Herceg Novi – Crna Gora | Vodič za letovanje

Jedan je od najposećenijih gradova na crnogorskom primorju i mesto gde ćete sresti mnogo naših turista. Herceg Novi je i lokacijski veoma dobro pozicioniran, pa za ljubitelje obilazaka čitave obale ovo je dobra polazna tačka. Poznat je po mimozama i bujnom zelenilu, ali i brojnim stepeništima. Grad se prostire duž obale mora i nekako se čini da je stešnjen između mora sa jedne strane i visokih planina koje se nalaze u zaleđu. Pripremite se za letovanje u Herceg Novom uz sve korisne informacije, savete i iskustva za leto kroz još jedan PutujSigurno vodič za letovanje.

Herceg Novi – lokacija i informacije

Herceg Novi se nalazi na samom ulazu u boko-kotorski zaliv, ispod planine Orjen, i nekima je poznat i kao Grad hiljadu stepenica. Zbog uskih ulica i malog broja parking mesta, čini se da je najlakše do plaža ili drugih mesta ići pešice, ali za to je već potrebna i bolja kondicija. Upravo te uske uličice, kaldrmisani prolazi i šetalište daju Herceg Novom dozu šarma i elegancije koji ga odvajaju  od drugih gradova na crnogorskom primorju.

Jedan je od najmlađih gradova na Jadranu. Tokom leta, Herceg Novi postaje pravi turistički centar, a mnoge galerije, manifestacije kao što su muzički i filmski festivali, pesničke večeri, čine deo kulturno-zabavnog programa koji je na raspolaganju. Centralni deo Herceg Novog nije previše velik, ali je stari deo veoma lep sa parkovima i trgovima kojima ćete se sigurno rado vraćati. Sahat kula, nekoliko crkava, čuvena Sat kula i Kanli kula sa svojom letnjom pozornicom su mesta koje ne treba propustiti tokom šetnji u Herceg Novom. Noću se život nastavlja na obali, ali čini se na neki kulturan način, pa obližnji restorani, barovi i lokali postaju centralna mesta gde se svi okupljaju.

Ukoliko ima onih koji nisu nikad ranije putovali u Crnu Goru, spomenućemo i to da je vremenska zona ista kao i u Srbiji. U Crnoj Gori se za plaćanje koriste euri, pa je najbolje novac pripremiti i razmeniti pre nego što krenete iz Srbije. Naravno, za plaćanje se mogu koristitti i kartice, ukoliko to podržavaju mesta na kojima želite da ih koristite.

Cene hrane i pića u Herceg Novom i Crnoj Gori su okvirno kao u Srbiji ili nešto više. U zavisnosti od mesta koje odaberete, da li se ono nalazi tik uz plažu ili možda nešto dalje, cene kafe se kreću od nešto ispod eura do 1.3EUR, sokova 1.5-2.5EUR, piva 1.5-3.5EUR. Kuvana jela se mogu naći do 5EUR, pica parče 1-2EUR, sendviči do 3EUR. Mnogi od restorana imaju dnevni meni pa je moguće naći kompletne obroke po ceni 5-7EUR. Kao i svuda, riba i ostali plodovi mora su skuplji. Cene celodnevnih izleta se kreću od 15 do 50 EUR, a prevoz brodićima do obližnjih plaža od 5 do 7 EUR.

Kako do Herceg Novog

Većina onih koji letuju na crnogorskom primorju, do svojih odredišta dolaze sopstvenim prevozom, odnosno automobilima. Udaljenost od Beograda je oko 530 km i potrebno je desetak sati vožnje do Herceg Novog. Danas postoji i više načina, odnosno puteva, kojima se može stići, pa je i ova kilometraža okvirna. Nešto duži put bi bio preko Bosne, pa se, oni koji planiraju da posete neka od mesta usput, odlučuju za ovu varijantu.

Kao jedna od mogućnosti je i putovanje avionom. Najbliži aerodrom se nalazi u Tivtu, odakle se organizuje transfer do Herceg Novog. Treba napomenuti da ukoliko ne putujete preko nekog od turističkih posrednika treba na vreme rezervisati kartu, kako biste je nabavili po što povoljnijoj ceni. Putovanje traje pola sata. Kao i za dalje destinacije, i ovde je to najkomforniji način putovanja, ali je za ovu varijantu potrebno izdvojiti i nešto više novca.

Autobusom put traje oko 12-13 sati. Pored aranžmana preko turističkih agencija, put možete organizovati i samostalno, redovnim autobuskim linijama sa autobuske stanice BAS. Prethodno se informisati o tačnom vremnu polaska kao i mogućim pogodnostima, popustima za povratnu kartu, popust za decu i slično. Polasci su uglavnom u večernjim satima, pa vas očekuje noćna vožnja i stizanje u Herceg Novi u ranim jutarnjim časovima. Tokom letnje sezone je dobro i unapred rezervisati kartu.

Herceg Novi – letovalište za sve

Čitavo crnogorsko primorje i većina letovališta na Jadranskom moru su veoma popularna i poznata našim turistima. Zbog lake organizacije odlaska, poznavanja teritorije i propisa, Crna Gora je i dalje jedna od vodećih letnjih destinacija kod naših turista. Među najposećenijima je i Herceg Novi, koji je popularan kako za porodice sa decom, tako i za mlade. Iako poslednjih godina može da se pohvali boljom organizacijom noćnog života, Herceg Novi nije bučan kao Budva, i čini se da uprkos tome što ide u korak sa vremenom u kome se nalazi istovremeno pokušava i da sačuva ono po čemu ga ljudi znaju. Za one koji vole da ostanu budni do ranih jutarnjih časova najpopularniji su klub Casa i Admiral. Bitno je napomenuti da se svuda plaća ulaz čija cena varira u zavisnosti od toga da li te večeri nastupa neko od poznatih ili je obično DJ veče.

U gradu su najpoznatija kupališta: plaža kod tunela, Žalo, Bijela vila i Jahting klub. Poznata je i plaža Njivice (4 km od Herceg Novog) i Blatna plaža.

Herceg Novi plaža gradska

Treba napomenuti da je veći deo plaža betonski, neke od njih su kombinacija betona i šljunka,  pa je za one koji žele prirodniji ambijent zgodno da odu na neke od izleta i prelepih plaža koji se nalaze u okolini. Ono što još važi za plaže u gradu je da svuda postoji mogućnost iznajmljivanja suncobrana i ležaljki, a okvirno cene se kreću od 8 do 10 EUR za dve ležaljke i suncobran. Naravno, jedna od mogućnosti je i da tokom boravka na plaži koristite svoj suncobran, pa se ovaj trošak može izbeći. Sve plaže se nalaze ili u okviru nekog od lokala koji se tu nalazi ili su u blizini mnogobrojnih restorana, kafea i barova.

Predlog aktivnosti

Ukoliko se od aktivnih turista i volite da vidite sve ono što može da se obiđe u okolini, i Herceg Novi nudi odlazak do zanimljivih mesta, pa je samo pitanje ukusa za šta će se ko odlučiti. Pored kulturno-istoriskih spomenika, posebno su zanimljive plaže, jer upravo zbog betonskih plaža u samom gradu, veliki broj turista voli da ode na neku od peščanih koje se nalaze u okolini.

Žanjice – Jedna od najposećenijih uvala tokom leta. Krase je čista, kristalna voda, tirkiznno-zelenkasti tonovi i stari maslinjaci koji je okružuju. Tokom leta brodići koji prevoze turiste saobraćaju tokom čitavog dana, a u pristaništu se nalazi i restoran koji nudi veliki izbor kako mediteranske, tako i kontinentalne crnogorske kuhinje. Plaža je kamenita i iako u zalivu, otvorena je prema moru, i svtstava se u jednu od najlepših plaža Crne Gore. Na plaži postoji mogućnost iznajmljivanja skutera, pedalina, uzimanja časova ronjenja i sličnih aktivnosti. Deo plaže ima ležaljke i suncobrane za iznajmljivanje.

Rose – Ovo, nekada ribarsko naselje, je danas sa Herceg Novim tokom čitave godine povezano redovnim brodskim linijama, a tokom letnjih meseci i kupališne sezone turististički brodići saobraćaju i više puta dnevno. Peščana plaža je ono zbog čega su Rose veoma posećene tokom leta, bujna mediteranska vegetacija okružuje ovo mesto, a borovi i čempresi su najbrojniji.

Ostrvo Mamula – Danas se ovde nalazi napuštena tvrđava i poznato je kao carstvo galebova i ljubitelja osame. Iako su mnoge legende isprepletane oko ovog misterioznog mesta, ovo ostrvo – tvrđava je prilično zapostavljeno u odnosu na svoj istorijski značaj. U poslednje vreme sve više turista je zainteresovano za posetu ostrvu i tvrđave koja je nekada imala veoma veliki strateški značaj u odbrani Boke.

Plava špilja ili Plava pećina je takođe mesto za koje su turisti zainteresovani. Do nje se dolazi turističkim brodićima koji ulaze u samu pećinu. Ima dva otvora, jedan veći, drugi daleko manji, a dubina mora na tom mestu je 3-4 m. Sunčeva svetlost se odbija o površinu vode i reflektuje na svod pećine, dajući moru specifičnu plavu boju zbog čega je i dobila ime Plava špilja. Tokom posete se organizuje i kupanje što je svakako nezaboravan doživljaj na ovakvom mestu.

Pored ovih izleta, iz Herceg Novog možete lako otići i do Kotora, Budve, Tivta, pa i Dubrovnika, tako da za one koji su željni istraživanja, uvek ima izbora. U blizini se nalazi i Igalo, banja i lečilište poznati po mineralnom blatu. 

Iako je Grad skalina (sa lokalnog, stepenica), ni ta mnogobrojna stepeništa se ne moraju smatrati preprekom i biti tako zamorna ako ih shvatite kao vid rekreacije. Prijateljska atmosfera, čisto i lepo more, cene koje su nešto pristupačnije nego npr. u Budvi, kao i bogat izletnički program učiniće da vreme provedeno u Herceg Novom možete uporediti sa letovanjima obližnjih evropskih destinacija. Ovde se možete vratiti i van sezone, kada grad živi svoj uobičajeni život, a posebno je lepo u februaru, tokom manifestacije Dani mimoze.

Autor: Tanja Loncar | Objavljeno: 11.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.