Grenland se topi, ali potencijal za turizam Grenlanda raste

Grenland bi mogao da postane znatno primamljiviji turistima kao turistička destianacija koja nije bila u fokusu ranije, a sve zbog klimatskih promena i globalnog zagrevanja. Naime, neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine na Grenlandu, sa temperaturama iznad 23 stepena, utiču na otapanje snega i leda, otvarajući potencijal za turizam, jer posetioci imaju priliku da uživo prisustvuju „menjanju istorije“ i izgleda naše planete.

Kao što smo već imali prilike da se uverimo, klimatske promene i njihov uticaj na prirodu su realnost, poput nedavnog slučaja na Maldivima. Ipak, najočiglednije promene trpe prostranstva pod snegom i ledom kao što je Grenland. S obzirom na to da je zabeležena najviša temperatura za jun ikada – 23 stepena celzijusa, postaje jasno da se i Grenland zauvek menja. Koliko je ovo značajno, najbolje pokazuje činjenica što je Grenland u prošlom delu godine, posebno tokom proleća, često bio i znatno topliji od Njujorka i sličnih lokacija.

Koliko su ovakvi neočekivani rekordi za visoke temperature kobni za Grenland i njegove ledom okovane ivice, pokazuje i činjenica da se uobičajeni prosečni domet ivičnog dela Grenlanda, koji se inače ne topi kao njegove dalje ivice, smanjio za 600,000 km2, otpočevši i sopstveni proces topljenja. Posledice koje topljenje glečera ima na planetu Zemlju su ogromne, a jedna od njih je i porast nivoa mora koji bi mogao da potopi brojne priobalske gradove.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.