Havaji: zabranjene stepenice Haiku na vrhu planine dobile ljuljašku

Ima nešto privlačno u stvarima koje su zabranjene. Ipak, većina zabranjenih stvari je zabranjena sa dobrim razlogom, iako se mnogi oglušavaju na zabrane. Upravo to je slučaj i sa Havajima i zabranjenim i zastrašujućim Haiku stepenicama koje vode na vrh planine havajskog ostrva Oahu, a na koji je ilegalno postavljena ljuljaška koja privlači ogroman broj turista. Napominjemo – penjanje stepenicama je zabranjeno!

Ova ljuljaška na vrhu planine sve češće se može videti na društvenim mrežama pošto je mnogi posetioci kače kao fenomenalno mesto za fotografisanje na Havajima, uprkos tome što je penjanje do ovog planinskog vrha, i još više od toga ljuljanje potpuno zabranjeno! Razlog za to je nesigurnost Haiku stepenica koje se još nazivaju Stepenice do Raja, aludirajući na čuvenu pesmu Led Zepplin-a, a koje vode do vrha planine. Kao i neobezbeđenost samog vrha i velika opasnost koja vreba u slučaju pada sa pomenute ljuljaške.

Najbizarnija je činjenica da vlasti na Havajima nisu ni bile svesne postojanja ovog dodatka na vrhu zabranjene planine, te su stvari sada postale još opasnije. Na Havajima je čak izrečena i kazna penjanja uz stepenice u iznosu od 1000 $.

Bezbednost destinacije i turista nije garantovana i zato je penjanje zabranjeno, ali uprkos tome svakodnevno se kače brojne slike na društvene mreže sa ove destinacije. Da li je to u pitanju želja turista za adrenalinom u prirodi, ili želja turista da se uplaše kao na nedavno pomenutoj providnoj platformi iznad litice u Kini, nismo sigurni, ali možda bi pravi lek bio ulaganje u ovu atrakciju i njeno obezbeđenje, pošto turisti očigledno neće prestati da se penju i da se izlažu opasnosti na svom putovanju.

 

A photo posted by Angelo Neto (@angelovianabjj) on May 24, 2016 at 5:33pm PDT

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 15.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.