izbegavajte hladne napitke i dezerte

“Bol na hladno” najčešće nastaje usled ogoljenosti dentina koje je nastalo kao posledica taloženja karijesa, iritacija i tanjenja površine zuba (izbeljivanje, poliranje…), povlačenja desni i/ili prisustva džepa ili neke vrste parodontopatije. Ovaj bol najčešće spontano prestaje ubrzo po prestanku izlaganja zuba hladnim napicima, sladoledu pa čak i hladnom vazduhu.

Kada je hladno “dozvoljeno”?

Hladnoću i led možete koristiti kao jedan od načina za ublažavanje zubobolje, ali samo u obliku kriomasaže, odnosno nanošenja hladne obloge na spoljašnju stranu vilice.

Hladne obloge izazivaju vazokonstrikciju (sužavanje krvnih sudova), pa zbog toga ublažavaju upalu i bolove. Konačno, ovaj lek je i najbrže rešenje kada vam je potrebno da ublažite zubobolju izazvanu akutnom upalom.

Ispirajte usta alkoholom ili slanom vodom

Produžen bol, kao i pojava spontanog bola zuba najčešće nastaju kao posledica oboljenja zubne pulpe (živca) i u tom slučaju je neophodna kanalna terapija korena zuba.

Ono što možete na odmoru da uradite jeste da održavate usta čistim, da redovno perete zube pazeći da ne povredite oboleli zub i da nekoliko puta dnevno ispirate usnu duplju alkolohom, tečnošću za zube ili slanom vodom.

So možete koristiti skoro za sve boljke, jer je slana voda odličan dezinfikator i uklanja veliki broj bakrerija koje mogu da pogoršaju bolove, dok alkohol ima i anestetičko dejstvo. 

Devojka sa crnim šeširom

Potražite prirodne zamene za lekove

U inostranstvu, kao stranac često nećemo moći da kupimo lekove za koje nemamo recept, a i ako bude dozvoljena ova opcija, lekovi za bolove su obično veoma skupi. 

Takođe, ukoliko niste u svoj neseser spakovali lekove protiv bolova (jer ako ste doputovali avionom, ovo neće ni biti moguće) pokušajte da u svojoj blizini pronađete neke od sledećih pomoćnika za ublažavanje zubobolje.

1. Beli i crni luk i karanfilić – antiseptičko i antibiotsko svojstvo

Od belog luka, crnog luka i karanfilića možete napraviti pastu koju utisnete u šupljinu zuba na nekoliko minuta. Ova kombinacija ima funkciju anestetika i ublažiće bol.

Karanfilić nije samo antiinflamatorni lek, već je i antibakterik. Iz tog razloga je veoma delotvoran protiv zubobolje, čak i kada infekcija nije prisutna. 

Beli luk ima poznata svojstva antibiotika i može da smanji bakterije u vašem zubu u trenutku kada su vam antibiotici potrebni ali ih ne možete nabaviti.

2. So, biber i soda bikarbona – efektivni rastvor za ispiranje

Napravite pastu mešanjem vode, soli i bibera. Nanesite pastu direktno na ugroženo područje i posmatrajte kako se bol smanjuje iz minuta u minut. Još jedan efektivan pomoćnik je i soda bikarbona. Napratite tonik od kašičice sode bikarbone i pola čaše vode i s vremena na vreme ispirajte desni ovim rastvorom.

3. Limun, đumbir ili kurkuma

Limunska kiselina iz limuna može vam pomoći da smanjite bol. Pomešajte malo sveže isceđenog soka od limuna sa malo soli i nanesite na bolno područje.

Đumbir se vekovima koristi za lečenje mnogih bolesti povezanih sa gastro-intestinalnim traktom, a najbolje od svega je to što – ne izaziva nikakva neželjena dejstva i nije alergen. Napravite sok samo od đumbira ili u napravite smesu đumbira, kurkume i karanfilića i pijte je često.

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći u trenutku kada vas zadesi nenadana zubobolja na putu. Primenite neke od naših, proverenih lekova iz prirode i ublažite tegobe na nekoliko dana – dok se ne vratite kući i ne posetite svog stomatologa koji će vam dati konačnu dijagnozu.

Autor: Vesna Obradović | Objavljeno: 27.05.2020. | Modifikovano: 27.05.2020.