Hiking avantura kroz tunele od lave havajskih vulkana

Ako volite duge šetnje kroz prirodu i uživate u pešačkom otkrivanju najlepših kutaka naše planete, hiking avanture su kao stvorene za vas. Možete otići u šetnju prirodom bilo gde, iako postoje mesta poznata baš po hiking rutama, kao što su rute na tromeđi naše tri zemlje u blizini kanjona reke Tare, ali najzanimljivija je sigurno hiking ruta na Havajima. Evo i zbog čega.

Ova Hiking ruta je kao stvorena za sve koji uživaju u nešto drugačijem prirodnom okruženju. A gde ćete naći drugačije prirodno okruženje nego u zemljanim tunelima koje je istopila užarena lava. Upravo to se desilo na Velikom ostrvu Havaja. Ovaj prostor je danas havajski Nacionalni park Vulkana, pošto je lava iz vulkana Kilauea, na najvećem ostrvu Havaja, stvorila ove neverovatne prirodne kreacije u zemlji.

Ipak, kako su Havaji jedna od najstarijih geoloških formacija na zemlji sa neprestanom aktivnošću vulkana, reklo bi se da su se ove „tube“ tj. tuneli od lave stvorili milionima godina unazad.

Međutim, tuneli od lave na Havajima su nastali pre oko 500 godina, a otkriveni su tek 1991. godine.

Da biste istražili ove vulkanske tube, potrebna je posebna oprema sa dugim rukavima, posebnim čizmama, rukavicama, zaštitnim kapama sa lampama i dobra fizička pripremljenost. Pretpostavljate koliko je u prašumi pod punom opremom vruće. Dodajte tome i promenu nadmorske visine od oko 160m (uspon) i stvari postaju jasne.

Neko se lepo dosetio kako se ove kreacije mogu iskoristiti, i danas su jedna od najpoznatijih hiking ruta na svetu. Iako ovaj nacionalni park poseti više od 1,8 miliona turista godišnje, kao što je to bio slučaj 2015. godine, svega 600 ljudi će imati priliku da poseti najneverovatniji vulkanski tunel od lave – Puapo. Razlog za ovo je želja stanovništva da se ove fascinantne kreacije zaštite, a i činjenica da se tunel nalazi duboko u prašumi nacionalnog parka, na više od  830 km2.

To je razlog i zbog čega je velika većina ovih tunela zabrenjana za posetu. U svakom slučaju, jedno potpuno drugačije iskustvo za svakog putnika koji se bude odlučio da pođe put Havaja i ovih tunela od lave. Obavezno nam pišite o svojm utiscima ako slučajno budete imali priliku da ih posetite.

Autor: Mateja Panović | Objavljeno: 12.01.2018. | Modifikovano: 26.11.2018.