Glavni grad Kefalonije dobija Šabačku ulicu

Omiljeno ostrvo naših turista u Grčkoj, dobilo je ulicu sa imenom najstarije varoši u Srbiji. Pročitajte zašto je ulica u glavnom gradu Kefalonije, Argostoliju, dobila ime baš po Šapcu!

Predlog je došao od počasnog konzula Srbije dr Viktora Rukotasa, i on navodi da mu je Šabac voljeni grad a Srbija – druga zemlja.

Neraskidive veze Grčke i Srbije se i dalje neguju

Od potpisanog saveza  za zajedničku borbu protiv Osmanskog carstva prošlo je 150 godina, a posebno prijateljstvo i pomoć pokazana je prema srpskoj vojsci u Velikom ratu. Saradnja Šapca i Argostolija traje 22 godine – bratstvu u čast, jedna ulica u Argostoliju nazvana je Šabačkom.

Argostolo i Šabac bratske opštine još od 1995. godine

U vreme kada su potpisivali povelju, znali su da je jedan grad na obali Jonskog mora a drugi na obali Save, da imaju pozorišta i bogatu kulturnu tradiciju. Za inicijatora ovog bratimljenja, spona dva grada danas sve govori u jednoj rečenici. U Beogradu već postoje Kefalonijska i ulica Liksuri, a očekuje se da će Šabac uskoro dobiti put „Argostolu”.

U Argostoliju žive i dve Šapčanke

Ulica se nalazi u samom centru grada i dugačka je više stotina metara. Na ovoj adresi među meštanima nema Srba, ali zato ima članova srpsko-grčkog kluba prijateljstva. „Ja sam jedna ponosna Šapčanka, svaki dan ću prolaziti ovde i biće mi dosta sao što vidim tablu”, rekla je Bojana Kulezić, Šapčanka u Argostolije.

Srbi i Grci imaju i zajedničku budućnost

„Ono što je najvažnije Srbi i Grci nemaju samo slavnu prošlost na koju se ponose nego imaju i zajedničku budućnost u koju veruju a to je vera u evropski Balkan i zajedničku borbu koja je za to potrebna”, rekao je Dušan Spasojević, ambasador Srbije u Grčkoj.

S’ obzirom da je sezona letovanja gotova, Šabačkom ulicom možete prošetati za leto 2018. a u međuvremenu pogledajte i jedno od iskustva putnika sa Kefalonije, koji su tamo putovali sa turističkom agencijom.

Autor: Maja Milićević | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.