Hamamet – Tunis | Vodič za letovanje

Prvobitni naziv ovog mesta potiče iz rimskog perioda i glasi Putput. Nekadašnje ribarsko naselje, a  današnji Hamamet predstavlja poznato letovalište i grad u Tunisu. Smatra se da je letovalište nastalo oko 1920. godine kada je rumunski bogataš George Sebastian sagradio kuću u tadašnjem ribarskom selu. Ekspanzija razvoja turizma i građenja turističkih sadržaja započeti su 1970-ih godina. Uživa status Sen Tropea zbog velikog broja restorana, kafića, luksuznih vila i dr. U svakom slučaju fantastično mesto za letovanje, pa pogledajte sve korisne informacije savete i iskustva za letovanje u Tunisu.

Reč hamamet znači kupatilo, a ovaj naziv potiče i od činjenice da se u gradu nalazi veliki broj antičkih kupatila iz II veka p.n.e. Vrlo je popularan među turistima zbog lepih plaža, atrakcija, živopisnih predela, pijaca kao i velikog broja luksuznih hotela. Vrlo često su ga posećivale i poznate ličnosti poput Gustava Flobera i Oskara Vajlda.

Hamamet – lokacija i informacije

Hamamet se nalazi u jugoistočnom delu poluostrva Kap Bon u regionu Nabel na 64 km udaljenosti od Tunisa. Zahvata površinu od oko 36 km². Zvanični jezik je arapski. Hamamet broji oko 70.000 stanovnika. Zvanična valuta je tuniski dinar, a vremenska zona GMT + 1. Klima je mediteranska i odlikuje se dugim i toplim letima i blagim zimama. Centar ovog mesta predstavlja medina, dok se južnim i severnim delom prostiru hoteli niže kategorije. U okviru novog dela, koji je izgrađen po uzoru na Azurnu obalu,  Jasmin Hamameta nalaze se novoizgrađeni i luksuzni hoteli. Prepoznatljivi simbol Hamameta je tvrđava, koja je izgrađena u IX veku po kojoj je grad i dobio ime.

Hamamet predstavlja prvu i samim tim najstariju turističku destinaciju u Tunisu i sama turistička zona je podeljena na dve celine:

  • Severni Hamamet, koji predstavlja najstariji deo grada, i
  • Jamin Hamamet kao noviji deo grada udaljen nekoliko kilometara od severnog Hamameta. Naziv je dobio po cvetu jasmina, koji je u ovim krajevima vrlo rasprostranjen.

Kako doputovati do Hamameta?

Do Hamameta je najjednostavnije doputovati avionom. Glavni prevoznik je nacionalna avio kompanija Air Tunisia, koja održava redovne linije prema ovoj destinaciji iz gotovo svih krajeva Evrope. Iz Beograda se obavljaju letovi od strane JAT-a dva puta tokom nedelje i to ponedeljkom i četvrtkom. Za avionsku kartu je potrebno izdvojiti od nekih 170 do 400 evra.

Plaže u Hamametu

Plaže Hamameta karakterišu širina, fini pesak, čistoća i uređenost zbog čega ih turisti i najčešće posećuju.  Voda je čista i plitka. Plaže Hamameta omogućavaju bavljenje sportovima na vodi kao što je npr. ronjenje. Plaže su uglavnom javna dobra i turisti ih mogu posećivati potpuno besplatno.

Preporučujemo da posetite plažu Promenade beach. Iberostar Phenicia se nalazi na 5 km od Hamameta, karakteristična je po finom pesku i velikoj površini vrtova. Yasmine Beach se nalazi na 4 km od Hamameta i namenjena je ljubiteljima ronjenja i plivanja. Sa druge strane, postoje i privatne plaže u sklopu velikih hotelskih objekata. Sezona kupanja traje od maja do oktobra. Tokom boravka na plaži u vazduhu možete osetiti miris južnog voća poput limuna, mandarina i cveta jasmina.

Turističke atrakcije Hamameta

Ukoliko se opredelite za ovu destinaciju, predlažemo vam da nikako ne zaobiđete Medinu u Hamametu, koja je svoje zidine dobila u XV veku. Ona predstavlja pravi mali lavirint velikog broja ulica, u kojima se nalaze radnje sa suvenirima, odećom začinima i drugim predmetima uglavnom ručne izrade tradicionalnog arapskog stila.

Ukoliko želite da pazarite, cenkanje nije na odmet. Kulturni centar se nalazi u južnom delu Hamameta i smešten je u vili izgrađenoj 1920-ih godina.

Podigao je George Sebastian, milioner koji se doselio u ovo letovalište. U ovom centru se organizuje Internacionalni festival muzike i drame. Kasbah predstavlja jedan od bitnih spomenika u Hamametu. Citadela je zbog svojih zidina i ostataka iz rimskog perioda svojevrstan muzej.

George Sebastian milioner vila Tunis hammamet

Velika džamija, koja je najpoznatiji verski objekat,  potiče iz XV veka a obnovljena je 1972. godine. U njoj je danas smeštena škola za izučavanje Kurana.

Provod u Hamametu

Hamamet je poznat i po noćnom provodu, koji podrazumeva veliki broj kafića, klubova, barova i dr. Ukoliko očekujete i kvalitetan provod tokom odmora u Hamametu, posetite klubove Calypso Club ili Latino Club, u kojima možete čuti domaću muziku modernijeg zvuka. Ukoliko žeite da uživate u gastronomoji, posetite restorane Les Trois Moutons i Dar Lella

Što se tiče gastronomije, preporučujemo vam da probate tunižanska vina kao i specijalitete poput kus kusa, jagnjeću čorbu, specijalitete od ribe i druge gurmanluke.

Razlozi za odmor u Hamametu su: lepe i uređene plaže, veliki broj ugostiteljskih objekata, gastronomski specijaliteti, bogat kulturni sadržaj i brojne mogućnosti za šoping na putovanju. Ujedno je Hamamet najstarija turistička destinacija u Tunisu, koja je zadržala svoju tradiciju, stare zidine i objekte, a sa druge strane savršenu kompoziciju predstavlja spoj tradicionalnog i novoizgrađenih i moderno opremljenih ugostisteljskih i hotelskih objekata.

Autor: Milena Podovac | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.