Gde se prave najbolji tompusi na svetu

Tompus neki ne žele ni da probaju, dok su nekima oni velika ljubav i strast. Naravno, postoje i oni koji nisu strastveni fanovi tompusa, ali nisu ni ravnodušni prema njima, te vole da se počaste jednim u specijalnim prilikama i na taj način dodatno obeleže važan datum ili događaj. 

Kojoj god od ovih grupa da pripadate – posebno ako volite putovanja – velike su šanse da ćete se nekada susresti sa tompusima. Ako poželite da ih isprobate, ili vas zanima da saznate više o njima, svakako je potrebno da znate gde se to prave najbolji tompusi

Istražili smo više toga o uzgoju tompusa na svetskim destinacijama, te u nastavku teksta saznajte koje su to destinacije odakle nam dolaze najbolji tompusi na svetu

Tompusi na tkanini

Kuba – prodaja tompusa na svakom koraku

Kuba je verovatno najpoznatiji i najveći proizvođač tompusa na svetu. Duvan sa Kube poznat je po svom tipičnom ukusu i vrhunskom kvalitetu. Iako su kubanski tompusi banovani iz SAD-a pre više od pola veka – njihova planetarno poznata reputacija ne jenjava, te se oni i dalje smatraju najboljim tompusima na svetu. Kada su u pitanju tompusi prodaja na Kubi uvek ide uzlaznom putanjom! 

Kuba na proizvodnji duvana može biti zahvalna idealnim vremenskim uslovima za njegov uzgo, kao i kvalitetnom zemljištu, čemu duguju specifičan ukus kubanskog duvana i tompusa. Kubanski tompus sastav posebno preporučuje! Kada se isto seme duvana zasadi negde drugde na svetu, sa sličnim klimatskim uslovima –  uspeće, ali neće imati taj neponovljivi, kubanski ukus. 

Kada je u pitanju kubanski tompus sastav najviše zavisi od brenda. Samo neki od poznatih i prestižnih brendova tompusa sa Kube su: Montecristo, Partagas, Cohiba i Upmann

Ako se upravo pripremate za putovanje na Kubu, očekujte da se susretnete sa mnogo, mnogo tompusa. Pušenje tompusa i prodaja tompusa na Kubi odigrava se na svakom koraku! Kuba putovanje uspeva da, čak i duvanom, pretvori u sasvim poseban doživljaj! Obavezno probajte tompus sa Kube, a ako ste u potrazi za idealnim poklonom sa putovanja – možda je ovo savršeno rešenje! 

Dominikanska Republika – ovde je sve počelo

Iako Kuba ima reputaciju originalnog proizvođača tompusa premium kvaliteta, Dominikanska Republika je ta koja je prva krenula s uzgojem duvana radi pravljenja tompusa. Tompusi iz Dominikanske Republike poznati su po blagom i laganom ukusu. 

Poslednjih godina, aroma se promenila jer su Dominikanci počeli sa uzgojem drugih sorti koje mogu biti izuzetno jakog i moćnog ukusa. Dominikaci su iznedrili vrhunske brendove tompusa kao što su: Arturo Fuente, Domenican Montecristo i La Flor Dominicana

Kada je u pitanju dominikanski, ali i bilo koji drugi tompus cena najviše zavisi od brenda koji proizvodi tompus. Cene tompusa kreću se od nekoliko dolara, pa do nekoliko stotina hiljada dolara.

Nikaragva – vulkansko zemljište za najbolji tompus

Nakon Kubanske revolucije, puno najboljih motača tompusa napustilo je ovu zemlju i smestilo se u obližnje države, pa i Nikaragvu. Ovde su preneli svoje veštine, a superior ukus tompusa koji dolaze iz Nikaragve specifičan je zbog vulkanskog zemljišta na kome se duvan uzgaja, a koje je puno nutritijenata. 

Vremenski uslovi takođe su idealni, a bogato zemljište, idealna klima i vrhunske veštine i iskustva ljudi, spoj su koji kreira neke od najboljih tompusa na svetu. Nikaragvanski tompus sastav čini vrlo egzitičnim. Tompus iz Nikaragve prepoznaje se po jedinstvenom jakom i pikantnom ukusu.

Uz mnoge duvanske kompanije ovde rade već dugi niz godina (Drew Estate i Padron), Nikaragva je i mesto rođenja novih specifičnih brendova tompusa, kao što su: Foundation, RoMa Craft, Dunbarton, AJ Fernandez i mnogi drugi. Pušenje tompusa ovih brendova na mnoge je ostavilo nezaboravan utisak. 

Brazil – osunčani tompusi

Brazil je zemlja koja proizvodi jak, tamni duvan, koji je punog ukusa. Duvan koji se gaji u Brazilu izložen je velikim količinama sunčeve svetlosti, a ima neutralan, slatkasti ukus. Ipak, kada se uvije u tompus, odlikuje se izuzetnom jačinom.

Oni koji vole jake tompuse, ne mogu da pogreše sa brazilskim brendom. Jedan od njih je CAO Brazilia. Kada su u pitanju tompusi prodaja domaćih brendova na Brazilu sve je veća i unosnija. Skoro sav brazilski duvan odgajan je u brazilskoj državi Baija, na obali Atlantika. Za njegov jedinstveni ukus odgovoran je poseban način uzgoja i specifična klima.

Kubanka drži veliki tompus

Honduras – sa divljih plantaža do najboljih tompusa

Poznat po plodnom zemljištu i izvanrednoj klimi za uzgoj duvana, Honduras proizvodi tompuse koji su obično jaki, tamniji od drugih i sa zemljastim ukusom. Industrija duvana u Hondurasu specifična je po tome što ima divlje plantaže koje se za uzgoj koriste već stotinama godina. 

Ovde se najčešće uzgaja kubansko semenje duvana, a regija je brdovita i vetrovita, sa ogromnim plantažama zelenih biljki duvana. Neki od popularnih brendova tompusa sa Hondurasa su: Camacho, CLE, Punc i Alec Braley

Ekvador – zemlja u uzletu

Ekvador nema dugu istoriju uzgoja duvana kao što je to slučaj sa ostalim zemljama sa liste. Ipak, to ne znači da je tompus iz Ekvadora manjeg kvaliteta. Oblačnost i vlažnost vazduha u Ekvadoru, kao i ostale odlike klime ove egzotične destinacije, odgovorni su za specifičan ukus i odličan kvalitet duvana i tomupusa, koji se može gajiti samo u ovakvim uslovima.

U poslednjih desetak godina, Ekvador je značajno uznapredovao na lestvici zemalja koje gaje duvan i proizvode tompuse. Skoro svaki poznati brend tompusa, ima barem jednu seriju u kojoj se koristi duvanom odavde, a najpoznatiji su Olivia Serie V i Montecristo White

Meksiko – Maje su se koristile njegovim duvanom

Istorija meksičkih tompusa datira sve do civilizacije Maja, koji su duvan pušili koristeći se lulama, ili ih uvijali na način tipičan za primitvan tompus. Zahvaljujući vulkanskom zemljištu u meksičkom regionu San Andreas, neki od najfinijih tompusa prave se upravo ovde. 

Zemljište je bogato kalijumom pa je meksički duvan premium kvaliteta. Meksički brendovi koje ukoliko se odlučite za putovanje na ovu daleku destinaciju prosto morate probati su: Te Amo, WWS Mexico Blend, Andrea’s i Turrent Clasico.

Ove egzotične destinacije nisu samo proizvođači najboljih tompusa, već se ponose i bogatim kulturnim nasleđem, egzotičnom klimom, a uglavnom i plažama toliko lepim da od njih zastaje dah. Daleke destinacije sve su češći izbor turista sa naših prostora, a ukoliko i sami odlučite da ih posetite – jedva čekamo da nam ispričate utiske! Ne zaboravite – uvek Putujte Sigurno

Autor: Anica Petković | Objavljeno: 26.07.2019. | Modifikovano: 26.07.2019.