Evo koliki je broj turista posetio Srbiju u 2016. do sada

Gotovo svima postaje jasno da turizam u Srbiji raste. Sve češće se može čuti strani jezik na ulicama Beograda, ali i u ruralnim područjima, regionima izuzetne prirode i planinskim centrima. Ovo potvrđuju i poslednji podaci o tome koliko je turista boravilo u Srbiji tokom 2016. godine do sada.

2016. godina je plodonosna za turizam u Srbiji. Naime, u Srbiji je nakon tri puna kvartala tj. do kraja septembra 2016. godine boravilo 2,13 miliona turista, čime je ostvaren rast od 12% u odnosu na isti period prošle godine. – Turistička organizacija Srbije.

Rast domaćih, ali i stranih turista

Kada je broj domaćih i stranih turista u Srbiji u pitanju, brojke su otprilike ravnomerno podeljene. Ipak, još uvek je izbrojano više domaćih naspram stranih turista do kraja septembra ove godine. Širom Srbije je do kraja septembra ove godine boravilo oko 1,15 miliona domaćih turista, i oko 978.000 stranih turista. Obe brojke su veoma pozitivne jer je zabeležen rast od 13% u slučaju domaćih turista odnosno 11% kada su u pitanju strani turisti.

Beograd i dalje prestonica turizma

Kao što smo rekli na početku, upravo se u Beogradu može čuti najviše stranih turista, pri čemu je od ukupnog broja stranih turista – 50% njih boravilo baš u Beogradu. Domaći turisti ‘pak najviše borave u banjama Srbije, iako je značajan broj njih takođe boravio u Beogradu.

Kada se zna da se bliže novogodišnji praznici, broj turista može samo rasti, tako da su ovo izuzetno pozitivne brojke za rast domaćeg turizma. Željno iščekujemo nove rezultate.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 08.03.2019.