Golden Beach – Tasos (Grčka) | Vodič za letovanje

Ukoliko ste ljubitelji bujne vegetacije, opuštajuće atmosfere, dobrog provoda, ali i ukoliko ste još veći obožavaoci čistog mora i prelepih plaža, pravo mesto za Vas upravo jeste Tasos i čuveno letovalište Golden Beach ili takozvana Zlatna Plaža. Pogledajte korisne informacije i iskustva za letovanje u ovom čuvenom letovalištu.

Golden Beach - Tasos (Grčka) | Vodič za letovanje

Opšte informacije

Ostrvo Tasos ili „plutajuća šuma“ , kako ga nazivaju zbog svoje bujne vegatacije, nalazi se u Egejskom moru i predstavlja ostrvo severne Grčke. Naseljen je još u praistoriji, samim tim se ovde nalazi veliki broj arheoloških nalazišta, rudnika belog mermera ili malih radionica zlata koje prave odličan nakit. Zadiviće Vas svojom lepotom, a najviše će Vas zadiviti prelepim plažama po kojima je naširoko poznat. Jedna od najpoznatijih jeste plaža Golden Beach.

Golden Beach je prelepi veliki zaliv sa jednom od najlepših plaža na ostrvu. Nalazi se na oko 10 km udaljenosti od glavnog grada Limenasa. Pruža se u dužini od oko tri kilometra. Zapravo to je duga peščana plaža, sa dugim plićakom, kafićima, restoranima, ležaljkama, suncobranima koji se nalaze duž čitave plaže.

Korisne informacije

Ako se odlučite automobilom da stignete do Tasosa put vas vodi čuvenim solunskim prstenom. Udaljenost od Beograda do Tasosa iznosi oko 700 km, a od Kavale 30 km. Trajekti koji povezuju Tasos kreću iz Kavale i Keramotija. Trajektna veza ide otprilike na svakih pola sata.

Putevi su veoma dobro uređeni i omogućavaju prilaz svim plažama i uvalama.

Ostrvo je poznato po čistim plažama, ukusnom vinu i medu, kao i po gostoprimljivosti i ljubaznosti.

U Golden Beach-u postoji odlična ponuda apartmana, marketa, taverni, barova, rent-a-car agencija i svih ostalih sadržaja za kvalitetan odmor.

Takođe Golden Beach se nalazi samo 10 km od Limenasa, ovaj grad ima apoteku, ambulantu, autobusku stanicu, poštu, veliki broj supermarketa i pekara, kao i mnoštvo rent a car agencija. U Limenasu isto tako možete naći sve što Vam je potrebno.

Golden Beach privlači turiste iz celog sveta upravo zbog svoje lepote koja ne ostavlja nijednog posetioca ravnodušnim.

Na samoj plaži nalazi se veliki broj hotela i privatnih smeštaja. Neki od najboljih hotela se upravo nalaze na Golden Beach-u, kao što su: Poseidon of Paros, Golden Beach Hotel, Louridis Studios i ostali.

Treba napomenuti da su cene pristupačne za naš standard.

Plaža Golden Beach

Golden Beach - Tasos (Grčka) | Vodič za letovanje

Golden Beach – najlepša i najpopularnija plaža na ostrvu Tasos. Plaža koja ispunjava sve Vaše potrebe. Ukoliko ste ljubitelji sunčanja, plivanja u kristalno čistom moru onda je ova plaža idealna za Vas.

Smeštena je na severoistoku ostrva između letovališta Skala Panagias ili poznatijem kao Aylakia i Skala Potamias i samo je par minuta udaljena od grada Tasosa. Njena dužina iznosi oko 3 km.

Poznata je kao Golden Beach, iako na nekim mapama je označena kao Chrissi Amoudi što u prevodu znači zlatan pesak. Plaža poseduje čisti sitni beli pesak, a boja mora je tirkizno plava. Može se reći da ova plaža podseća upravo na one tropske rajske plaže sa razglednica. Često su prisutni i manji talasi. Voda je topla i prijatna.

Golden Beach je ogromna plaža tako da u bilo kojem periodu leta ima delova na kojima nije gužva.

Duž njene obale nalaze se tradicionalne grčke taverne gde se možete maksimalno opustiti nakon plivanja i gde možete probati gastronomske kreacije ispunjene ukusima Grčke.

Ulazak u vodu je postepen, tako da je plaža idealna i za malu decu i neplivače iz razloga što je voda prilično plitka. Predstavlja takođe idealno mesto za letovanje za porodice sa decom.

Kao i sve ostale plaže na Tasosu i Golden Beach je 2004. godine nagrađena evropskom plavom zastavicom kao jedna od najboljih plaža u Evropi.

Na samoj plaži se organizuju mnogobrojni sportovi na vodi, a postoje i kafići i barovi koji iznajmljuju ležaljke i suncobrane. Ukoliko naručite piće u nekom od mnogobrojih kafića dobijete besplatno ležaljku koju možete koristiti ceo dan, a ako ogladnite od plivanja uvek na plaži se možete zasladiti ukusnim krofnicama ili kukuruzom.

Takođe možete uživati iz svojih ležaljki u prelepom pogledu na najvišu planinu na Tasosu, čuvenu planinu Ipsarion i njenu bogatu šumu. Iznad plaže, krivudavim putićem se stiže u zaleđine planine Ipsarion u kome se nalazi etno selo Panagia sa prelepim ulicama, crkvom, izvorom ljubavi i bogatstva, i prodavnicama slatkiša u domaćoj radinosti.

Treba napomenuti i drugu stranu ove plaže, a to je da je plaža kompletno uređena i da je u poslednjih nekoliko godina niklo čitavo naselje sa modernim hotelima, apartmanima i privatnim kućama.

Za Tasos mnogi kažu da je jedinstveno grčko ostrvo upravo iz razloga što predstavlja kombinaciju vode i planine zajedno sa bogatim zelenilom.

Atrakcije koje možete obići iz Golden Beach – a

Grčko etno selo Panagiu

Ako budete imali viška vremena, predlažemo Vam da posetite grčko etno selo Panagiu, koje se nalazi na 300 m nadmorske visine ili iznad same plaže Golden Beach, koja je udaljena svega 4 km od etno sela. Ovo selo karakteriše svež planinski vazduh, mir i tišina.

Mesto je poznato po izvarednoj hrani, a ako ste ljubitelji jagnjetine, na pravom ste mestu jer je ovo selo nadaleko poznato po najukusnijoj jagnjetini.

Svake godine 15. avgusta u ovom selu se održava proslava Uspenja Presvete Bogorodice i to je ujedno najsvečaniji dan u selu. U to vreme ulice su zatvorene za saobraćaj.

Treba napomenuti da i u ovom selu postoji privatni smeštaj, kao i hoteli gde možete odsesti, jer za samo par minuta se možete naći na obali mora.

Crkva Vaznesenja device Marije i tr “Tri izvora”

Golden Beach - Tasos (Grčka) | Vodič za letovanje

Ono što morate videti ukoliko posetite Panagiu jeste crkvu Vaznesenja device Marije, kao i trg „Tri izvora“. Kroz celo selo protiče voda sa tri izvora, koja se sliva sa vrha planine Ipsarion.

Kafići i restorani u Golden Beach – u

Postoji mnoštvo kafića i restorana u Golden Beach-u. Neki od najpoznatijih kafića jesu: Green House caffe, My Beach Spot i mnogi drugi.

U restoranima možete da uživate u grčkim tradicionalnim specijalitetima, nadaleko dobro poznatom vinu, kao i u grčkom tsipouro – alkoholnom piću poput grčkog uza. Preporučujemo Vam da posetite restoran hotela Fedra, koji se nalazi na samoj obali. Sigurno je da ćete u ovom restoranu uživati u obroku, jer je u pitanju vrhunsko kulinarstvo.

Na brdu iznad Golden Beach-a nalazi se i kafić – restoran Vigli, koji pruža fantastičan pogled na ceo zaliv i tirkizno more.

Činjenica da ostrvo Tasos spada u jednu od najposećenijih destinacija Grčke, barem kada su srpski turisti u pitanju, mnogo govori o ovom ostrvu. Posetite ovo leto predivni Tasos i uživajte u svim čarima koje Vam pruža velika Golden Beach plaža. Svakako, jedno je sigurno, ukoliko se odlučite da letujete u Golden Beach-u sigurno nećete pogrešiti, vratićete se kući sa odmora prepuni pozitivnih utisaka i oduševljenja! Zato, pogledajte specijalne ponude, jer sigurni smo da ćete pronaći pravi kutak za vaše letovanje.

Autor: Nataša Božić | Objavljeno: 09.08.2017. | Modifikovano: 26.11.2018.