Harbin festival snega i leda u Kini opet oduševljava skulpturama

Međunarodni festival skulptura od leda i snega u kineskom gradu Harbinu, koji se svake godine održava u Kini preko zime, ne prestaje da oduševljava. I ove godine će veliki broj turista doći baš u Kinu, kako bi videli najnovije, unikatne skulpture od snega i leda za doček Nove godine. Evo kako izgledaju ove skulpture i koja se priča krije iza njih.

Kineski grad Harbin – zimska prestonica turizma

Svake godine, već 29. godina unazad, se na severoistoku Kine, u gradu Harbin, održava festival leda i snega. Osim što sneg sam po sebi nosi određenu dozu magije, tokom ovog festivala sneg postaje prava umetnost. Ogromne skulpture od snega i građevine od leda koje prave desetine umetnika istovremeno ostavljaju bez daha, a kada se još osvetle specijalnim reflektorima preko noći, magija postaje stvarnost.

Harbin festival obuhvata tri dela festivala:

  • Sajam ledenih fenjera 
  • Svet leda i snega (otvaranje 20. decembra)
  • Ledeni festival (otvaranje 5. januara)

Temperature u Harbinu i do -35

Izuzetno hladno vreme u ovom kineskom gradu, ne plaši turiste, pa festival traje i do kraja februara, pošto se temperature spuštaju i do -35 stepeni. Nažalost, na kraju festivala sve skulpture koje su često replike poznatih svetskih atrakcija se otapaju, ali se ipak niko ne potresa, jer se zna da ćemo i sledeće godine moći da uživamo u umeću kreativnih skulptora leda i snega, dok će ovaj grad opet posetiti veliki broj turista.

Nešto slično je i sa Laponijom, ali i čuvenim ledenim hotelom koji se svake godine menja.

Da li ste možda posetili Harbin tokom festivala snega i leda? Ako jeste, pišite nam i rado ćemo objaviti vaše utiske sa putovanja.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.