Gvadalahara – odraz meksičke kulture

Gvadalahara je drugi po veličini grad u Meksiku, rodno mesto marijači muzike i tekile, ali i jedan od industrijskih i poslovnih centara u zemlji. Za razliku od mnogih kolonijalnih gradova koji održavaju prvobitni plan grada, veliki projekat iz 1950. godine izmenio je lice Gvadalahare. Starije zgrade su porušene kako bi se izgradili široki putevi, stambene zgrade, podzemni parkinzi i tržni centri, međutim, najlepše i najstarije zgrade su ostale netaknute.

Otkrivanje Gvadalahare je divno iskustvo, puno iznenađenja i neočekivanih situacija. Gvadalahara je prepuna značajnih spomenika i građevina, poput rotundi slavnih ljudi, počivalište sinova Jalisca koji su obeležili istoriju Meksika. U srcu grada se nalazi katedrala, sa svoje dve kule i centralnom kupolom, to je najprepoznatljivije obeležje Gvadalahare. Katedrala je sa sve četiri strane okružena trgovima.

Centralna fontana prikazuje dva lava kako odmaraju na stablu drveta. Na jugu je trg Plaza de Armas, pored njega se nalazi zgrada vlade, barokne fasade i spektakularni murali u unutrašnjosti koji je oslikao Jose Clemente Orozco. Severno od katedrale je Rotondo de los Jaliscienses Ilustres. Ovaj zeleni prostor ima centralni kružni spomenik, statue koje ga okružuju reprezentuju Jaliscove slavne sinove (i jednu kćerku). Iza katedrale je  Plaza de la Liberacion, tako nazvana u čast Miguela Hidalga. Statua Hidalga drži slomljeni lanac i odražava ukidanje ropstva. Na istočnom delu trga nalazi se teatar Degollado. Šetnja oko zadnjeg dela teatra dovešće vas do fontane koja prikazuje osnivače Gvadalahare. Tu počinje Plaza Tapatio i prostire se oko pola milje sve do Hospicio Cabanasa koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi. Tokom šetnje ćete proći duž igrališta, fontana, obnovljenih kolonijalnih zgrada, ali i modernih skulptura.

Istovremeno, u centru postoje mnoga mesta koja na dostojanstven način reprezentuju grad. Priče koje se prepričavaju na ovim mestima su posebne, jer održavaju urbanu legendu grada. U Gvadalahari će vas stanovnici dočekati sa posebnom toplinom, među njima možete pronaći prijatelje, ali i uživati u meksičkom načinu života. Takođe, noćni život u Gvadalahari je više nego respektabilan, postoje mesta za najraznoraznije vidove zabave.

Bez obzira na to na koji način ste izabrali da istražite grad (pešice, dvospratnim autobusom ili konjskom zapregom), uočićete brojne trgove, odraz kolonijalne arhitekture, ali i moderan uticaj koji samo dodatno oblikuje lice Gvadalahare.

Evo šta raditi u Gvadalahari

Obilazak najznačajnijih spomenika istorijskog centra, otkrivajući arhitekturu, enterijer, priče i zanimljive lokacije koje prolaze nezapaženo kod prosečnih posetilaca, svetske putnike će oduševiti. Istražite najveće prirodno jezero Meksika, uživajte u prirodi, izvanrednim klimatskim uslovima, ukusnom sladoledu, posetite hacijendu Vicente Fernandez koji poseduje najveću kolekciju ponija na svetu ili hacijendu La Calera, dom popularne meksičke pevačice Joan Sebastian.

Otkrijte proces, razvoj i tajne spravljenja tekile. Hacijenda Tequilera je jedna od najboljih u proizvodnji tekile još od 1934. godine, to je najstarija fabrika tekile na području Gvadalahare. Uživajte u degustaciji tamarind margarite, belih vina, tekile, reposada, aneja sa 100% agave. Nakon ovih trenutaka, na pet minuta vožnje od hacijendi nalazi se gradić Tlaquepaque u kome možete iskusiti čari marijača u nekom od desetak prvoklasnih restorana.

Gvadalahara je rodno mesto tekile. Pejzaži agave su deo svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Hodajte drevnim građevinama i dopustite da vas grad tekile u potpunosti opčini.

Ukoliko ste poželeli da osetite jedinstvenost lepote izdizanja Sunca, Gvadalahara je pravo mesto za to. Prva crkva ikada napravljena na ovim prostorima, koju su podigli prvi istraživači je u Tonali, zemlji zanatlija i šoping meki.

Doživite velelepnost najaktivnijeg vulkana u Meksiku, magičnu zonu u kojoj, čini se, zakoni gravitacije ne postoje. Uživajte u svežini listopadnih šuma. Posmatranje ptica je ovde zaista popularno! Posetite i gradić Comalu u kome su Juan Rulfo i Gabriel Garcia Marquez napisali neke od najvećih svetskih klasika. 

Širom sveta, marijači su priznati simbol Meksika. Za Meksikance je muzička pratnja deo najvažnijih životnih trenutaka: predstavlja vitalni deo udvaranja, venčanja, rođendana, krštenja, ali i sahrana. Ovo je simboličan zvuk Meksika, koji kod slušalaca budi tradiciju i istoriju Meksika. Postoje različite debate o poreklu marijači muzike, sasvim je jasno da je ta muzika fuzija muzičkih stilova koji su se razvili tokom nekoliko stotina godina u brdima zapadnog i centralnog Meksika, naročito u državama Jalisco, Colima, Nayarit i Michoacan. Pre dolaska Španaca, starosedelački narod Meksika je imao razvijenu muzičku tradiciju koristeći vetar i udaraljke. Španci uvode gudačke instrumente i ugrađuju ih u interpretaciju tradicionalne muzike. Dolazak robova iz Afrike dodao je novi element muzičkom miksu i doprineo stilu narodne muzike u regionu.

Pesme marijača se bave različitim temama, kao što su ljubav, izdaja, politika, smrt, revolucije i patriotizam. Njihove pesme izražavaju snažnu emociju, bilo da su optimistične ili tragične. Nemojte se iznenaditi ukoliko član publike iznenada glasno vikne: “Ay ay ay!” Ovo je vrsta muzike koja poziva učešće publike, pa slobodno se pridružite!

U Gvadalahari, marijače možete čuti na Plaza de los Mariachis, blizu Hospicio Cabañas ili Tlaquepaque na El Parian-u. Ukoliko zatražite pesmu u restoranu ili na trgu očekujte da platite između 50 i 100 pezosa po serenadi, ili više, u zavisnosti od lokacije ili veličine trupe. Ako neko od vas slavi rođendan, zamolite ih da vam izvedu Las Mañanitas. Neke optimistične pesme uključuju Jarabe Tapatio i El Son de la Negra. Ukoliko, pak želite nešto romantičnije zatražite La Malagueña, Serenata Huasteca ili Sabor a Mi. Marijači simbolizuju meksičku muziku, kulturu i tradiciju i deo su nematerijane kulture čovečanstva. Marijači će nastaviti da predstavljaju jedinstveni zvuk Meksika.

U svetu Tekile

U području oko grada Tequila u državi Jalisco, zelenkasto-plava polja agave pružaju se kilometrima preko neravnog, brdovitog terena. Sva tekila na svetu, oko 60 miliona litara godišnje, proizvodi se u ovom regionu. Godine 1978. “Appellation of Origin Tequila” je naznačila da pića proizvedena od agave bilo gde drugo u svetu ne mogu biti označena kao tekila.

Prilikom posete gradu videćete katedralu iz XVIII veka, Narodni muzej tekile i destileriju u kojoj možete saznati sve o procesu proizvodnje tekile i naravno probati različite vrste. U La Rojeñi,  Jose Cuervo destileriji, vodiči objašnjavaju svaki korak u procesu transformacije agave do tekile. Druga opcija za istraživanje regiona tekile je Tequila Express turističkim vozom. On polazi iz Gvadalahare i uključuje obilazak Herradura destilerije, ručak na hacijeni, marijače i folklor, i naravno tekilu. Na hacijendi San Jose del Refugio videćete kako se proizvodnja tekile menjala tokom vremena. Neki aspekti proizvodnje ostaju nepromenjeni, žetva (jima) se i danas vrši ručno, sa istim alatom kao u prošlosti dok je drugi deo procesa modernizovan. Kažu da ispijanje tekile daje novu dimenziju iskustvu. Većina putnika se iz Gvadalahare vrati poštujući nacionalni duh Meksika.

Najbolje mesto za pogled ka zvezdama: Jalisco

San Sebastian del Oeste, gradić u Jaliscu, visoko u Sijerama, ima najtransparentniju atmosferu u zemlji. Od Cerro de la Bufa ka Real de los Reyes, pruža se pogled na Banderas zaliv i Maria ostrva, gde, posmatrajući horizont, nebo se spaja sa Tihim okeanom. Noću, nebo se pali stotinama zvezda do kojih, čini se, možete doći ako samo raširite ruke.

Ako se želite razonoditi uz sport, ili jednostavno uživati u krajoliku Sierra Madre, biciklizam ili jahanje vam može zvučati primamljivo. San Sebastian je idealno mesto za sve ljubitelje ptica, ovde ćete svakako uočiti slavuje, sove, svrake, sokolove i mnoge druge vrste kako obitavaju među borovim i hrastovim šumama.

San Sebastian del Oeste je udaljen 37 milja zapadno od Puerto Vallarta na federalnom autoputu 70 ka Gvadalahari.

Prirodna lepota Chapale

Jezero Chapala je najveća slatkovodna akvatorija Meksika, nalazi se na jedan sat vožnje od Gvadalahare, na granici između država Jalisco i Michoacan. Oblast nudi mirno i tiho povlačenje pred vrevom i bukom Gvadalahare. Jezero je okruženo planinama i zrači neobičnim, lokalnim šarmom. Na ovom jezeru posmatrači ptica i ljubitelji prirode će pronaći autohtone biljke i fascinantne primere morsko-jezerskog života. Postoje dva ostrva na jezeru koja možete posetiti: Isla Escorpion (ostrvo škorpija) i Isla Mezcala (Isla del Presidio).

Mezcala ostvo je u blizini severnog dela Chapale. Brodom se stiže do Mezcala de la Asuncion. Ostrvo je nacionalni spomenik nastao tokom meksičkog rata za nezavisnost, kada je grupa od oko 1500 Coca Indijanaca ovde stvorila uporište i održala nezavisnost od Španaca u periodu 1812. do 1816. Posle njihove kapitulacije, Mezcala ostrvo je služilo kao zatvor do 1855. godine. Mezcala ostrvo je živopisno i prepuno starih ruševina, uključujući i tvrđave sa kompletnim pokretnim mostom nad (sada suvim) rovovima.

Jezero Chapala nije pogodno za kupanje. Ukoliko ste imali nameru da se pokvasite, možete se provozati do Agua Calientea, akvaparka sa termalnim izvorima. Nalazi se na 45 minuta vožnje od Gvadalahare na Guadalajara-Barra de Naiad autoputu, park ima vodene tobogane i bazene. Ako rezervišete boravak, možete iznajmiti privatan bazen koji će biti ispunjen termalnom vodom. Vikendom je u Agua Calienteu neverovatna gužva, ali tokom nedelje ćete pronaći mesto za opuštanje.

Gvadalahara je kolevka meksičke tradicije, mesto puno vitalnosti i romantike.

Gvadalahara je veliki grad, koji izgleda baš kao čitava država. Gvadalahara odiše duhom starog sveta, mirisima i bojama kolonijanog šarma. Zvana “Biser Zapada”, Gvadalahara je nesagledivo bogata u arhitekturi i istoriji mešanja različitosti. Neprocenjivo blago, kao što su drevni manastiri, vile i palate su samo pozadina u svakodnevnom životu žitelja Gvadalahare, koji, ne gubeći iz vida svoje korene, žive u modernom gradu živopisne industrije i visokog kvaliteta života. Gradske kule, dvorišta i fontane, verske freske i vitraži odražavaju više od 450 godina istorije. Vrhunac za sve posetioce je regionalna kuhinja, koja objedinjuje najbolje od pre-hispanskog i španskih tradicija.

U Gvadalahari ćete naći mogućnosti i lokacije za venčanje iz snova. Takođe možete izabrati Gvadalaharu kao romantičnu turističku destinaciju, jer blizu metropole možete napraviti romantičan izlet do Tequile, Zapopana, Tlaquepaquea i Tonale, živopisnih gradova punih tradicije gde ćete otkriti dušu Meksika i Ameriku iz nekog drugog ugla.

Autor: Katarina Adamović | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 13.06.2019.