Facebook i Google sve popularniji kao turističke atrakcije

Tehnološki turizam postaje sve popularnija vrsta turizma, posebno među mladima. Naime, vrsta turizma koja podrazumeva posete muzejima i postrojenjima koje se bave razvojem revolucionarnih tehnologija postaje sve popularnija, a pogotovo zahvaljujući fascinantnim kampusima velikih informatičkih (IT) kompanija kao što su Facebook, Google ili Apple.

Sve veća svakodnevna upotreba tehnologije, od mobilnih telefona, televizora, tableta i računara pa sve do softverskih dostignuća i Internet sajtova, dovela je do posebne atraktivnosti samih kompanija i Internet sajtova kao što su društvene mreže. Facebook je postao sastavni deo naše svakodnevice jer se najčešće konektujemo na Fejs čim otvorimo oči kako bismo videli šta su prijatelji noćas pisali, a o Google-u da i ne govorimo. Dovoljno je reći da Google često mnogi poistovećuju sa celokupnim Internetom. No, to sad nije tema.

Već duži niz godina se često mogu čuti priče, pročitati članci ili videti snimci o tome kako izgledaju uslovi za rad i kompanijske zgrade Gugla i Fejsbuka, kao sinonimi za idealne radne uslove.

To sve interesantnije postaje mladima, pogotovo onima koji maštaju da se bave informacionim tehnologijama, te da se jednog dana možda i zaposle u nekoj od pomenutih firmi. Baš zbog toga kampusi poznatih kompanija u Kaliforniji, postaju svojevrsna turistička atrakcija, polako oduzimajući slavu uvek popularnom Disney World-u, Golden Gejt mostu i Alkatrazu.

Poznata oblast u Kaliforniji nadomak San Franciska na zapadnoj obali, poznata kao Silicon Valley (Silicijumska dolina), postala je Meka za zaljubljenike u tehnologiju, jer se upravo tamo nalaze sedišta najvećih svetskih informacionih kompanija. Mora se dosta toga pridodati i sve popularnijoj HBO-ov humorističkoj seriji koja nosi ime upravo ove doline a koja se bavi mladim programerima.

Koliko je postala popularna poseta ovim kampusima pokazuje i to što su kompanije morale znatno da unaprede svoje bezbednosne potencijale, pošto fanatični turisti često uleću u delove koji su zabranjeni turistima i drugim posetiocima.

Pišite nam da li biste i Vi voleli da posetite neki ovakav kampus i zbog čega?

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.