Hakovan luksuzni austrijski hotel! Gosti ostali zaključani u sobama…

Verovali ili ne, austrijski hotel je hakovan na početku svoje ski sezone, pri čemu su gosti u prepunom hotelu ostali zaključani u svojim sobama sve dok novac nije isplaćen hakerima! Evo o čemu se tačno radi i kako se hakerski napad desio.

Sajber kriminal

Koliko često imate priliku da čujete da je kompjuterski sistem nekog hotela hakovan u cilju iznude novca? E pa upravo to je zadesilo austrijski hotel Romantik Seehotel Jaegerwirt.

Naime, hakeri su upali u IT sistem hotela koji kontroliše rad kasa sa novcem i sistem rezervacija, da bi nakon toga zaključali sve računare i najvažnije od svega srušili ceo sistem elektronskih kartica koje služe kao ključevi od soba.

Kao što ste pretpostavili, austrijski hotel u Alpima poseduje elektronski sistem zaključavanja vrata od soba, koji se pokreće umetanjem kartice u čitač na bravi vrata.

Hakeri su uspeli da upadnu u sistem za kontrolisanje rada kartica i da time zaključaju sve goste u svojim sobama, odnosno da im uskrate mogućnost da se u svoje sobe vrate.

Kriminalci iznudili 1,500 evra u bitcoin valuti

Ovo nije bio prvi napad na hotel Jaegerwirt. Svetski poznati hotel sa 4 zvezdice i tradicijom dugom više od 100 godina, je po drugi put pretrpeo napad hakera, a ovog puta je došlo i do iznude novca. Kako je tokom ranijeg napada padao IT sistem hotela, popravke su koštale više hiljada evra, dok su ovog puta:

Hakeri obećali da će povratiti sistem ukoliko im odmah bude uplaćena suma od 1,500 evra u bitcoin-ima (virtuelna valuta).

Kako policija u ovakvoj situaciji ne može pomoći hotelu, dok kriza traje a gosti ostaju zaključani u hotelskim sobama, direktor hotela je odlučio da isplati traženu sumu novca hakerima, nakon čega je sistem ponovo podignut, a gosti otključani.

„Hotel je bio u potpunosti zaključan sa čak 180 gostiju, i zato nismo imali nikakvog drugog izbora“, rekao je direktor Kristof Brandšteter.

Obični ključevi > elektronske kartice?

Ovaj napad se desio početkom ski sezone, ali je sada po prvi put luksuzni hotel javno rekao šta se dogodilo, kako bi uticao i na druge hotele da unaprede svoj sistem zaštite od sajber napada, i kako bi se time obezbedila sigurnost putnika tj. gostiju koji borave u hotelu.

Zanimljivo je reći i da je nakon napada doneta odluka da se elektronske kartice zamene staromodnim, ali učinkovitim ključevima i bravama. Baš kao što se nekada radilo, kada je hotel otvoren pre tačno 111 godina.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 16.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.