Havana – egzotika prošlih vremena

Iako je opšte poznato da je Kuba zemlja gde se živi skromno ali srećno, mnoge iznenadi činjenica da je to jedna od zemalja sa najvišom stopom pismenosti. Obrazovanje kao i zdravstvo su besplatni i kvalitetni. Mnogi smatraju da Kubu i Havanu treba obići pre nego što izgube svoju autentičnost, što je i moguće ako se nastavi trend otvaranja Kube prema svetu, dolaskom investitora i razvojem turizma, pa i konačnim dolaskom Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, na promene ne treba uvek gledati negativno, a ako želite da na momenat zaboravite savremeni moderan svet, posetite ovo ostrvo boja, čuvenog Če Gevare, Fidela Kastra i “oldtajmera” koji podsećaju na neko davno prošlo vreme.

Život u Havani

Havana je glavni i najveći grad Kube, najvećeg ostrava Kariba. Mnogi ga zovu i gradom u kome je vreme stalo zbog njegovog izgleda, načina življenja tamošnjeg stanovništva i ostalim specifičnostima koji se mogu videti. Iako je u Havani, ali i na celom ostrvu, veoma malo građeno u vreme posle revolucije, upravo je to doprinelo da Kuba postane tako interesantna turistima iz svih krajeva sveta. Okruženi starim, polusrušenim zgradama, fasadama svih mogućih boja, starinskim automobilima, na momente ćete možda imati osećaj da ste deo nekog filma. Iako sve to, kao i ono što čitamo u mnogim turističkim vodičima i putopisima, zvuči nestvarno, čarobno i interesantno, ima onih koji dožive šok kada prvi put kroče u Havanu. Prljave i prašnjave ulice, smeće, prepuni kontejneri, neretko i neprijatni mirisi, kuće koje se raspadaju takođe čine svakodnevicu ovog najvećeg karipskog grada.

Havanci su uglavnom na ulicama, ispred svojih kuća, pričaju i druže se i uvek se od nekud čuju zvuci muzike. Pošto je uvek sve otvoreno često ih, prolazeći ulicom, možete videti i kako zavaljeni u naslonjačama gledaju glasno pojačane televizore. Nemojte se iznenaditi ukoliko vam na ulici priđu, pitaju odakle ste, šta radite i sl. Ponudiće da vas odvedu negde, pokažu nešto, a na kraju i da vam prodaju, na primer, cigare. Najbolje je da se priča završi na ljubaznoj kratkoj konverzaciji, bez kupovine, jer je veliki broj falsifikata koji uopše ne valjaju. Tokom šetnje kroz staru Havanu imaćete priliku da vidite i mnoge žene obučene u tradicionalnu nošnju. Ne zaboravite da im za fotografisanje ostavite bar neki CUC, zapravo, one to i očekuju.

Havana ulični svirači salsa i muzika Kuba

Jedna od najvećih atrakcija na ulicama su definitivno automobili iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka koji se na Kubi još uvek voze. Oni čine sliku kojom se Kuba najčešće prezentuje. Ta zemlja je pravi muzej starih automobila. Vraćaju nas u stara vremena koja još uvek žive na ulicama  Havane.

Šta i kako u Havani na Kubi?

Mnogo toga što se u velikim turističkim mestima podrazumeva u Havani se ne podrazumeva. Nije retka situacija da se u nekim od restorana ili čak sa vlasnicima kuća u kojima odsedate  teško možete sporazumeti zato što im engleski nije jača strana. Ponekad izgleda i da im do toga nije nešto preterano ni stalo. Iako postoji mnogo toga za videti, za malo toga se zna i sve to nije dovoljno promovisano i prilagođeno turistima iz svih krajeva sveta, pa se čini da nisu potpuno turistički nastrojeni. Česta pojava je i da restorani nemaju nešto od hrane za šta se odlučite, a u meniju to nije naglašeno.

Interenet na Kubi – Ovo je idealna prilika za one koji misle kako ne mogu bez interneta u stvarnosti i isprobaju kako to može da izgleda. Naime, na Kubi, ali i u Havani, je veoma mali broj mesta gde ćete naći internet, pa je najbolje za sve se informisati i pripremiti pred put. To naročito važi za one koji individualno putuju i ne ide u pratnji neke od turističkih agencija. Internet možete naći u nekim od hotela (Park Central, Habana Libre…) gde kupujete karticu za određeno vreme, obično za sat vremena. Takođe, u blizini hotela ili određenim ulicama, možete naći i preprodavce koji će vam slične kartivce prodavati za duplo manje novca, ali je i internet veza nešto lošija. Zato neka vas ne začude velike grupe ljudi u Trećoj ulici ili Central parku. Svi pokušavaju da se povežu sa ostatkom sveta.

Jezik – Kada ste na Kubi (i ukoliko ne govorite španski) odlično je pri sebi imati neku aplikaciju za prevođenje (koja radi offline) i koji će vam sigurno biti od velike koristi dok ste tamo, ili možda budete imali sreće uz popularnu majicu za sporazumevanje, ali to ipak malo teže.

 

Valuta Kube – Nekima je već poznato da na Kubi postoje dve valute. Jedna je za tamošnje stanovništvo (CUP) i druga, konvertibilni pezos (CUC), koju koriste turisti. Preporučljivo je se novac menja u menjačnici na aerodromu ili u bankama u centru grada (u ulici Obispo, na trgu San Francisco). Izbegavati američke dolare jer za njih postoji posebna provizija, pa je najbolje menjati evre u CUC-e jer je najisplativije.

Računi – retko gde postoje. Uglavnom se za kupovinu ili račun u restoranu dobijaju ceduljice sa rukom ispisanim cenama i ukupnim iznosom za plaćanje. Napojnica je na nekim mestima uračunata, dok na drugima možete sami odlučiti hoćete li nešto ostaviti ili ne.

Snalaženje u Havani – Evo još jedne havanske specifičnosti. S obzirom na mnoštvo dugih ulica koje se međusobno ukrštaju i da brojevi zgrada idu i preko 900, najlakše ćete objasniti gde taxi treba da vas ostavi tako što ćete reći koje dve susedne ulice seku onu u koja je vaše odredište (npr. ulica Animas između Soledad i Oqueno). U ovom slučaju nema greške, a inače vožnja može da potraje.

Plaža – Ako ste odseli u Havani, a želite i imate vremena i za kupanje i sunčanje, relativno brzo možete doći i do plaže. Nije baš na dohvat ruke jer čitava obala kojom Havana izlazi na more je veoma stenovita. Peskovite plaže koje su za kupanje se nelaze 30-ak km van grada, odnosno nekih 20-ak minuta vožnje taxijem. To je poznata i duga Playa del Este koja je podeljena na više delova. Žuti pesak, visoke palme i tirkizno more su pravi odmor za oči, ali i telo, ako ste već potrošili neko vreme na iscrpne šetnje po gradu.

Sladoled – Zanimljivo je da ćete se u Havani namučiti ako tražite mesto gde možete pojesti sladoled. Prava je retkost. Najčešće ga restorani nemaju uopšte. Ukoliko ga neki od kafića ili barova i ima, neće te se mnogo lomiti oko izbora ukusa jer su to uglavnom samo vanila i čokolada. Tokom sedam dana u Havani naišli smo tek na nekoliko mesta sa sladoledom. Od toga je jedna poslastičarnica na trgu de Armas i dva kafea na trgu Vieja.

Voda – Dobro otvorite oči tokom šetnje i obratite pažnju gde možete naći flaširanu vodu, naročito u blizina mesta gde ste smešteni. Velike markete sa raznovrsnom hranom i pićem teško da ćete naći u Havani, a ono što liči na neke njihove prodavnice sadrži jako mali broj namirnica i uglavnom je u pitanju alkoholno piće, možda neke grickalice. Druga varijanta je da pitate vlasnike kuće u kojoj ste smešteni da li možete kupovati od njih vodu, i naravno, po kojoj ceni (ukoliko niste u hotelu).

Taxi – Ima ih više vrsta, pa su i cene u odnosu na to različite. Nakon nekoliko dana provedenih u Havani učiniće vam se da svi taksiraju, bez obzira na to imali tablu za taxi ili ne. Za cenu se obavezno pogoditi pre ulaska u auto jer pojedini umeju da budu nemilosrdni kad vam na kraju vožnje kažu cenu. Taksimetri ne postoje, pa je ovo obavezno kako ne bi došlo do neželjenih neprijatnosti. Pored zvaničnih taxi vozila koje ćete svakako prepoznati (novi žuti automobili), tu su i nezaobilazni oldtajmeri najrazličitijih mogućih boja i nijansi. Pored starih koji nisu nešto posebno sređivani i kojima ćete sve vreme osetiti miris goriva, do onih specijalno uređenih, ofarbanih, sa krovom ili bez, u kojima sve blista. Sve ih možete zaustaviti gde god vam zatrebaju, na sred ulice ili raskrsnice, a mnogi će vam i dobacivati i pitati vas da li vam je potreban taxi. Ponekad će vam se učiniti da polovina Havanaca vozi taksi, a polovina se vozi taksijem, jer prosto ne možete naći slobodno vozilo. To je naročito ujutru ili u kasnim popodnevnim časovima.

Pored toga možete probati vožnju tzv. rikšom, biciklom na tri točka ili Coco taxi vozilom, neka vrsta motor na tri točka. Ima ih, takođe, na svakom koraku.

Treba naglasiti, da ukoliko želite da rezervišete neko taxi vozilo za duža putovanja (sat – dva od Havane), možda je bolje raspitati se kod taksista sa novijim vozilima, jer je prosto udobnije i može uštedeti nešto vremena.

Smeštaj u Havani

Kao i svuda, i u Havani postoje jeftinije i skuplje varijante za smeštaj. Pored hotela, tu su njihovi hosteli, tačnije kuće (“kasa”) kojih ima u svim delovima grada. Svaka za sebe je drugačije uređena, različite su ponude, pa bi valjalo sve dobro razmotriti pre konačne odluke. Pored lokacije, važno može biti i to da li se u okviru njih nudi nešto od hrane i kakva je struktura unutar

same kuće, da li su kupatila zajednička za sve sobe ili kuća poseduje pojedinačna, za svaku od soba.

Kako potrošiti vreme u Havani?

U zavisnosti od toga gde ste smešteni, za početak je lepo prošetati havanskim ulicama i upoznate se sa okolinom. Preporučujemo jutarnju šetnju kada je Havana posebno lepa. Na jutarnjem suncu dolaze do izražaja sve one raznobojne fasade, automobili, šareni veš raširen po terasama. Gužva i užurbanost koje ćete primetiti svuda unaokolo, prodavci voća i povrća za pokretnim tezgama, dovikivanje, šarenilo boja i mirisa jesu prava čar jutarnje Havane i vreme kada ćete najbolje osetiti puls ovog karipskog grada. Tokom prve šetnje, odrednica može da vam bude npr. Central park, do koga možete stići i taksijem ukoliko je prevelika razdaljina od mesta gde ste smešteni.

Central park je smešten ispred istoimenog hotela i mesto gde se nalazi mnogobrojni taksisti i polazište autobusa za razgledanje grada. Odatle možeti krenuti sa jednom od tura na panoramsko razgledanje i tako se upoznati sa Havanom. Tom prilikom ćete videti i koliko je grad u stvari ogroman. Vodič će pričati na španskom, tako da, ukoliko ga ne znate, ostaje vam da uživate u panorami grada. Tom prilikom ćete takođe čuti i videti kako se oni ponose i hvale hotelima koji se u Havani nalaze, naročito velikim i poznatim. Da li je to zbog toga što su hoteli neke od retkih građevina koje lepo izgledaju u gradu ili iz nekog drugog razloga, nismo uspeli da otkrijemo. Posebno će skrenuti pažnju i pričati o čuvenom Hotelu Nacional (kroz čiji lobi možete nekom drugom prilikom prošetati, popiti piće u bašti), hotelu Habana Libre, kao i hotelima u delu grada Mira Mar do koga teško da biste došli da niste na ovoj autobuskoj turi.

Nakon toga, možete se uputiti ka ulici Obispo. Nalazi se u centralnom delu stare Havane i nedaleko od Central parka gde će vas u povratku vratiti autobus. Predstavlja jednu od glavnih ulica u kojoj možete naći raznovrsne (uglavnom šarene) suvenire, razglednice pa i poštanske sandučiće. Ne znamo tačno koliko vremena je potrebno da jedna razglednica stigne sa Kube na poslatu adresu, ali hajde da pretpostavimo da to funkcioniše. Na početku ulice se nalazi i lokal Turističkog centra, gde se možete raspitati ako imate neke nedoumice, dobiti potrebne informacije i nabaviti mape grada.

Kraj ulice Obispo izlazi na jedan od svega nekoliko uređenih trgova u Havani, Plaza de Armas, poznat po mnogobrojnim štandovima sa starim i novim knjigama, posterima, kao i drugim starinama, gde se mogu naći i neki od retkih primeraka. Na trgu se nalazi i Nacioalni muzej istorije Kube i nekoliko restorana sa baštama gde se možete odmoriti i prezalogajiti nešto uz zvuke kubanske muzike.

Pored ovoga, tu su još četiri trga koja bi trebalo da vidite. Ako se nalazite na ovoj tački lako ćete stići do Plaza de San Francisco, a odatle i do trga Plaza Vieja. Povezani su uskim uličicama koje vas prosto vode do trgova.

Plaza de San Francisco je trg na kome se nalaze dva lepa kafića sa velikim baštama i jedna od retkih fontana. Ukoliko sednete u neki od njih imaćete utisak da ste negde u Italiji. Lepo je uređen, popločan, i sve građevine koje se tu nalaze su sa novim, restauriranim kamenim fasadama. Možda nije klasično kubansko mesto naizgled, ali je sigurno mesto koje će vam prijati da vidite i da prošetate njime. Pod zaštitom je svetske kulturne baštine i potiče još iz 16. veka.

Plaza Vieja (stari trg) je još jedan trg pod zaštitom UNESCO-a. Zanimljiv je što ga oivičavaju zgrade od dva ili tri sprata u čijem se prizemlju ali i na balkonima nalazi mnogo kafića, barova i restorana gde možete predahnuti uz čuvenu kubansku kafu i uživati u latino ritmovima bendova koji tu sviraju. Tu je i poznata pivnica u kojoj se uvek traži mesto više.

Još jedan trg koji se nalazi u ovoj oblasti, ali na suprotnoj strani od prethodna dva, je i Plaza de la Catedrale. Kao što i samo ime kaže, na trgu se nalaze hram koji je poznat po tome što je najstariji na Kubi.

Na drugom kraju grada nalazi se ogroman trg Plaza de la Revolution, poznat po bronzanoj silueti (muralu) Če Gevare. Tu je i njegov citat “Hasta la Victoria Siempre” (Do pobede, uvek). S obzirom na svoju veličinu, naizgled je prazan i nem u odnosu na skučenost na koju ste navikli šetajući ulicama Havane. Međutim, čim se popnete do spomenika nacionalnom heroju Hose Martiju koji se nalazi u podnožju tornja visokog 109 m, sa koga se pruža panorama Havane, shvatićete da upravo takav odgovara onome što ga okružuje. Sa bilo kog mesta na platou možete napraviti divne fotografije. Tu se održavaju sva veća okupljanja, a poznato je da je i Kastro tu držao svoje čuvene govore. S obzirom da se nalazi malo dalje od centralne zone grada, zgodno ga je obići tokom autobuske ture panoramskog razgledanja grada. S obzirom da je to jedno od stajališta, možete sići, provesti neko vreme na trgu, a zatim se do centra grada vratiti nekim od sledećih autobusa.

Kuća Ernesta Hemingveja je u stvari sada neka vrsta muzeja i nalazi se nešto dalje od centralne zone grada. Poznata je kao mesto gde je Hemingvej proveo nekoliko godina svog života, gde je pisao i stvarao. Enterijer je takav da oslikava vreme kad je on bio tu. Veoma malo toga je preuređeno i prilagođeno potrebama turizma. Videćete predivan vrt i prostorije baš onakve kakve su bile u vreme kada je Hemingvej boravio u gradu koji su, po njegovim  rečima, po lepoti prevazičazili jedino Pariz i Venecija.

Melacon je poznato šetalište u priobalnom delu Havane, opasano kamenim bedemom tik pored mora. Mesto je sastajanja sa divnim pogledom na pučinu, svetionik i zamak sa utvrđenjem koje je najveće u Latinskoj Americi. Neposredno pored šetališta je široka ulica sa šest traka, koja (kao i samo šetalište) na pojedinim delovima biva zapljuskivano talasima koji velikom silinom udaraju o kameni zid u vreme kada je more nemirno. U popodnevnim i večernjim satima šetalište je posebno živo, jer pored turista tu je veliki broj mladih koji se tu okuljaju pijućkajući rum i uživajući uz zvuk lokalne muzike.

Capitolio ćete videti čim budete došli do Central parka. Ukoliko ste više dana u Havani, sigurno ćete pored njega proći i više puta jer se nalazi na centralnom mestu, odakle vas putevi vode na više strana. Svojim spoljašnjim izgledom podseća na Belu kuću u Vašingtonu, dok je unutrašnjost u kubanskom duhu. Centralna sala u zgradi je poznata po Statui Revolucije visokoj 17 m (treća najveća statua u zatvorenom prostoru) i dijamantu na patosu sale, koji predstavlja nulti kilometar, tačku odakle se računaju sva rastojanja na ostrvu.

Callejon de Hamel je veoma mali više prolaz nego ulica, između Calle Espada i Calle Aramburu. Poznata je po mnogobrojnim grafitima i nekoliko malih umetničkih galerija. Ova ulica je posvećena afričko – kubanskoj kulturi što i oslikavaju mnogobrojni grafiti koji se nalaze svuda unaopkolo. Veoma je upečatljiva, šarena i ne postoji mogućnost da je promaašite ukoliko se nalazite u blizini.

Pored spomenutih turističkih atrakcija, ukoliko vas zanima možete posetiti i: Muzej ruma, Muzej Revolucije, novi deo Havane gde je univerzitet, ulica ambasada i Parque Coppelia gde se možete rashladiti sladoledom (još jedno mesto gde možete naći sladoled). Ukoliko neko od večeri budete želeli da provedete u čuvenoj Tropikani, pripremite nešto više novca i uživajte u kabareu  i plesu četrdesetak izvođača.

Šta još posetiti na Kubi?

Ako ste u nedoumici da li ići na Kubu i koliko vremena je neophodno za boravak tamo, uvek sve zavisi od onoga što vam je cilj i šta zapravo želite da vidite. Kuba je veliko ostrvo i obavezno je planiranje svih mogućih aktivnosti. Ukoliko ste u pratnji neke od turističkih agencija nećete imati tu obavezu i bićete mirni što se organizacije tiče. Naravno, ako idete samostalno, sve je moguće organizovati i izvesti i na ovaj način, ali se treba pre puta detaljnije pripremiti. U Havani postoje i  centar koji organizuje ekskurzije po ostrvu, pa je i ovo jedan od načina za one koji sa na individualnim putovanjima.

Sem Havane koja je nezaobilazna kada ste na Kubi i koju, kako kažu, treba videti pre nego šro se sve promeni, tu su još nekoliko mesta na ostrvu koje treba posetiti ukoliko vam vreme dozvoljava. Sledi nekoliko preporuka.

Varadero playa – Ukoliko idete na Kubu čisto sunca radi i sunčanja, i ako je vaše odredište čuvena plaža Varadero, mnogi od spomenutih saveta vam i neće biti toliko korisni. Na osnovu veoma kratkog boravka upravo tamo, čini se da Vradero nije jednako Kuba, odnosno Havana. Kao glavno letovalište i odredišna tačka mnogih koji dolaze na klasičan odmor i letovanje na Kubu, Varadero ima sve ono što je neophodno svim turistima, sve ono što možete naći svuda na moru…lokale sa hranom i pićem, kozmetičkim proizvodima i svime ostalim potrepštinama za plažu i sunčanje. Sve to ćete nešto teže naći u Havani. Do Varadera iz Havane možete otići i na jednodnevni izlet, tako što ćete unapred rezervisati taxi koji će vas odvesti na željeno mesto i sačekati vreme koje budete odredili za povratak. Putovanje traje sat i po vremena u jednom pravcu. Prelepa plaža dužinom od 20 km daje prostora da se ni u jednom momentu ne osećate skučeno i tesno, jer ima dovoljno mesta za sve one koji žele da uživaju u plavetnilu vode i belom pesku.

Vinales, poznat i kao “dolina duvana” gde možete videti plantaže na kojima se uzgaja duvan, kao i celokupan proces pravljenja cigareti. Nalazi se na tri sata vožnje od Havane, put je nešto duži, ali tokom vožnje možete uživati u prirodi i prizorima Kube.

Santjago de Cuba je glavni grad istoimene oblasti i drugi po veličini grad na Kubi. Izlazi na Karipsko more, pa je često i na udaru cunamija. Obično ga predstavljaju kao grad pozitivnog duha i dobre muzike.

Barakoa – Mesto gde se Kristofer Kolumbo davne 1492. godine iskrcao. Poznato je kao prva prestonica Kube, a nalazi se na severo-istočnom delu ostrva. Krase ga jednostavne kućice i kaldrmisane ulice, a u blizini se nalaze i usamljene plaže.

Grad Trinidan se nalazi na jugu ostrva i poznat je kao grad iz kolonijalnog vremena. Prepoznatljiv je po starim kućama koje već dugo odolevaju zubu vremena koje nesumnjivo čini svoje. Poznat je i po najkvalitetnijem kristalu i porcelanu koji su kupovani od prihoda dobijenih trgovinom šećerom i robljem.

Neverovatni Cayo Largo, gde se bele stene izdižu iz plitke tirkizne vode koja ih zapljuskuje. Predivan rajski prizor teško koga može ostaviti ravnodušnim. Ili Cayo Iguana poznato kao pusto karipsko ostrvo puno iguana.

Mogućnosti su brojene, pa se dobro se pripremite, odlučite šta želite da posetite i imajte plan. Ne propustite da se osvežite uz jedan mohito ili cuba libre i obevezno probajte jastoga. Mnogi kažu da nema mesta na planeti gde ćete jesti jastoga tako dobro pripremljenog za tako malo novca. Ponesite dobro raspoloženje i uživajte uz zvuke salse u zemlji ruma, cigara, starih automobila i utisak daleke egzozične destinacije iz snova. Ukoliko već niste, odgledajte i čuveni “Buena Vista Social Club” i opustite se uz melodije širom sveta poznate kubanske muzike. Havana je doživljaj koga ćete se dugo sećati.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 23.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.