Firenca – utisci, znamenitosti i gastronomija Toskane

Firenca u Toskani iziskuje mnogo priče, koja često ne može da dočara užitak koji putovanje u Firencu pruža putnicima. Ja sam svoju fascinaciju i oduševljenje Firencom i Toskanom, pokušao da pretočim u ovaj tekst i pokušaću da vam prenesem što više korisnih informacija. Firenca putovanje čini nesvakidašnjim! Nadam se da će vam tekst biti podstrek da se uputite u obilazak Firence i Toskane, i upoznate se sa renesansnom umetnošću i hedonističkim rajem. A za one koji su je posetili, verujem da će ovaj tekst biti koristan podsetnik.

Toskana je svetski poznata regija centralne Italije, čuvena po svojim bajkovitim pejzažima, po velikom broju očuvanih starih gradova sa srednjevekovnom i renesansnom arhitekturom, neprevaziđenoj kolekciji renesansnih remek-dela, modi, čuvenim toskanskim vinima i gastronomiji. Toskana je toliko fascinantna, da se teško može opisati rečima. Ona se mora doživeti. Možete čitati o njoj, slušati druge koji su je posetili, ali to je veoma malo naspram onoga što ćete doživeti kada je osetite svim svojim čulima. Firenca je biser Toskane, a s obzirom na to da Firenca znamenitosti svog grada čuva, imaćete svašta da obiđete. Pođimo!

Porodica Mediči i Firenca, glavni grad Toskane

Toskana je bila stecište i inspiracija nekih od najznačajnijih svetskih umetnika, kao što su Mikelanđelo, Leonardo da Vinči, Botičeli, Đoto, Bruneleski, Donatelo, Bokaćo, Vasari, Dante, Petrarka, i mnogih drugih. 1982. godine UNESCO je dodao 6 mesta u Toskani na listu svetske kulturne baštine (Firenca, Piza – Polje čuda, Sijena, San Điminjano, Pienca, Valdorcia), a 2013. godine na listu je dodato i 12 vila i 2 vrta porodice Mediči.

Firenca je glavni grad regije Toskana, na obalama reke Arno, kolevka renesanse, u kojoj je rođena italijanska književnost. Tu su vladale vojvode iz najuticajnije porodice Mediči, mešavinom tiranije i humanosti – Lorenco Veličanstveni je bio pokrovitelj mladog Mikelanđela, Kozimo II je zaštitio Galileo Galileja od inkvizicije, Ana Marija Luiza je prepisala lorenskim vojvodama svu imovinu Medičijevih, uključujući kolekcije u galeriji Ufici, Piti i Bargelo, pod uslovom da se ta zaostavština nikada ne izmesti iz Firence.

Na svu sreću sveta i civilizacije, taj dogovor je do današnjih dana ispoštovan, i omogućuje nam da na malom prostoru, uživamo u remek-delima arhitekture, slikarstva i vajarstva.

Kada je nastala Firenca i njena kratka istorija

Rimski veterani Julija Cezara su 59. godine pre nove ere, osnovali koloniju Florentia koja je u IV veku postala biskupija. Nakon toga Firencom su vladali Vizanti, Istočni Goti, Lombardi i Franci. 1115. godine Firenca postaje autonomna komuna. Proizvodnjom vune i svile grad se jako bogati. 1252. godine uvedena je nova novčana valuta – Florin. U XIV veku Firencom je vladala familija Albizi, kojima je najveći rival bila porodica Mediči. Firenca je bila  prvi grad na svetu sa popločanim ulicama u XIV veku.

U prvim dekadama XV veka porodica Mediči počinje da vlada gradom.

Istorija Firence se velikim delom vezuje za porodicu Mediči. Uticaj porodice je počeo od bogatog Giovanni di Bicci de Medici, dok je prvi član porodice koji se bavio politikom, bio Cosimo de Medici (Kozimo Stariji – Cosimo il Vecchio).

Nakon proglašenja porodice ”Papskim bankarima”, njihova moć i uticaj brzo rastu. Kozima Starijeg nasleđuje njegov sin Piero di Cosimo de Medici, koga je 1469. godine nasledio Lorenzo Veličanstveni, najomiljeniji Mediči, veliki pokrovitelj umetnika kao što su Leonardo da Vinči, Botičeli i Mikelanđelo. Nakon njegove smrti 1492. godine, obnavlja se republikanska uprava, a porodica Mediči se vraća u Firencu 1512. godine. 1537. godine Cosimo I de Medici postaje prvi firentinski vojvoda, a od 1569. godine postaje veliki vojvoda Toskane. Njega nasleđuje Ferdinando I, koji  je bio veoma voljen i human veliki vojvoda. Posle njega je vladala Ana Marija, poslednja iz osnovne loze Medičijevih, koja je bila veliki pokrovitelj umetnosti. Poslednji vladar iz porodice Mediči bio je pohotni i razvratni Đan Gastone, sve do aneksije Toskane austrijskoj kruni 1737. godine.

Austrijska uprava se borila protiv uticaja Francuske i kraljevstva Sardinija – Piemont, do 1859. godine, kada Toskana postaje deo Kraljevine Italije. Od 1865. do 1870. godine Firenca je bila glavni grad Kraljevine Italije.

Tokom II svetskog rata grad je bio pod nemačkom okupacijom. Krajem 1966. godine velika poplava je pogodila Firencu. Reka Arno je od obilnih kiša nadošla 6 metara, i tada su stradala mnoga umetnička dela, kao i veliki broj istorijskih knjiga, čime je naneta velika šteta kulturnoj baštini.

Kako doći do Firence i kako krenuti u obilazak grada?

Veliki broj turističkih agencija, organizuje veoma povoljne aranžmane za obilazak Firence i Toskane. Ponudu turističkih agencija možete videti ovde. Ukoliko se odlučite da je posetite samostalno, Firenca je od Beograda udaljena oko 1.030 kilometara.

Možete stići avionom, vozom, autobusom ili autom. Ukoliko dolazite preko turističke agencije, moj savet je da birate one turističke agencije koje imaju noćenje u Firenci, jer ćete imati prilike da doživite Firencu noću, kao i da doživite romantični zalazak Sunca na Starom mostu (Ponte Vecchio).

Nemojte propustiti čuvenu passeggiatu, važni noćni ritual lokalnog stanovništva. Fiorentinci uveče izlaze u šetnju, da se vide sa prijateljima na piću, da razgledaju izloge, da vide i da budu viđeni. Najpoznatija ulica za passeggiatu je Via dei Calzaiuoli, koja povezuje Piazza del Duomo i Piazza della Signoria.

Na Piazza della Repubblica, možete u lepim baštama uživati uz piće. Sa trga Piazzale Michelangelo, možete posmatrati romantičnu i osvetljenu Firencu.Takođe, Piazza della Signoria i Ponte Vecchio su dobre destinacije za večernju šetnju. Vaše je da se doterate i krenete u noć, i da kao lokalni stanovnici, vidite i budete viđeni.

Firenca je veoma laka za obilazak, jer je celo uže gradsko jezgro pešačka zona.

Ja vam preporučujem, da kupite Firenze card, koja će vam omogućiti prioritetni ulazak u sve značajne znamenitosti Firence, bez višesatnog čekanja u redovima za ulazak. Više o Firenze card možete saznati ovde.

Predložiću vam šta od velikog broja znamenitosti Firence trebate da vidite, a vi napravite svoj lični izbor, po redosledu koji vama najviše odgovara. Ja nisam mogao da se odlučim, pa sam obišao sve. Naoružajte se strpljenjem, budite spremni na redove i čekanja, jer ste vi samo jedan od milonskog broja turista, koji žele da vide, slikaju i osete sve čari Firence i Toskane.

Najpoznatiji trgovi u Firenci

Znamenitosti u Firenci su brojne, a mi naše predstavljanje grada počinjemo sa prelepim trgovima Firence. Brojni i lepi trgovi Firence su tokom istorije imali značajnu ulogu u ekonomskom, kulturnom i svakodnevnom životu grada. Danas su oni pešačke zone, na kojima se održavaju festivali i koncerti.

Trg Duomo (Piazza del Duomo)

Trg Duomo je jedno od najvažnijih mesta evropske umetnosti. Na njemu se naleze Katedrala, Đotov zvonik i Krstionica Svetog Jovana, muzej Opera del Duomo, palata Arcivescovile i Palata Canonici. Na trgu se nalazi veliki broj restorana i kafea, sa dobrom uslugom i visokim cenama.

Ukoliko želite da popijete piće u nekom od brojnih kafea ili restorana na trgu KORISTITE OVU CAKU KAO LOKALCI: Svoje piće možete popiti i za šankom, i ono je u tom slučaju dosta jeftinije, nego kada sedite za stolom u bašti. Ukoliko nema gužve, i budete simpatični konobaru, ponudiće vas da sednete za sto unutar restorana, po istoj ceni kao da stojite za šankom.

Trg Sinjorija (Piazza della Signoria)

Piazza della Signoria - trg Firenca

Trg Sinjorija je bio glavno političko središte nekadašnje Firentinske republike, a danas jedno od najomiljenijih okupljališta turista. Bio je pozornica proslavljanja velikih političkih pobeda, ali i spaljivanja na lomači. Na trgu se nalaze, Palaco Vekio, ispred koje stoji kopija Mikelanđelovog Davida, Amantijeva Neptunova fontana, Đambolinijeva statua Vojvoda Kozimo I, Čelinijeva skulptura Perseja koja drži meduzinu glavu, galerija skulptura na otvorenom Lođa dei Lanci i nekoliko gradskih palata.

Na ovom velikom trgu možete napraviti  lepe slike za uspomenu, ili popiti piće u nekom od restorana sa baštom. Moje omiljeno mesto je bilo Gucci Cafe, u kome sam svakoga dana, uz čašu vina Brunello di Montalcino i kubansku cigaru, uživao u pogledu na lepi trg i masu turista koja se kreće po njemu. U pozadini kafea se nalazi Gucci Museo, u kome ljubitelji mode mogu videti razvoj mode, ove prestižne modne kuće.

Trg Republike (Piazza della Repubblica)

Trg Republike je grandiozni trg, sagrađen 1870. godine. Od 1956. godine na trgu se nalazi stub Colonna dell Abbondanza. Na njemu se nalazi i veći broj elegantnih restorana i kafea, a često je otvorena scena za muzičare i ulične umetnike. Kao što sam rekao, Firenca znamenitosti svog grada neguje, i čini ih privlačnim za mnogobrojne turiste koji pođu na putovanje u Toskanu o kom smo već pisali.

Trg Santa Croce (Piazza di Santa Croce)

Trg Santa Croce je jedan od najvećih i najpoznatijih trgova u Toskani i samim tim spada u top znamenitosti u Firenci. Pored bazilike Santa Croce, na trgu se nalazi i nekoliko veoma lepih palata – renesansna palata Palazzo Cocchi-Serristori, Palazzo dell Antella i ostale. Na trgu se svakog proleća održava poznata fudbalska igra Calcio Storico Fiorentino.

To je gruba igra nastala u XVI veku, kombinacija fudbala, ragbija i rvanja. Četiri tima istorijskih četvrti grada (Santa Croce, Santo Spirito, Santa Maria Novella i San Giovanni), igraju jedni protiv drugih, dok se ne dobije pobednik.

Trg Mikelanđelo (Piazzale Michelangelo)

Sa trga se pruža lep panoramski pogled. Odavde možete napraviti lepe fotografije. U centralnom delu trga, nalaze se bronzane kopije Mikelanđelovog Davida i Četiri doba dana (Dan, Noć, Sumrak i Svitanje), napravljeni za grobnicu porodice Mediči. Povedite računa i budite oprezni, jer na trgu i oko njega ima dosta džeparoša.

Mostovi u Firenci – znamenitosti Firence kojim morate proći

Dve obale na kojoj leži Firenca, razdvaja reka Arno, a  spaja ih 11 mostova. Od zapada ka istoku to su mostovi:

 • Ponte di Varlungo,
 • Ponte Giovanni da Verrazzano,
 • Ponte San Niccolo‎,
 • Ponte alle Grazie‎,
 • Ponte Vecchio‎,
 • Ponte Santa Trinita,
 • Ponte alla Carraia,
 • Ponte Amerigo Vespucci‎,
 • Ponte alla Vittoria‎,
 • Ponte delle Cascine,
 • Ponte all’ Indiano‎.

Ponte Vekio (Ponte Vecchio)

Ponte Vecchio most u Firenci

Veruje se da je most prvi put sagrađen u rimskim vremenima. Prvi put se pojavljuje u dokumentima 996. godine. Sadašnji most je obnovljen 1345. godine, nakon oštećenja od poplave, od strane arhitekte Tadeo Gadija. To je prvi segmentni most koji je izgrađen na zapadu, i predstavlja izuzetno inženjersko dostignuće evropskog srednjeg veka.

Ponte Vekio ili Stari most, je najstariji i originalni most, jedini koji je ostao pošteđen u nacističkom bombardovanju u II svetskom ratu. Legenda kaže, da je naredbu da se most sačuva zbog svoje lepote i važnosti, dao lično Hitler. Na mostu su u XIV veku izgrađene, a posle dograđivane, živopisne kućice u kojima su nekada bile mesare i ribarnice, a danas zlatare i suvenirnice. Nakit koji se ovde izrađuje je vrhunskog kvaliteta i veoma je cenjen, pa ukoliko ste u mogućnosti, častite sebe ili nekog dragog, lepim nakitom. Čuvajte se falsifikata koje prodaju ulični prodavci.

Na mostu se nalazi bista skulptora i zlatara Benvenuta Čelinija, koji je zaštitnik mosta i radnji. Iznad mosta prolazi Koridor Vasariano – Corridoio Vasariano, koji povezuje Galeriju Ufici i  Palatu Piti. Obilazak se mora zakazati.

Most privlači i zaljubljene parove, koji svoja imena i ljubavne zakletve zaključavaju katancima na ogradi, a ključ bacaju u reku Arno. Posetite most u kasno popodne i uživajte u zalasku sunca. Oko njega se nalaze mostovi Ponte Santa Trinita i Ponte alle Grazie, sa kojih možete napraviti lepe slike za uspomenu.

Najpoznatiji muzeji – kulturne znamenitosti u Firenci

Galerija Ufici (Galleria degli Uffizi)

Ovo je najbogatija galerija renesansne umetnosti na svetu. Remek-dela najvećih majstora renesanse, smeštena su u nekadašnjim odajama vladajuće porodice Mediči. Nabrojaću samo neke od njih: Rađanje Venere – Botičeli, Blagovesti – Leonardo da Vinči, Sveta porodica – Mikelanđelo, Bogorodica na prestolu – Đoto, Bahus – Karavađo, Proleće – Botičeli, Venera Urbinska – Ticijan, i još veliki broj remek-dela. Vredno je pomena, da je Napoleon iz Galerije Ufici kao ratni plen, uzeo slavnu sliku Mona Lisa, koju je držao u svojoj spavaćoj sobi, sve dok nije smeštena u muzej Louvre u Parizu.

Posebnost Galerije Ufici je i Koridor Vasariano – Corridoio Vasariano, koga je 1564. godine izgradio Giorgio Vasari. Vasarijev prolaz je u prošlosti pomagao firentinskom plemstvu u nesmetanom prolaženju od Medičijevih kancelarija u Galeriji Ufici, preko Ponte Vekija do Palate Piti. Danas je poznata turistička atrakcija (čiji se obilazak mora zakazati).

Palata Piti (Palazzo Pitti)

Nekadašnja rezidencija porodice Mediči, prava je riznica sačuvanog blaga renesansne i barokne umetnosti. U njoj se nalaze originalne kraljevske odaje i nameštaj, zbirke porcelana, kostima  I srebrnine, zbirka kočija, zbirka moderne umetnosti. U palati se nalazi čuvena galerija Palatina u kojoj se između ostalog nalaze najbolje svetske zbirke Ticijanovih i Rafaelovih radova. Uživajte u salama – Jupiter, Saturn, Venera, Mars, Apolon, Ilijada, Statua, Jupiterovog učenja, Peći i Napoleonovog kupatila, ukrašenim remek-delima Rafaela, Ticijana, Kanove, Rubensa, Veronezea, Tintoreta, Van Dajka, Karavađa i ostalih velikih majstora.

Posle obilaska palate Piti, uputite se u obilazak prelepog i velikog renesansnog  vrta Boboli (Giardino di Boboli), gde se možete odmoriti uz lagani žubor jedinstvenih i lepih fontana. Obiđite Veliku pećinu (Grotta grande) sa stilizovanim stalaktitima, posetite Amfiteatar, prošetajte kroz Vitolone, aveniju čempresa sa klasičnim statuama I dođite do jezera L’Isolotto, sa lepim skulpturama i mostićima.

Galerija Akademije (Galleria dell Accademia)

Akademija je osnovana 1784. godine, da bi se u njoj podučavale tehnike crtanja, slikanja i vajanja. Ovde se nalazi najvažnija kolekcija Mikelanđelovih skulptura na svetu, od kojih je najpoznatiji veličanstveni David, koji je izvajan 1504. godine. Od velikog broja skulptura, treba izdvojiti Mikelanđelove Robove, Đambolonjivu Otmicu Sabinjanki, i Bonagvidino Drvo života.

Palaco Vekio (Palazzo Vecchio)

Stara palata je i danas Gradska većnica, kao i 1302. godine kada ja izgrađena. Nalazi se na  Piazza dela Signoria. Podseća na tvrđavu i ima impozantan zvonik visine 95 metara. U palati, između ostalog treba videti: Dvoranu – Salone dei Cinquecento, Sobu sa mapama, Salu Ljiljana, Mikelanđelov Duh pobednika. Stara palata je lepa i prostrana, sa veoma lepo oslikanim plafonima i reljefima u drvetu.

Barđelo (Bargello)

U Barđelu se nalazi jedna od najboljih kolekcija renesansnih skulptura i dekorativne umetnosti na svetu. Izgrađen 1255. godine, u početku je bio sedište firentinske vlade, zatim sud, pa zatvor, da bi od 1865. godine postao muzej. Od velikog broja remek-dela, treba izdvojiti: Mikelanđelov Bahus, Donatelov bronzani David, Đambolonjijev Leteći Merkur, kao i jako lepo otvoreno dvorište.

Muzej radova Duomo (Museo dell Opera del Duomo)

Radionica je osnovana kada je izgrađen Duomo, kako bi se očuvala umetnička dela u u katedrali. U njenom dvorištu je Mikelanđelo izvajao Davida. Najznačajniji originalni eksponati muzeja su: Istočna vrata sa Krstionice Svetog Jovana, Mikelanđelova Pijeta, dve contorie (galerije za hor) iz Duoma, Pizanovi paneli iz Kampanile.

Muzej Stefano Bardini (Museo Stefano Bardini)

Muzej je dobio ime po njegovom tvorcu i vlasniku Stefanu Bardiniju, najuticajnijem italijanskim antikvarom, koji je odlučio da svoju kolekciju pretvori u muzej i da je pokloni Firenci. Ovde se može videti veoma značajna kolekcija slika i skulptura. Palata u kojoj je smešten muzej, kupio je i renovirao lično Bardini 1881. godine. Transformisao je staru zgradu u lepu neorenesansnu palatu. Iza palate se naleze lepi vrtovi sa vilom Bardini. Ovo je mesto koje se uglavnom ne nalazi u preporukama turističkih agencija, ali vam ja toplo preporučujem da je obiđete, i doživite pogled na Firencu iz posebnog i otmenog ugla.

Najpoznatije crkve u Firenci

Katedrala (Duomo – Santa Maria del Fiore)

Veličanstvena firentinska katedrala je ukrašena belim mermerom (iz Karare), ružičastim (iz Mareme) i zelenim mermerom (iz Prata). Sagrađena je na mestu crkve Santa Reparata iz VII veka. Katedralu je projektovao Arnolfo di Kombio.

Gradnja katedrale je započeta 1296. godine, a izgradnja je trajala vekovima. Bruneleskijeva kupola iz 1420. godine, 85 metara visok Đotov zvonik, Gibertijeva Vrata raja, Mikelanđelova Pieta, dve terase sa panoramskim pogledom, samo su deo onoga što ovo remek-delo renesansne i gotičke arhitekture nudi.

Unutrašnjost katedrale je ukrašena skromnim freskama, ali je pravo zadovoljstvo peti se kroz brojne nivoe do Bruneleskijeve kupole, na kojoj je oslikan Strašni sud (umetnici Đorđo Vasari i Federiko Zukari, su je radili 11 godina). Kampanila (Campanile) je visoki i graciozni zvonik Katedrale, izgrađen 1359. godine, visok je 85 metara. Đoto je izgradio osnovu, Andrea Pizano drugi sprat, a sam toranj Frančesko Talenti.

Ukoliko želite da se popnete na vrh Kupole (463 stepenika) ili zvonika (414 stepenika), budite spremni na veoma naporno penjanje uskim i strmim stepenicama. Ulaz u katedralu je besplatan, a penjanje na kupolu i zvonik se naplaćuje.

Krstionica Svetog Jovana (Battistero di San Giovanni)

Preko puta Katedrale se nalazi izuzetna oktagonalna Krstionica Svetog Jovana Krstitelja, zaštitnika Firence, koja ima status manje bazilike. Krstionica je izgrađena između 1059. i 1128. godine. Spoljašnjost je ukrašena belim i zelenim mermerom. Krstionicu krase troja vrata – vrata na južnoj strani su delo Andrea Pisana, i prikazuju život Jovana Krstitelja. Vrata na severnoj strani prikazuju Hristov život, dok najpoznatija pozlaćena bronzana vrata na istočnoj strani prikazuju scene iz Starog zaveta, delo su Lorenca Gibertija.  

Mikelanđelo ih je nazvao Vrata raja. Na krstionici se nalazi kopija vrata, dok se original čuva u Museo dell Opera del Duomo.

Unutrašnjost Krstionice je ukrašena bogatim mozaicima iz XIII veka i lepim popločanim podom sa složenim geometrijskim oblicima. Glavni mozaik prikazuje Strašni sud, a iznad oltara je prikazana Bogorodica i Sveti Jovan Krstitelj.

San Marko (San Marco)

Samostan San Marko, koji je izgrađen u XIII veku, odiše spokojom i mirom, što dodatno doprinosi vrednosti prikazanih verskih dela I motiva. Dvorište Kjostro di San Antonio, kroz koje se ulazi, ukrašeno je izbledelim freskama Fra Anđelika i ostalih firentinskih umetnika.

Najznačajnija dela su: Fra Anđelikove Blagovesti i ostale slike u monaškim ćelijama, Savanaroline ćelije, ćelije Kozima Starijeg.

Opustite se i uživajte u jedinstvenoj atmosferi, energiji i srednjevekovnim remek-delima San Marka.

Santa Marija Novela (Santa Maria Novella)

Santa Marija Novela je najvažnija toskanska gotička crkva, ukrašena fasadom od dekorativnog mermera. Izgrađena je u periodu od 1279. do 1357. godine. Najznačajnija dela su: Mazačova freska Sveto Trojstvo, Španska kapela, kapela Tornabuoni, Bruneleskijevo Raspeće u drvetu. Pesnik Dante je prikazan u Strašnom sudu, iza oltara.

San Lorenco i kapele Medičijevih

San Lorenco je parohijska crkva koju je izgradio Filipo Bruneleski u period od 1425. do 1446. godine, na mestu starije crkve iz IX veka. Tvorac konačnog izgleda fasade je trebalo da bude Mikelanđelo, ali njegov dizajn nikada nije realizovan. Ona je mesto gde su sahranjeni mnogi članovi porodice Mediči. Crkva je deo većeg manastirskog kompleksa koji sadrži i druge važne arhitektonske i umetničke radove, od kojih treba izdvojiti: statua Ane Marije Luize, Donatelova bronzana propovedaonica, Donatelove tonde, Broncinova freska i biblioteka Laurencijana.

Kapele Mediči (Cappelle Medicee)

Mauzolej porodice Mediči se nalazi u tri različita dela crkve San Lorenco:

 1. Kripta,
 2. Cappella dei Principi i
 3. Sagrestia Nuova.

U kriptu su polagana tela manje važnih članova porodice Medici, a tu se danas nalaze samo nadgrobne ploče. U Cappella dei Principi, se nalazi velika kupola Bernarda Buontalentija. Unutrašnjost je ukrašena na grandiozan i pomalo razmetljiv način, sa veoma uočljivim grbom porodice Mediči.

Grobnice šest velikih vojvoda, se nalaze ispod kupole. Oltar Sagrestia Nuova je sagradio Mikelanđelo početkom XVI veka. Ovde se nalaze poznate Mikelanđelove skulpture – Četiri doba dana (Noć, Noć i dan, Zora i sumrak), i Bogorodica sa detetom.

Santa Kroče (Santa Croce)

Jedinstvenu gotičku baziliku Santa Kroče je obnovio 1294. Godine Arnolfo di Kambio. U njoj su sahranjeni Mikelanđelo, Rosini, Makijaveli, Galileo Galilei I ostali velikani. Ovde se nalazi i spomenik Danteu Aligieriu (on je sahranjen u Raveni, jer je proteran iz Firence).

Crkva je pokrivena fasadom od višebojnog mermera. Umetnička dela u crkvi predstavljaju prava remek-dela, među kojima se ističu: Đotove freske, Gadijeve freske, grobnice Mikelanđela, Rosinija, Makijavelija, Galileo Galilea, Donatelove Blagovesti i Raspeće, oslikani drveni plafon, prozori iz XIV veka, spomenik pisca XIX veka Đovani Batista Nikolinija, koji je bio inspiracija za Kip slobode u Njujorku.

Šoping u Firenci – gde i kako?

Firenca je pored svoje istorije i umetnosti, uveliko poznata po modi i visoko kvalitetnim proizvodima od kože, tkanine, porcelana i keramike. Osim kvalitetnih originala, u uličnoj prodaji se nalaze i falsifikati, pa budite oprezni.

Crveni znaci raspoređeni u centru Firence, upozoravaju turiste da se čuvaju falsifikata. Generalno, Firenca je skupa. Ukoliko želite da kupujete, uštedećete ako kupujete u manjim gradovima, kao što su Sijena i San Điminjano. Međutim, ponudu i izbor kakav ima Firenca, nema nijedan grad u Toskani.

Ulica Tornabuoni (Via de Tornabuoni)

U ovoj najotmenijoj modnoj i šoping ulici, možete videti lepi spoj istorije i savremenog. U njoj se nalaze neke od najlepših palata u Firenci – Vila Antinori, palata Stroci, i mnoge druge palate sa impozantnim fasadama. U njoj ćete pronaći neke od najpoznatijih prodavnica modnih kreatora Italije – Salvatore Faregamo, Guči, Roberto Kavali, Prada,  kao i prodavnice najpoznatijih svetskih brendova.

Glavna pijaca (Mercato Centrale)

Ovo je najveća firentinska pijaca. Nalazi se u blizini crkve San Lorenco, u visowkoj zgradi od livenog gvožđa iz 1874. godine. Odlično je mesto za kupovinu, posebno prehrambenih proizvoda. Njeni ulazi su uglavnom  zaklonjeni štandovima tržnice San Lorenco, na kojoj se prodaju koža, odeća i obuća.

Gastronomija Šta jesti i piti u Toskani? Gastronomija – Vina i toskanski specijaliteti

Toskana je čuvena i poznata u svetu po svojim vinima. Neke od najpoznatijih vinskih oblasti u Toskani su: Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti, Chianti Classico, Chianti Ruffina, Morellino di Scansano, Vernaccia di San Gimignano, a vina iz ovih oblasti nose isti naziv. Toskana je najpoznatija po svojim vinima „supertoskancima”, od kojih su najpoznatija vina – Sassicaia, Solaia, Ornellaia, Tignanello. Takođe, su veoma poznati i popularni po vinu Chianti – Chianti Classico, koje je jeftinije i pristupačnije. Koje god vino da probate ili kupite (u skladu sa svojim mogućnostima), nećete se pokajati.

Specijaliteti toskanske kuhinje su raj za sva čula i veoma su dobra u paru sa toskanskim vinima.

Navešću neke od njih:

 • Bistecca fiorentina – širom sveta poznat firentinski biftek, je debeo i sočan komad mesa od goveda kijanina (chianina), premazan maslinovim uljem, začinjen drobljenim biberom i pečen na drvima.
 • Ribollita – je nezvanična kraljica toskanskih čorbi. To je bogata zimska čorba, sa povrćem, hlebom, začinima i prelivena sa dosta maslinovog ulja.
 • Fagioli all uccelleto – Toskanci imaju nadimak manđa-fađoli (oni koji jedu mnogo pasulja). Beli pasulj kanelini se kuva al dente, sa maslinovim uljem, svežim paradajzom, belim lukom, žalfijom i biberom.
 • Pappardelle al cinghiale – su široki skuvani rezanci, koji se služe sa sosom od mesa divlje svinje, kuvanom u crvenom vinu.
 • Finocchiona – je veoma ukusna toskanska salama sa semenjem divljeg komorača. Postoje dve vrste finocchiona: sbriciolona, koja je veoma sveža, mekana i stara finocchiona koja je čvršća.
 • Porchetta – Toskanska pečenica – dolazi u brojnim oblicima, ali je najpopularnija kada se odseče od celog praseta (zgnječenog) pečenog na drvetu, koje je prethodno bogato začinjeno mešavinom ruzmarina, belog luka, komorača i ostalih začina.
 • Crostini – su mali tostirani hlepčići, premazani maslinovim uljem i raznim nadevima, kao što su paradajz sa belim lukom ili pašteta od pileće džigerice.
 • Sir Pecorino – je najkvalitetniji i najukusniji toskanski tvrdi ovčiji sir.

Najpoznatiji slatkiši i poslastice u Firenci:

 • Sladoled (Gelato) – u Firenci (i Toskani) se pravi najbolji sladoled na svetu. Obavezno probajte onaj sa oznakom produzione propria (domaća proizvodnja). Najbolje poslastičarnice u Firenci su: Perche No, Via dei Tavolini 19r, osnovana 1939. godine, važi za najbolju poslastičarnicu u gradu. Poslastičarnica Vivoli, Via Issola delle Stinche7r, je legendarna poslastičarnica. Kafe-poslastičarnica Gilli, Via Roma 1r, je čuveno mesto, na uglu Piazza della Repubblica. Ja sam probao više vrsta u poslastičarnici Perche No, i mogu vam reći da je izuzetan.
 • Panforte – je malo tvrđi nugat sa jezgrastim plodovima, voćem i začinima. Dostupan je u mnogim prodavnicama, takođe je preporučljivo da kupite domaće proizveden.
 • Cantucci – Kantuči je mali tvrdi keks sa bademom u obliku polumeseca. Najbolji je kada se umoči u belo desertno vino (Vin Santo).
 • Torta della nonna – Tradicionalna kremasta Bakina torta, posuta pinjolama.
 • Ricciarelli – je mekan sijenski kolač sa medom i bademima, posut šećerom u prahu.
 • Zuccotto – je firentinski patišpan, napunjen čokoladnim musom, jezgrastim voćem i slatišima.

Ovde možete videti preporuku za najbolje noćne klubove, restorane i vinske barove u Firenci.

Drugi važni gradovi u Toskani, gde se nalaze i šta treba videti?

Dolazak, kretanje po Firenci i obilazak okolnih gradova, je veoma dobro organizovano, tako da vam putovanje neće predstavljati problem. Aerodrom Aeroporto Amerigo Vespucci, se nalazi nadomak grada. Glavna železnička stanica Santa Maria Novella, se nalazi na Piazza della Stazione.

Što se tiče autobuskog prevoza, ATAF Firenca je glavna kompanija za javni  prevoz po gradu. Ovde možete videti listu autobuskih stanica za međugradski prevoz.

Od mnogobrojnih gradova i mesta koja treba videti u Toskani, ja ću vam predložiti i opisati neke od najznačajnijih.

Sijena (Siena)

Sijena se nalazi 80 kilometara južno od Firence. Za razliku od Firence koja je izgrađena od raskošnog renesansnog mermera, Sijena je gotski  grad sagrađen od cigle. U srednjem veku bila je trgovačko sedište i centar proizvodnje tekstila, ali je ipak uvek bila u senci uticajnije Firence.

Njeno očuvano staro srednjevekovno jezgro, palate od cigle sa detaljima kamena traventina, kameni tornjevi i ukrašene crkve, osvojiće vas i ostaviće trajan trag u vašem sećanju. Najnačajnije znamenitosti koje trebate videti su: srednjevekovna Gradska većnica, čija je unutrašnjost pretvorena u muzej, koja je ukrašena umetničkim delima sa početka XIV veka. Torre del Mangia, toranj visine 102 metara, je jedan od najviših srednjevekovnih tornjeva. Ukoliko savladate njegovih 503 stepenika, uživaćete u spektakularnom pogledu.

Jedan od najlepših trgova u Italiji je glavni trg Il Kampo (Piazza il Campo), u obliku školjke, na kome se dva puta godišnje (2. jula i 16. avgusta) održava legendarna i jedinstvena trka na neosedlanim konjima, Palio.

Trg je podeljen na 9 delova, u čast Sinjorije, vladajućeg veća grada koje se sastoji od devet članova. Na njemu se nalazi Fontana sreće. Odmorite se i uživajte na prelepom trgu, sedeći u bašti nekog od mnogobrojnih restorana, ili sedeći na pločnicima samog trga, onako kako vam više odgovara. Ja sam odabrao da sedim na pločniku u sredini trga, uživam u sijenskom sladoledu i prelepom pogledu.

Kada se odmorite, nastavite sa obilaskom  posetite veličanstvenu Katedralu. Masivna gotska katedrala je riznica kasnogotske skulpture, renesansnog slikarstva i baroknog dizajna. Najznačajnija dela u Katedrali su: Pizanova propovedaonica, 59 podnih slika vrhunskih sijenskih umetnika, Pizanova fasada, oltar Pikolomini, biblioteka Pikolomini, Berninijeva kapela Kiđi, kapela San Đovani, Pevnica i zvonik iz 1313.godine. Za mene, ovo je najlepša katedrala u Toskani.

Pored katedrale se nalaze Santa Maria dela Scala (prva bolnica u Evropi sa delima Bartola, Bekafumija i Bartolija), Krstionica i Muzej Metropolitana, sa čuvenom Dučovom Bogorodicom na prestolu iz 1311. godine, Donatelovo remek-delo Bogorodica sa detetom, Lorencetijevo Rođenje Bogorodičino. Od značajnijih mesta za obilazak su Bazilika San Domenico, posvećena Svetoj Katarini i Kuća Svete Katarine (Casa di Santa Caterina). Glavna pešačka ulica je Via Banchi di Sopra, oivičena lepim palatama I omiljeno mesto za večernje šetnje (passeggiata).

Veoma je zanimljiva priča o Sijenskim kontradama ili kvartovima.

Stanovnici 17 tradicionalnih sijenskih kontrada, su prventveno građani svojih kontrada, zatim Sijene, i tek na kraju Italije. Oni se krste u crkvi unutar svoje kontrade, trebaju da sklapaju brakove u okviru svoje kontrade. Kontrada pomaže poslovno svakog člana i brine o njemu.

Kontrade ne tolerišu kriminal, zbog čega je u Sijeni vrlo niska stopa kriminala. Kada neko od članova kontrade umre, cela kontrada ga oplakuje i ispraća kao člana porodice. Svaka kontrada ima svoj grb i zastavu. Rivalstvo između sijenskih kontrada, najviše dolazi do izražaja na trkama neosedlanih konja Palio, na trgu Il Kampo.

Preporučujem  vam prodavnicu udruženja poljoprivrednih proizvođača – Consorzio Agrario di Siena, Via G. Pianigiani 9, koja se nalazi u blizini Piazza Giacomo Matteotti. U ovoj prodavnici možete kupiti vina, sireve, pršutu i ostale proizvode lokalnih proizvođača, po znatno nižim cenama nego u standarnim prodavnicama. Primera radi, vino koje sam ovde kupio je u Firenci bilo skoro duplo skuplje.

San Điminjano sa lepim tornjeima (San Gimignano dele Bele Tori)

San Điminjano se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Firence. To je bajkoviti srednjevekovni grad, smešten na vrhu brda i okružen vinogradima, maslinjacima i čempresima. Najpoznatiji je po svojim visokim tornjevima, zbog kojih je poznat pod nazivom srednjevekovni Menhetn.

Sačuvano je 14 od ukupno 72 tornja, koliko ih je bilo. Bogate porodice su se međusobno nadmetale, kako bi visinom tornja pokazale svoje bogatstvo, a takođe su služili i u odbrambene svrhe.

Ono što u ovom lepom i neobičnom srednjevekovnom gradu treba videti su: Crkva Koleđata (Duomo – Collegiate), sa freskama iz XIV i XV veka, Veliki toranj (Torre grossa) visine 54 metara sa spektakularnim pogledom, Trg sa bunarom (Piazza della Cisterna) iz 1237. godine, crkva Sant Agostino, muzeje (Muzej mučenja, Arheološki muzej, Muzej duhovne umetnosti). Preporučujem vam da obiđete tvrđavu (Rocca) iz XIV veka u kojoj je smešten Muzej vina (Il Museo del vino Vernaccia di San Gimignano), i uživate u lepom ambijentu i pogledu, uz čuveno vino Vernaccia di San Gimignano.

Prošetajte po uskim i kaldrmisanim ulicama, pojedite sladoled u nekoj od jako dobrih poslastičarnica (najviše ih ima na Trgu sa bunarom), kupite po neki suvenir, slatkiš ili vino, u velikom broju malih ali punih prodavnica, i uživajte u jedinstvenom iskustvu.

Piza (Pisa)

Putovanje u Firencu i šire Toskanu, je odličan razlog da se obiđe Piza, koja se nalazi 100 kilometara zapadno od Firence. Polje čuda (Campo dei Miracoli) je najpoznatija znamenitost Pize i jedan od najlepših trgova u Italiji. Na njemu se nalaze romanski dragulji: Katedrala, Krstionica, Kamposanto i čuveni zvonik, poznat kao Krivi toranj u Pizi, koji stoji pod nagibom od 4,5 metara. Sve tri građevine potiču iz XII veka, kada je Piza bila na vrhuncu moći.

Osim toga, u Pizi ima još toga da se vidi. Ima više od 20 crkava (Santa Marija dela Spina, Santa Katarina, San Paolo, San Nikolo i ostale), nekoliko trgova (Trg Vetovalje, Trg vitezova), muzeja (San Mateo), palata i istorijskih mostova koje vredi videti. Ulice u centru su kaldrmisane, sa brojnim restoranima i baštama, pa mogu biti prijatne za šetnju, šoping i odmor.

Kjanti (Chianti)

Kjanti je region koji se prostire između Firence i Sijene. Bajkoviti predeli, vinogradi i maslinjaci, zidine starih tvrđava, živopisni gradići i varošice, su omiljena destinacija za turiste iz celog sveta. Ono što najviše privlači turiste su svakako vina i vinogradi.

Klasična tura kroz Kjanti vodi putem S222 do Kasteline (Castelina). Možete se uputiti direktno do Sijene, ili da se odvažite na istraživanje kroz gradiće Radu (Radda) i Gajole (Gaiole), i ostale male gradića iz “brdske lige”.

Nezvanični glavni grad Kjantija je gradić Greve (Greve) u kome pored mnogobrojnih prodavnica vina, treba posetiti čuvenu mesaru Falorni.

Ostale znamenitosti su:

 • Vinograd Brolio, koji je zasađen 1007. godine,
 • vinogradi Antinori Opatije Pasinjano,
 • gradić Kastelina (Castellina).

Ukoliko planirate da posetite neku od mnogobrojnih vinarija, potrebno je da se prethodno najavite i raspitate o uslovima posete. Neke od najpoznatijih vinarija u Kjantiju su: Brolio, Fonterutoli, Monsanto, Volpaia, Verazzano, Viccomaggio, Vignamaggio, Vistarenni i ostale.

Luka (Luca)

Luka se nalazi 80 kilometara zapadno od Firence. Elegantni grad opere, romanskih crkava, palata, maslinovog ulja i bicikala, osnovan od strane Rimljana. U njemu su rođeni kompozitoti Bokerini i Đakomo Pučini. Najznačajnija znamenitost je Katedrala sa fasadom iz XIII veka, sa skulpturama iz XV veka, majstora Matea Čivitalea, Ilarijina grobnica, Tintoretova Tajna večera, Nikodimovo Sveto lice.

Treba obići zidine starog grada Luke, Trg Anfiteatro, Toranj Gvindiđi visok 44 metara, Nacionalni muzej u palati Mansi. Polazna tačka za obilazak neka vam bude Piazza Napoleone, odakle peške možete videti sve znamenitosti. Za šoping je najbolja ulica Via Fillungo. Uživajte u opuštenoj šetnji ovim uglađenim gradićem.

Areco (Arezzo)

Areco se nalazi 80 kilometara jugoistočno od Firence. To je stari, najpre etrurski grad, zatim grnčarski centar starog Rima. U njemu su rođeni pronalazač muzičke note Guido Monako, književnik, pesnik i filozof Frančesko Petrarka, i arhitekta Đorđo Vasari.

Centralno mesto grada je Veliki trg (Piazza Grande), sa gotskim i renesansnim palatama, i lepim kafeima i restoranima.

Crkva Santa Marija dela Pjave iz XII veka, sa zvonikom i srednjevekovnim reljefima je rađena u romanskom i gotskom stilu. Takođe treba posetiti crkvu San Frančesko iz XIV veka i (navodno) Petrarkinu kuću.

Odličan sladoled možete pojesti u Caffe dei Costanti, Piazza San Francesco 19. Toskanski sladoled, kao pauza tokom putovanja u Toskanu i Firencu, jeste pravi način da se napravi potrebna pauza.

Kortona (Cortona)

Kortona se nalazi 120 kilometara jugoistočno od Firence. Grad sa etrurskim grobnicama, srednjevekovnim uličicama i renesansnom umetnošću. U njoj su rođeni slikar rane renesanse Fra Anđeliko, renesansni majstor Luka Sinjoreli, barokni majstor Pjetro da Kortona i futurista Đino Severini.

Pešačka ulica Via Nazionale (Rugapiana) vodi do samog srca grada, Piazza della Repubblica I Piazza Signorelli.

Najznačajnije znamenitosti Kortoni su:

 • Muzej etrurske akademije,
 • Biskupski muzej,
 • crkva San Nikolo,
 • crkva San Domeniko,
 • crkva Santa Marija dela Gracije al Kalčinajo.

Ljubitelji  vina će sigurno želeti da posete dva gradića, po kojima ime nose dva najbolja vina Toskane, a to su Montalćino i Montepulćiano.

Montalćino (Montalcino)

Montalćino se nalazi 110 kilometara južno od Firence. To je mala, ali ponosita opština, mesto stvaranja najpoznatijeg toskanskog vina, svetske slave, Brunela iz Montalćina (Brunello di Montalcino). To je jedno od najkompleksnijih crvenih vina, napravljeno od grožđa sorte Sanđoveze (Sangiovese).

Od velikog broja vinarija ove plodne vinske regije u Italiji, teško je izdvojiti i preporučiti najbolje. Neke od poznatih vinarija koje možete da obiđete su:

 • Il Palazzone,
 • Brunelo Tornesi,
 • Biondi Santi,
 • Castello Banfi,
 • Casanova di Neri, Altesino,
 • Poggio Antico,
 • Podere le Ripi,
 • Castello Romitorio,
 • Fonterenza,
 • Collemattoni,
 • Sesti-Castelo di Argiano.

Ovde možete videti detaljne podatke o prizvođačima vina Brunela iz Montalćina.

Ukoliko planirate da posetite neku od mnogobrojnih vinarija, potrebno je da se prethodno najavite i raspitate o uslovima posete.

Montalćino je takođe poznat po još jednom kvalitetnom vinu, Rosso di Montalcino (Sangiovese). To su mlađa i svežija vina, u odnosu na svog “starijeg brata” Brunela.

Montepulćiano  (Montepulciano)

Montepulćiano se nalazi 115 kilometara južno od Firence. Gradić u brdima, sa srednjevekovnim zgradama, koje su projektovale najznačajnije renesansne arhitekte, kao što su Đakomo Vinjola i Antonio Sangal Stariji.

Najlepše palate se nalaze u ulici Via Gracciano nel Corso i na trgu Piazza Grande. U Katedrali se se nalaze Mikelocove sculpture i oltarska slika Tedea Bartola, remek-delo sijenske gotike iz 1401. godine.

Grad je poznat po vinu Nobile iz Montepulćiana (Vino Nobile di Montepulciano), koje je posle Brunela, drugo toskansko vino po kvalitetu. Vino se proizvodi od sorte grožđa Sangiovese (najmanje 70%), mešano sa Canaiolo Nero (10% -20%) i malim količinama drugih lokalnih sorti kao što je Mammolo.

Vino Nobile di Montepulciano opisano je u pesmi Frančeska Ređija, Bahus u Toskani „Bacco in Toscana“ koji ga je opisao kao „kralja svih vina“, a vino je takođe spomenuo renomirani francuski pisac Voltaire u svojoj knjizi Candide. Neke od poznatih vinarija koje možete da obiđete (uz prethodno zakazivanje) su:

 • Villa Sant’Anna,
 • Cantine Dei,
 • Cantina Boscarelli,
 • Avignonesi,
 • Salcheto,
 • Tenuta Valdipiatta.

Vile i vrtovi Toskane – prave atrakcije regije!

Toskana je dom nekih od najlepših vrtova i vila na svetu. U njoj se nalaze očuvane vile sa lepim vrtovima, koje su nastale počevši od XV, pa sve do XX veka. S obzirom da su vile i vrtovi Toskane posebna tema i zahtevaju dosta prostora, ja ću ih ovde samo nabrojati.

Najpoznatije vile i vrtovi Toskane iz XV I XVI veka su:

 • Giardino di Boboli – Firenca,
 • Villa della Petraia – Firenca,
 • Orti Oricellari – Firenca,
 • Giardino di Castelo – Firenca,
 • Parco di Villa Demidoff – Vaglia (Firenca),
 • Palazzo Piccolomini – Pienza (Siena).

Najpoznatije vile i vrtovi Toskane iz XVII I XVIII veka su:

 • Villa Tommasi Aliotti – Cortona (Arezzo),
 • Palazzo Pfanner – Lucca,
 • Villa Buonvisi Oliva – Lucca,
 • Villa Torrigiani – Capannori (Lucca),
 • Villa Mansi – Capannori (Lucca),
 • Villa Reale di Maria – Capannori (Lucca),
 • Villa Chigi di Cetinale – Sovicille (Siena),
 • Villa di Geggiano – Siena,
 • Villa Garzoni – Pescia (Pistoia).

Najpoznatije vile i vrtovi Toskane iz XIX I XX veka su:

 • Villa Fallani – Firenca,
 • Giardino Torrigiani – Firenca,
 • Villa la Pietra – Firenca,
 • Villa i Tatti – Firenca,
 • Museo Stibert – Firenca,
 • Il Bosco di Fonte Lucente – Fiesole (Firenca),
 • Villone Puccini – Pistoia,
 • Villa la Foce – Chianciano Terme (Siena),
 • Castello di Uzzano – Greve in Chianti,
 • Villa Roncioni – Pisa.

UNESCO je 2013. godine dodao 12 vila i 2 vrta porodice Mediči na listu svetske kulturne baštine i to: Villa di Cafaggiolo, Villa del Trebbio, Villa di Careggi, Villa Medici di Fiesole, Villa di Castello, Villa di Poggio a Caiano, Villa di La Petraia, Villa di Cerreto Guidi, Palazzo di Saravezza, Villa La Magia, Villa di Artimino, Villa di Poggio Imperiale; Boboli Gardens, Pratolino Park. 

Dragi čitaoci, ovde bih zaustavio priču o izuzetnoj Firenci i slikovitoj Toskani. Priča nema kraja, jer tako bogatu istoriju, tako velika umetnička dela, tako slikovite predele, vinograde i vina, teško je smestiti u jedan tekst. Nadam se da će ovaj tekst biti dostojan, veličine i značaja, ovog bisera svetske kulturne baštine.

Srbo Jovanović Firenca putovanje

Autor: Srbo Jovanović | Objavljeno: 12.06.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.