Glamping – Urbano kampovanje prilagođeno mlađim generacijama

Boravak u prirodi postala je potreba mnogih, a posebno mlađih generacija koji žive ubrzanim tempom i svakodnevnicu su sveli na onlajn funkcionisanje. Prirodno okruženje se oduvek smatralo simbolom slobode, a na značaju je dobilo poslednjih godina, kada je ceo svet bio suočen sa izazovnom pandemijom. Svi su tražili utočište gde se osećaju opušteno i rasterećeno, a priroda je izgleda postala savršen beg od svakodnevnih dešavanja. Kampovanje i spavanje nadomak reke ili u šumi, a da pritom ne oskudevate u udobnosti dobilo moguće je isusiti kroz posebnu vrstu boravka u prirodu – glamping.

U poslednje vreme pokazao se kao izuzetno popularan vid odmora, a pridobija veliki broj fanova i u našoj zemlji. U nastavku pročitajte zašto je ovaj moderni oblik kampovanja postao omiljeni oblik odmora mlađim generacijama.

Popularnost urbanog kampovanja

Glamping ili kako ga mnogi nazivaju glamurozno kampovanje, izdvojio se svojom pristupačnošću i učinio prirodu dostupnu svima. Mnogi imaju želju da spavaju okruženi šumom, ali postoji određeni strah ili nelagoda used nedostatka udobnosti, održavanje higijene ili drugih faktora. Glamping je svojim korisnicima omogućio da se osećaju kao u bilo kom dobro opremljenom smeštaju, a da pritom iskuse sve čari boravka u prirodi. Sanitarni čvor, osvetljenje i udoban krevet se podrazumevaju, tako da ne morate da razmišljate o bubama i drugim instektima koji bi vam smetali dok se odmarate. Ovde je sve podređeno maksimalnom uživanju, a primarni cilj je spajanje sa prirodom i pronalazak unutrašnjeg mira.

Istraživanje okoline

Budući da su mladi uvek željni avanture, priroda je savršeno igralište za praktikovanje različitih aktivnosti. Oni koji ne žele da provedu ceo odmor čitajući knjige ili meditirajući, glamping nudi izbor između adrenalinskih sportova i drugi rekreativnih aktivnosti. Odličan način da se oprobate u vodenim aktivnosti i upoznate lepote okoline jeste uvek uzbudljivi rafting Tarom. Ukoliko preferirate hajking, onda će poseta obližnjim vrhovima i šetnja šumom biti savršena aktivnost za vas. Takođe, obilazak okoline na dva točka uneće dozu adrenalina i pomoći da ostanete aktivni i tokom odmora.

Ekološka osvešćenost

Tema ekologije je sa razlogom u centru pažnje mnogih, a mlade generacije su posebno zainteresovane za održivi način života, a samim tim i turizam. Može se slobodno reći da je atraktivni glamping ekološki vid odmora, što je posebno interesantna činjenica svima koji se zalažu za očuvanje životne sredine. Smeštaj je uglavnom izrađen od prirodnih ili recikliranih materijala, a solarni paneli se koriste kao izvor električne energije. Osim što njihova izgradnja ne narušava postojeći ekosistem, ovi objekti se estetski uklapaju sa prirodnim okruženjem i planski su dizajnirani. Odabirom ovakvog smeštaja, direktno čuvate vašu okolinu i podržavate inicijatore ovih ekoloških projekata.

Inovativni smeštaj

Prostor gde ćete boraviti i spavati predstavlja ključnu stavku prilikom planiranja mesta za odmor. Ukoliko ste u nedoumici da li da na kampovanje ponesete vreću za spavanje, lampu ili rashladnu torbu, uveravamo vas da glamping ima potpuno funkcionalan i opremljen prostor gde ćete se osećati komforno u svakom trenutku. Što se tiče samog tipa smeštaja, postoje kvalitetni i stabilni šatori, kućice na drvetu ili kontejnerske kamp kuće. Svi ovi prostori sadrže struju, sanitarni čvor i internet, sve ono što biste inače imali u hotelu ili nekom odlično opremljenom privatnom smeštaju. Naša zemlja i region imaju interesantnu ponudu za sve ljubitelje glampinga, gde možete doživeti autentično iskustvo boravka u prirodi i videti sjajna dizajnerska rešenja ovih kuća.

Umreženost

Iako se trudimo da pobegnemo od užurbane svakodnevnice i socijalnih mreža, internet i dalje igra veliku ulogu u životu mladih, čak i kada su na odmoru. Biti deo onlajn zajednice predstavlja bitnu stavku mnogih,a veliki broj mladih danas se bavi poslovima koji podrazumevaju aktivno korišćenje socijalnih mreža. Sa druge strane, digitalni nomadi veoma često biraju ovakva mesta za rad, jer im glamping pruža mogućnost da obavljaju svoj posao bez ometajućih faktora, a istovremeno se osećaju relaksirano zbog okruženja u kome borave.

Sigurni smo da su vas prethodni redovi naveli da se prvom prilikom oprobate u glampingu i obogatite vaš život ovim nesvakidašnjim iskustvom. Kada ga jednom okusite, postaće vaš omiljeni vid odmora kome ćete se uvek vraćati.

Autor: Miloš Božilović | Objavljeno: 16.08.2022. | Modifikovano: 16.08.2022.